חסה היא תוספת חביבה ומרעננת כמעט לכל סלט, אולם חסת המים ("פיסטיה צפה") נחשבת לאחד המינים הפולשים המסוכנים ביותר למערכות האקולוגיות. היא התגלה לראשונה במעיין אלרואי, הסמוך לקרית טבעון, לפני כמה שנים, במסגרת סיור שגרתי שערכו אנשי החברה להגנת הטבע. המפגע טופל, אולם בשבוע שעבר התגלתה שוב צמיחה מסיבית של המין הפולש. בחברה להגנת הטבע הסבירו כי מהרגע שמין פולש מתבסס במערכת אקולוגית, מאוד קשה לבער אותו לצמיתות.
כדי לנסות לצמצם את הנזקים, צוות מטעם חוגי סיירות של החברה להגנת הטבע התגייס למשימה, הפשיל מכנסיים ונכנס לנקות את האתר המיוחד. עפרי רופא, מנהלת אזור חיפה והסביבה בחוגי סיירות של החברה להגנת הטבע, סיפרה: "נסענו ביום שישי בבוקר והגענו לשטח עם רשתות ושקיות גדולות. זיהינו את החסה הפולשת, נכנסנו למים והתחלנו לאסוף אותה בזהירות לתוך השקיות. קשרנו היטב, העמסנו לרכב וזרקנו אותם בפח טמון, זה קריטי כשמתעסקים במינים פולשים".
לפי המהדורה השנייה של הספר "הצמחים הפולשים בישראל" שכתב ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור, בשיתוף פעולה עם החברה להגנת הטבע, הגן הבוטני האוניברסיטאי ירושלים, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, חסת המים הובאה לישראל כצמח נוי לבריכות ונמכרת לשם כך במשתלות ברחבי הארץ.
עד כה היא נמצאה במקומות רבים בארץ ואוכלוסיותיה יציבה בגופי מים עומדים. "חסת המים משפיעה דרמטית על המינים המקומיים בישראל, מונעת מהם חמצן ומשנה את ההרכב הכימי של גוף המים, מובילה לאידוי מוגבר של מים ואף לסכנה לבריאות הציבור, שכן היא מגבירה את מפגעי היתושים וגם חוסמת ערוצי ניקוז ועוד", אמר אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי חסת המים נחשבת לצמח זר "משנה סביבה" באזורים שבהם היא פולשת. לכן יש לטפל בה במקומות שבהם היא מתגלה.
רוטשילד אמר כי ההמלצה למדיניות טיפול בישראל היא להסיר כל מוקד ברגע איתורו, ללא דיחוי, לכן הפעולה שנקטו בחוגי הסיירות נכונה ומוצדקת. "הסיבה שהמינים הפולשים הללו ממשיכים למצוא את דרכם למקורות המים בישראל היא העובדה שהם ממשיכים להימכר לכל דורש במשתלות בישראל", הוא אמר . "כבר בשנת 2014 פנתה החברה להגנת הטבע למשרד להגנת הסביבה ודרשה לאסור את האחזקה והמכירה של צמחי מים פולשים, כמו חסת המים, במשתלות ובגינות פרטיות. ניתן לעשות זאת במסגרת תיקון חקיקה נקודתי ופשוט לחוק המים, המצוי בסמכות המשרד להגנת הסביבה, או במסגרת חוק מערכתי למניעת פלישות ביולוגיות. בשנת 2015 אף עתרה החברה להגנת הטבע לבג"ץ, בדרישה לקדם איסור מכירה ואחזקה של צמחי המים הפולשים (ובתוכם חסת המים), אולם העתירה נדחתה".
למידע נוסף על חסת המים ומינים פולשים נוספים: http://www.polshim.org.il/