פועלים פלסטינים ברצועת עזה מצאו עשרות קברים עתיקים נוספים, כולל שני סרקופגים עשויים עופרת, בבית קברות מהתקופה הרומית. ארכיאולוגים אמרו כי מדובר בבית הקברות העתיק הגדול ביותר שהתגלה ברצועה. החוקרים סבורים שבמקום החלו להיקבר מתים לפני כ-2,000 שנה.
בית הקברות העתיק נחשף בשנה שעברה, במהלך בניית פרויקט דיור במימון מצרי ליד ג'באליה, בצפון רצועת עזה. מאז, צוותים המשיכו לחפור במקום, ששטחו כ-2,700 מ"ר, בסיוע חוקרים מצרפת.
כעת, מה שהיה פעם מגרש בנייה לא בולט - מוקף בחורשה ובמבני מגורים - הפך למכרה זהב עבור ארכיאולוגים המעוניינים להבין יותר על העבר הרחוק של רצועת עזה. עד ינואר התגלו במקום 60 קברים, וכעת המספר עלה ל-135. רנה אלטר, ארכיאולוג צרפתי המוביל את החפירה, אמר כי חוקרים חקרו יותר מ-100 מהקברים.
"כל הקברים הללו כמעט כבר נחפרו, ובהם נחשפה כמות עצומה של מידע על החומר התרבותי וגם על מצב הבריאותי של האוכלוסייה והמחלות שמהן ייתכן שאוכלוסיה זו סבלה אז", אמר אלטר, ראש האגף ארכיאולוגיה עבור "Intiqal", תוכנית המנוהלת על ידי העמותה הצרפתית Première Urgence Internationale.
אלטר הצביע על הסרקופגים העשויים מעופרת - אחד עם עלי גפן שנחרטו עליו, השני עם חריטה של דולפינים - כממצא יוצא דופן. "זו הפעם הראשונה שמגלים סרקופגים בעזה", אמר החוקר הצרפתי.
לאור נדירותם של קברי הסרקופגים, ארכיאולוגים פלסטינים כמו פאדל אל-אוטול סבורים שאליטות חברתיות קבורות שם. אל-אוטול אמר כי בית הקברות היה כנראה ממוקם בעיר - כיוון שהרומאים באותה תקופה נהגו להקים בתי קברות ליד מרכזי ערים.
לצד הסרקופגים, הצוות של אלטר חוקר שלדים שהתגלו ומרכיב יחד חלקים של כלי חרס עתיקים, שנשברו. השלדים שהתגלו במקום יישלחו אל מחוץ לרצועת עזה לבדיקה נוספת, לפי אל-אוטול. השרידים אמורים לחזור למשרד העתיקות והתיירות בעזה , בראשות חמאס.
ברצועת עזה, שבה מתגוררים כ-2.3 מיליון בני אדם, יש היסטוריה עשירה הנובעת ממיקומה על נתיבי סחר עתיקים בין מצרים ללבנט. לכן, אמר אלטר, כי יש צורך בצוות מסור שיפקח על הפעילות הארכיאולוגית בעזה.
"לתושבי עזה מגיע לספר את הסיפורים שלהם", הוא אמר. "עזה מתהדרת בשפע של אתרים ארכיאולוגיים פוטנציאליים, אבל ניטור כל אחד מהם, בהתחשב בקצב ההתפתחות המהיר, הוא אינו הישג של מה בכך".