דינוזאורים תרופודים הם אחת מקבוצות הדינוזאורים הגדולות והחשובות ביותר, הכוללת טורפים ידועים, כמו טירנוזאורוס ואלוזאורוס, אך גם עופות מודרניים. בדיוק כפי שהאריות נמצאים כיום בעיקר באפריקה והטיגריסים באסיה, כך היה האלוזאורוס, למשל, נפוץ בתור היורה בצפון אמריקה ודרום-מערב אירופה, בעוד שהמטריאכאנטוזאורוס, שהיה גם הוא דינוזאור טורף, חי בסין. יחד עם זאת, האזור שביניהם, כלומר בין מרכז אירופה למזרח אסיה, היה עד כה "טרה אינקוגניטה" - המונח הלטיני שבו השתמשו בקרטוגרפיה לתיאור שטחי יבשה שעדיין לא מופו או תועדו - שכן לא היו ידועים בעבר דינוזאורים טורפים גדולים שחיו בזמן תור יורה באזור נרחב זה.
כל זה היה נכון עד שתגלית אחת שינתה את התמונה באופן משמעותי. שרידיו של אלפקאראקוש קירגיזיקוס (Alpkarakush kyrgyzicus), התגלו בקירגיזסטן. הייתה זו הפעם הראשונה שבה התגלה דינוזאור תרופוד ברפובליקה, הודות לפלאונטולוג הקירגיזי ד"ר אייזק באקירוב, שמצא את השרידים ב-2006, בסמוך לעיר טשקומיר (Tashkumyr) שבמערב המדינה - שרידים שתוארכו לתקופה שלפני כ-165 מיליון שנה.
התגלית הייתה רק הצעד הראשון בחפירות, שכן מאז נערכו כמה חפירות, במה שהניב ממצאים בעלי ערך רב כגון עצמות גולגולת, חוליות גב ועצמות אגן, שברי עצמות חגורת הכתפיים והגפיים הקדמיות וכן חגורת האגן והגפיים האחוריות. כל הממצאים הללו נבדקו לעומק, במה שהוביל לתובנה כי מדובר בדינוזאור טורף באורך של כ-9-8 מטרים.
מדובר על מין חדש, לו היו מאפיינים שטרם נראו כמותם. אחד המאפיינים הייחודיים והמרשימים ביותר הייתה "גבה" בולטת ביותר על אחת מעצמות הגולגולת (Postorbital), מה שמעיד על נוכחותה של קרן באותה נקודה. מאפיינים ייחודיים נוספים שהתגלו במחקר שפורסם בכתב העת Zoological Journal of the Linnean Society, היו בחוליות הגב ובעצם הירך של היצור הפרהיסטורי.
השוואות עם תרופודים רבים אחרים הצביעו על כך שהמין החדש שייך למשפחת המטריאכאנטוזאוריים, עם קשר הדוק לדינוזאורים הטורפים הגדולים של מזרח אסיה. על פי ההערכות, מקורם של המטריאכאנטוזאוריים וקבוצות תרופודים חשובות אחרות נעוץ בדרום-מזרח אסיה, משם הם התפשטו ליבשות אחרות דרך מרכז אסיה ואירופה. "תגלית זו סוגרת פער עצום בידע שלנו על התרופודים מתור היורה. היא מובילה לתובנות חדשות וחשובות לגבי האבולוציה והביוגאוגרפיה של בעלי החיים הללו", אומר פרופ' אוליבר ראוהוט מהאוסף הבווארי לפלאונטולוגיה וגאולוגיה במינכן (SNSB-BSPG), שנמנה על צוות המחקר.
באתר שבו נמצאו השרידים, התגלו ממצאים נוספים, מעט קטנים יותר, של אלפקאראקוש קירגיזיקוס. בדיקה של מבנה העצם הפנימי העלתה שהדגימה הגדולה הייתה של דינוזאור שהגיע כמעט לבגרות מלאה (17 שנים לפחות), בעוד שהפרט הקטן יותר היה בשלב ביניים מבחינת בגרותו. אחת ההערכות של החוקרים הייתה כי מדובר בהורה וצאצאו, ששוטטו יחד לפני כ-165 מיליון שנה. "מודלים תלת-ממדיים של עצמות הדינוזאור הטרוף הזה נוצרו, והם זמינים כעת באינטרנט. בכך ניתנת האפשרות לחוקרים מרחבי העולם לבצע מחקרי המשך ולבצע הדפסות תלת-ממדיות", אומר ד"ר אוליבר ווינגס, מנהל המוזיאון להיסטוריה של הטבע בעיר במברג.
המאובן קרוי על שם אלפקאראקוש, ציפור ענקית באפוס הקירגיזי המסורתי "מאנאס" (Manas) - אשר איחד את השבטים הקירגיזיים - שלעתים קרובות באה לעזרת הגיבורים ברגעים קריטיים. חלקו השני של שם הדינוזאור הטורף, מתייחס ישירות לרפובליקה הקירגיזית, שכן עצמותיו התגלו על אדמתה. כעת, הרצון להשיג תמיכה כלכלית מספקת, שתסייע בשחזור שלד הדינוזאור הזה, במה שעתיד להיות הדגם הראשון מסוגו שהוצג בקירגיזסטן, במוזיאון ההיסטוריה הלאומי בעיר בישקק (Bishkek), בירת קירגיזסטן והעיר הגדולה ביותר בה.