משרד האנרגיה ורשות החשמל הציגו היום (ראשון) תוכניות להגעה ליעד של 20% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2025, וכן ליעד של 30% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2030. כיום, רק כ-10% מייצור החשמל בישראל מגיע מאנרגיות מתחדשות.
לפי הודעה שנשלחה בנושא מטעם הגופים, יעד זה נקבע, בין היתר, "כחלק מהמאמץ העולמי להתמודדות עם משבר האקלים שאליו מחויבת ישראל, ובהמשך למדיניות שרת האנרגיה, קארין אלהרר, לקדם את האנרגיות המתחדשות במשק האנרגיה הישראלי. התוכנית מפורסמת להתייחסויות".
במסגרת התוכנית של משרד האנרגיה, הוערך הספק הייצור מאנרגיה סולארית שיידרש למשק האנרגיה בישראל בשנת 2030, ומופה פוטנציאל הייצור הסולארי בסוגי השטח השונים, על פי הסבירות למימוש. בנוסף, מופו אתגרים וחסמים שעלו מבדיקה שהוביל משרד האנרגיה בין היתר בקרב יזמי האנרגיות המתחדשות ומנקודת מבטם ("מסע לקוח"). צעדי המדיניות לעמידה ביעדים בשנים 2025 ו-2030 מוצגים תוך חלוקה לשלושה תחומי פעילות: מדיניות ורגולציה, רשת החשמל ומיצוי אופטימלי של פוטנציאל השטח.
התוכנית של רשות החשמל מפרטת את הצעדים המתוכננים מצידה לתמיכה בשילוב אנרגיות מתחדשות בשנים הקרובות, לצד מיפוי מפורט של ההספק שצעדים אלו נועדים לתמוך בו עד לשנת 2025.
בהתאם לנתוני הרשות, סך ההספק המותקן נכון לסוף שנת 2021 עמד על 3,655 מגה-וואט. הרשות מפרטת בעבודתה את פוטנציאל ההספק הנוסף שנמצא בהליכי תכנון והקמה, כתוצאה מצעדים והליכים שכבר בוצעו (מעל 7,000 מגה-וואט), ומעריכה מהו היקף ההספק שיקום בפועל מתוך הפוטנציאל (כ- 4,000). זאת על מנת לקבוע את היקף ההספק הנוסף שיש להבטיח את הקמתו בשנים הקרובות.
עבודת הרשות כוללת את המתווה האסדרתי לשנים הקרובות, צעדים מתוכננים בתחום הגדלת פוטנציאל הקליטה של רשת החשמל, וצעדים מתוכננים לשם תמיכה ביציבות מערכת החשמל, הכול לצד לוחות זמנים מפורטים ליישום והסבר על האפשרויות השונות והכלים שבהם תשתמש הרשות על מנת להשלים פערי תכנון ככל שייווצרו.
בבסיס התוכנית של משרד האנרגיה, מצוין כי על מנת לעמוד ביעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות ועקב האתגר שנובע מכך שבישראל מקור האנרגיה המתחדשת העיקרי הוא השמש, יש לפתח את תשתיות הרשת, עם דגש על הולכה וקידום מתקני אגירה.
ההערכה המפורטת בתוכנית המשרד היא שההספק הסולארי הכולל שיידרש בשנת 2030 יעמוד על 17,145 מגה ואט, תוספת של 13,554 מגה ואט על ההספק הסולארי הקיים, כאשר בשנת 2025 יידרש הספק בהיקף של כ- 9,800 מגה-וואט. במשרד האנרגיה בחנו והעריכו את פוטנציאל ייצור הסולארי מהשימושים השונים (לרבות, דו-שימוש בגגות, מאגרים, אגרו, שטחים קרקעיים) ואת הסבירות למימושם בהתאם למאפיינים הייחודיים בישראל.
בתוכנית מציינים כי בהינתן התנאים והמדיניות הקיימת, 80% מפוטנציאל הייצור הסולארי בשימושים השונים יהיו בשימוש דואלי ורק 20% יותקנו בשטחים פתוחים בסוף שנת 2030, וזאת תחת מגבלת 20,000 דונם למערכות קרקעיות שקבעו מוסדות התכנון.
התוכנית כוללת כ-50 צעדי מדיניות שבכוונת המשרד לקדם. בתחום הרגולציה ניתן למנות תהליך להקמת מערכות של אנרגיה מתחדשת, צעדים לטיוב רגולציה בערוצים השונים, חיוב הקמת מתקני אנרגיה מתחדשת בבניינים חדשים, והקמת פורום יזמים לזיהוי ולהסרת אתגרים שעולים מהשטח. בתחום השטח מוזכרים קידום תחום האגרו-וולטאי, עידוד הרשויות המקומיות להקמת אנרגיות מתחדשות בשטחן, בחינת מגבלת הקרקע וקידום האתרים שאותרו על ידי המשרד במסגרת תמ"א 41.
תחום הרשת כולל צעדים להאצת הקמת רשת ההולכה בחשמל, המשך עבודת הוועדה להסרת חסמים להקמת הרשת, קידום הליכי תכנון לקווי חשמל נוספים, ופיילוטים למתחמי אנרגיה עצמאיים. כל זאת לצד המשך קידום האסדרות שאותן מובילה רשות החשמל.
במשרד האנרגיה ציינו כי התוכנית המשולבת תיבחן אל מול היעדים באופן שוטף ותעודכן בהתאם.
עוד ציינו מטעם המשרד ש"ההצלחה בעמידה ביעדי האנרגיה המתחדשת תלויה במימוש צעדי המדיניות שפורטו בתוכנית האופרטיבית, ומחייבת שיתוף פעולה ממשלתי הדוק. האחריות והסמכות לקידום חלק גדול מהצעדים, מפוזרים במשרדי הממשלה השונים, וכך, לשם הבטחת הגשמת היעדים נדרשת רתימה של כלל הגורמים הממשלתיים למשימה לאומית זו".
לתוכנית משרד האנרגיה לחצו כאן