פיתוח חדש של בינה מלאכותית הצליח לאבחן לראשונה כי חתולים מחקים במהירות הבעות פנים של חתולים אחרים, במיוחד במצבים חיוביים, תופעה שמוכרת בבני אדם וביונקים חברתיים נוספים. כך עולה ממחקר בינלאומי חדש שבו שותפים חוקרים מאוניברסיטת חיפה. המחקר פורסם בכתב העת Scientific Reports מבית Nature.
פרופ' אנה זמנסקי ראש מעבדת Tech4Animals בחוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה, מעורכות המחקר, אמרה: "בעזרת הפיתוח החדש מצאנו כי חתולים הם הרבה יותר חברתיים ממה שחשבנו עד עתה. שפת הפנים שלהם היא כלי חשוב לתקשורת ולחיזוק קשרים חברתיים".
2 צפייה בגלריה
(צילום: אוניברסיטת חיפה, מתוך המחקר)
חתולים מוכרים כבעלי חיים עצמאיים ולעתים מרוחקים, אך מתברר שהם גם יצורים חברתיים עם דפוסי תקשורת מורכבים. בני האדם כמו גם יונקים רבים בטבע משתמשים בשינויים של הבעות פנים כדי לקדם קשרים חברתיים ולשתף רגשות. אצל חתולים, מרבית המחקרים התמקדו באינטראקציות עם בני אדם או בזיהוי כאב, ולא בתקשורת תוך-מינית בין חתולים עצמם.
במחקר הנוכחי ביקשו הדוקטורנט ג'ורג' מרטבל, פרופ' זמנסקי ופרופ' אילן שמשוני מהחוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה יחד צוות חוקרים מאוניברסיטת אריאל, אוניברסיטאות בארצות הברית ובריטניה - לבחון לראשונה כיצד הבעות הפנים של חתולים תורמות לאינטראקציות החברתיות שלהם בעזרת כלים חדשניים של בינה מלאכותית ומערכות זיהוי תנועות פנים.
המחקר התקיים בבית קפה לחתולים בארצות הברית, מקום שבו אנשים יכולים לצפות באינטרקציות בין חתולים המתגוררים במקום. החוקרים צילמו באמצעות מצלמת וידאו 186 אינטראקציות חברתיות בין 53 חתולים, שחולקו לשני סוגים: אינטראקציות חיוביות - משחק, מגע גופני ותנועות גוף פתוחות, אינטראקציות שליליות- מאבקים, עמידה מגוננת או תוקפנית.
2 צפייה בגלריה
אינטראקציות בין חתולים
אינטראקציות בין חתולים
אינטראקציות בין חתולים
(צילום: אוניברסיטת חיפה, מתוך המחקר)
החוקרים פיתחו שני מודלים של AI כדי לזהות את האינטראקציות. הראשון, DEEP LEARNING שמשתמש בכל המידע שבתמונה של תנועות הפנים, השני זיהוי וניתוח של 48 נקודות ייחודיות על פניהם של החתולים כגון זוויות העיניים, מיקום האוזניים ותנועות הפה שבעזרתם ניתחו את הבעות הפנים של החתולים.
המודלים שפותחו הצליחו לזהות ברמת דיוק של מעל 77% בזיהוי סוגי האינטראקציות. לדברי החוקרים, נמצא כי חיקוי מהיר של תנועות פנים, כמו סיבוב אוזניים או פתיחת פה, נפוץ בעיקר באינטראקציות חיוביות. למשל, חתול שראה חתול אחר מסובב את אוזניו כלפי מעלה חיקה את התנועה תוך פחות משנייה, דבר שהוביל למשחק משותף.
באינטראקציות שליליות, כמו מאבקים, עמידות מגוננות או הבעת תוקפנות נמצא כי חתולים נטו פחות להציג מימיקה מהירה של תנועות פנים. הם הביעו לרוב תנועות עצמאיות ומכוונות, כמו קיבוע מבט, סיבוב ראש הצידה או תנועות הגנה מהירות.
"הבנת שפת הפנים של חתולים יכולה לעזור לבעלי חתולים להבין טוב יותר את רגשות חיות המחמד שלהם ולשפר את האינטראקציות עמן. זיהוי דפוסי חיקוי מהיר יכול לשמש כלי לאבחון רמות חיבור בין חתולים, דבר החשוב במיוחד בשיכון חתולים יחד או בהתאמתם לאימוץ", סיכמה פרופ' זמנסקי.