מין של עכבר, היכול לחיות גם במים, ודג בעל ראש מוזר במיוחד הם שניים מ-27 מינים חדשים, שלא היו מוכרים למדע. אותם מינים התגלו במהלך מחקר שערכו חוקרים באזור באמזונס שבשטח פרו. כך הודיע ארגון Conservation International.
המדענים גילו גם עכבר קוצני, סנאי, שמונה מיני דגים, שלושה דו-חיים ועוד כמה סוגי פרפרים, כך אמר טרונד לארסן, ראש תוכנית ההערכה המהירה של Conservation International, לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא הוסיף כי 48 מינים נוספים שהתגלו על ידי החוקרים עשויים להיות חדשים, אך הם זקוקים למחקר נוסף.
המינים החדשים התגלו באלטו מאיו, אזור מוגן הכולל מספר מערכות אקולוגיות, ושטחים של קהילות ילידיות וכפרים. "זה מדהים לגלות כל כך הרבה מינים חדשים של יונקים וחולייתנים, במיוחד בנוף המושפע כל כך מבני אדם כמו אלטו מאיו", אמר לארסן.
המשלחת, שפעלה באזור בין יוני ליולי 2022, כללה 13 מדענים, טכנאים מקומיים וחברים מקהילות ילידיות. "היה נהדר לעבוד כל כך בצמוד עם אנשי האוואחון. יש להם ידע מסורתי נרחב על היערות, בעלי החיים והצמחים שהם חיים לצדם", אמר לארסן.
תגלית מיוחדת שבלטה הייתה ה"דג בעל הראש הגושי" (blob-headed fish). מדובר במין של שפמנון משוריין (armored catfish), שנקרא כך בשל מבנה ראשו הייחודי והלא שגרתי, שמעניק לו מראה "גושי" או "מעוות".
הדג ממחיש עד כמה המערכות האקולוגיות של האמזונס עדיין לא נחקרו במלואן, ומזכיר שיש עוד הרבה מה לגלות באזור זה. המראה הייחודי של הדג הופך אותו לאחד המינים הזכורים ביותר מבין התגליות החדשות.
בין המינים הנוספים, הדגיש לארסן, את העכבר הקוצני בעל הפרווה הקשה, העכבר הדו-חי, וסנאי ננסי שאורכו 14 ס"מ בלבד. "הסנאי הזה יכול להיכנס בקלות לכף היד שלך. הוא מקסים ובעל צבע חום-ערמוני יפהפה, הוא מהיר מאוד", אמר לארסן. "הוא קופץ במהירות ומסתתר בין העצים".
העכבר הזה שייך לקבוצת מכרסמים חצי-ימיים, כלומר, הוא מותאם לחיים בסביבות מים. אחת התכונות הבולטות שלו היא אצבעותיו המולחמות, שמאפשרות לו לנוע במים בצורה יעילה יותר, תכונה שמאפיינת מיני בעלי חיים חצי-ימיים, כמו צפרדעים ודגים.
החוקרים ציינו כי קבוצת המכרסמים החצי-ימיים הזו היא "נדירה מאוד" וקשה למצוא אותה בטבע. למעשה, מעט מאוד ידוע על אורח החיים של בעלי החיים הללו, ולכן כל גילוי חדש הוא משמעותי במיוחד. העכבר האמפיבי נמצא באיזור קטן של יער ביצתי, שמאוים כיום על ידי פעילויות חקלאיות. האיום הזה הופך את המין הזה לחשוב במיוחד מבחינת שימור, מכיוון שהוא נמצא רק באותו אזור מוגבל.
בסך הכול תועדו 2,046 מינים במהלך פעילות המשלחת, שנמשכה 38 ימים. בעלי החיים שלא היו מוכרים עד כה למדע תועדו באמצעות מצלמות נסתרות, חיישנים ביואקוסטיים (תחום מדעי המשלב ביולוגיה ואקוסטיקה) ודגימות DNA. מתוך 75 המינים (כולל אלו שמצריכים מחקר נוסף), 49 סווגו כמאוימים, כולל קוף הצמרן בעל הזנב הצהוב וקוף העצים.
לארסן ציין כי התגליות מדגישות את הצורך להגן על האזור. "אם לא ינקטו צעדים כעת לשמירה על האתרים הללו ולשיקום חלקים מהנוף... יש סיכוי גבוה שהם לא ישרדו בטווח הארוך," אמר החוקר.