שר המשפטים גדעון סער צפוי לחתום היום (ד') על צו להגדלת הקנסות על שריפות פסולת. מדובר במהלך שיזמו במשרד להגנת הסביבה, לאור הנזקים הבריאותיים והסביבתיים הגדולים הנגרמים משריפת פסולת. התיקון הנוכחי יאפשר לאכוף את האיסור בצורה טובה יותר, וקבע את סכום הקנס ברף הגבוה שבין 3,000 שקל ליחיד ועד 12,000 שקל לתאגיד לעבירה שבוצעה במקום רגיש.
בצו נכתב בין היתר כי "הבערת פסולת בשטחים פתוחים היא תופעה שכיחה בשנים האחרונות, המתרחשת על בסיס יום-יומי, תוך יצירת מטרדים הפוגעים באופן קשה בסביבה בשל זיהום אוויר וזיהום קרקע, ופגיעה בבריאות ובאיכות החיים של הציבור ובאזורים נרחבים". עוד נכתב כי העלאת הקנס נועדה להגביר את ההרתעה. הסיכוי להיתפס כשמבעירים פסולת קטן יחסית, ולכן מסבירים כי נדרש קנס בסכום משמעותי כדי להפוך את העברה לבלתי משתלמת.
בשנת 2018 תוקן חוק שמירת הניקיון והוסף לו סעיף האוסר על הבערה של פסולת באש פתוחה או בלתי מבוקרת. למרבה הצער, שריפה של פסולת היא עדיין תופעה שכיחה במדינת ישראל. השרה להגנת הסביבה זנדברג פנתה לשר המשפטים סער וביקשה את הסכמתו לקידום התיקון, שכן קביעת עבירות קנס נעשית מכוח סמכותו של שר המשפטים.
"התופעה של שריפות פסולת היא חמורה, ומזיקה לסביבה ולבריאות הציבור", אמרה השרה זנדברג. "המשרד משקיע משאבים מרובים על מנת להביא לצמצום התנהגות עבריינית זאת, הן באמצעות פיתוח תשתיות טיפול בפסולת שימנעו את התופעה מלכתחילה, והן באמצעות ייעול אמצעי האכיפה. נעשה הכול כדי שמאמצים אלה יישאו פרי במהרה לטובת כלל הציבור".
בתהליך השריפה נפלטים חלקיקים, שהינם שם כללי לחלקיקים בגדלים שונים של אפר ופיח. תופעת שריפת הפסולת נפוצה יחסית גם במגזר החקלאי, ששורפים גם שאריות של יריעות פלסטיק ומוצרים נוספים. שריפת אריזות ריקות של חומרי הדברה תגרום להתאדות של שאריות החומר והפיכתן למזהם אוויר. אדים של חומרי הדברה הם רעילים, ושאיפתם לריאות עלולה להזיק לבריאות. בנוסף לכך בשריפות נפלט פחמן דו-חמצני, גז חממה שגורם להתחממות של כדור הארץ.
זיהום האוויר כתוצאה משריפות פסולת יכול להגיע לאזורים נרחבים בארץ, בהתאם לתנאים המטאורולוגיים. לפי דוח של הכנסת, שפורסם ב-2019, כמות הפסולת הנשרפת מדי שנה בישראל היא כרבע מיליארד טונות, כ-5 אחוזים מכל הפסולת העירונית. במשרד להגנת הסביבה מעריכים כי ישנם כיום כ-300 מוקדים בלתי חוקיים ברחבי הארץ של שריפת פסולת.
מאות אלפי תושבים ברחבי הארץ סובלים מתופעה דומה של זיהום אוויר חמור. בין היישובים: ראש העין, כוכב יאיר, מעלה אדומים, שוהם, הוד השרון ועוד מספר גדול של ערים ומועצות מקומיות שנמצאות סמוך לקו הירוק. קבלני פסולת רבים מעדיפים לשרוף את הפסולת במקום להטמין אותה כדי לחסוך בכסף. במשרד להגנת הסביבה מקווים כי הגדלת הקנסות תהפוך את העבירה לפחות משתלמת. אך יש לזכור שהרתעה מושגת בעיקר בסיכויי העבריין להיתפס. לצד הרתעה צריכה להיות גם אכיפה.