דג שמש מגובשש תועד במהלך סיור של פקחי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים בהרחבה של שמורת הטבע ים אבטח, שבין אשדוד לאשקלון.
מי שתיעד את הדג הוא גיא לויאן, מנהל מרחב ים מרכז ביחידה הימית ברשות הטבע והגנים. לויאן סיפר: "הבחנתי לפתע במשהוא מוזר מבצבץ מהמים. כשהתקרבתי הופתעתי לראות לראשונה בחיי דג שמש עצום! זאת הייתה הפעם הראשונה שראיתי דג שמש ואני שמח שגם הצלחתי לתעד אותו בשטח ההרחבה של שמורת הטבע ים אבטח".
אבל אז הדג נעלם. לויאן: "הדג מיד צלל לקרקעית וחשבתי שלא אראה אותו יותר, אך לאחר כמה דקות הוא שוב. הוא הוציא את הסנפיר מחוץ למים. התקרבנו אליו וזכינו לראות אותו מקרוב שוב עד ששחה ונעלם".
ברשות הטבע והגנים אמרו כי צורתו המיוחדת של דג השמש לא משאירה מקום לבילבול, הוא חסר סנפירי בטן וסנפיר השת נמצא ממש מתחת לסנפיר הגב. שני הסנפירים ארוכים במיוחד ביחס לגופו של הדג ויוצרים צורה מיוחדת. ליצירת תנועה הסנפירים נעים מצד לצד בצורה מסונכרנת. חלקו האחורי של הדג מכווץ והוא חסר סנפיר זנב.
דג השמש הוא הכבד בקבוצת דגי הגרם ואורכו הוא כ-2 מטרים. בוגרים יכולים להימצא באזורים עמוקים בים. הם יורדים לקרקעית כדי למצוא מקלט וגם דגים אחרים שינקו אותם, אך שוחים גם קרוב לפני המים ואז בדרך כלל אפשר לראות את סנפיר הגב שלהם בולט מחוץ למים. דג השמש נצפה גם שוכב על צידו קרוב לפני המים כמעט ללא תנועה. לפי תאוריה אחת בדרך זו הוא מווסת את חום גופו לאחר צלילות למים עמוקים וקרים. תיאוריה אחרת, שנתמכת על ידי כמה מחקרים, גורסת שכך הוא נחשף לציפורים ודגים המנקים אותו מטפילים.
לגבי הרבייה של דג השמש המגובשש בתנאים טבעיים עדיין רב הנסתר על הגלוי, אך ידוע שהנקבות מפיקות מספר רב של ביצים קטנות. ברשות הטבע והגנים אמרו כי בנקבה באורך 1.5 מטרים נמצאו 300 מיליון ביצים.