ערפיח? אובך? כל אלו לא נראים הפעם בבייג'ינג. השמיים הכחולים שחיכו לספורטאים האולימפיים במשחקי החורף הם שינוי עצום ביחס ללפני עשור, אז זיהום האוויר בעיר כונה "אירפוקליפסה" והוביל לירידה במספר התיירים בבירת סין.
עדיין נדרש שיפור באיכות האוויר בבייג'ינג, אבל היא טובה יותר משמעותית מבשנים עברו, אז הערפיח הקשה לא פעם לראות בניינים סמוכים והביא לכך שתושבים עטו מסכות כדי להגן על עצמם מהזיהום - עוד הרבה לפני פרוץ מגפת הקורונה.
זיהום האוויר הידוע לשמצה בעיר קיבל כותרות ב-2016, אז מייסד פייסבוק מארק צוקרברג צילם תמונה שלו מחייך במהלך ריצה קלה באובך ליד כיכר טיאננמן. היו ברשתות החברתיות מי שאמרו אז כי הוא מנסה להתחנף לרשויות בסין. ועדיין, החודש בבייג'ינג 2022 האוויר נקי מספיק – ואפילו אפשר לראות את ההרים הסובבים את העיר.
מה השתנה?
אחרי שזיהום האוויר הגיע לרמות שיא ב-2013 והוביל לכותרות לא מחמיאות בעולם ולמרמור במדינה, פתחה סין בתוכנית שאפתנית לשיפור איכות האוויר ואמרה כי תילחם בזיהום ב"אגרוף ברזל". זה קרה במקביל להתמודדות שלה על אירוח משחקי החורף, בהם זכתה לבסוף.
בדו"ח של מכון מדיניות האנרגיה בשיקגו נכתב כי סין נקטה בצעדים דומים להבטחת שמיים בהירים לפני אולימפיאדת הקיץ בבייג'ינג 2008, אבל לפני עשור זה נעשה באופן נרחב יותר. בין היתר הוקשחו רמות הפליטה המותרות במפעלים, מספר המכוניות על הכביש הוקטן כדי למנוע פליטות מכלי הרכב, ותנורי פחם בבתים הוחלפו בתנורי גז או בתנורים חשמליים. בנוסף, רשויות מקומיות נדרשו לעמוד ביעדים סביבתיים וגם מדידת איכות האוויר הממשלתית השתפרה.
לפני בייג'ינג 2008 רוב הפעולות היו דרסטיות, ולטווח קצר: הושבתו מפעלים ועבודות באתרי בנייה, והורדו מהכביש חצי מכלי הרכב. המכוניות שלוחית הרישוי שלהן הסתיימה במספר זוגי היו יכולות לנסוע רק בימים זוגיים, ולהפך.
האוויר בבייג'ינג נקי עכשיו?
למרות השיפור בשנים האחרונות, גם בשנה שעברה זיהום האוויר הממוצע בבייג'ינג היה גבוה פי 6 מהרף שנקבע על ידי ארגון הבריאות העולמי. עקב ריכוז המפעלים השורפים פחם מסביב לעיר, יש עדיין לא מעט ימים שבהם איכות האוויר נמוכה.
ועדיין, הרשויות בסין משבחות את ההישגים הסביבתיים של המדינה. לדבריהם, בשנה שעברה היו 288 ימים שבהם איכות האוויר בבייג'ינג הייתה טובה, לעומת 176 ב-2013.
מה ההשפעה על הבריאות?
זיהום האוויר יכול להקשות על הנשימה, לגרום לגירוי בעיניים וגם להשפיע על איברים פנימיים. "אפשר לשמוע אנשים משתעלים כל הזמן בגלל זה", אמרה לורי מיליבריטה מהמרכז למחקר אוויר נקי בהלסינקי, המתגוררת בבייג'ינג מאז 2019.
החלקיקים עלולים להיכנס לריאות וזיהום האוויר מקושר לדופק לא סדיר ולירידה בתפקוד הריאות. ילדים, קשישים וחולי אסטמה הם בין אלו שעלולים להיפגע יותר מכל. גויון הה, חוקר באוניברסיטת הונג קונג וכותב המחקר של מכון מדיניות האנרגיה בשיקגו, אמר כי גם עניים נמצאים בסיכון גבוה אם הם אינם יכולים להרשות לעצמם מטהרי אוויר או שהם נאלצים לעבוד בחוץ.
מה הלאה?
סין התחייבה להגיע ל"אפס פליטות נטו" עד 2060. המדינה אמנם מתבססת באופן נרחב על פחם כמקור חשמל, אך הה אמר כי חלה התקדמות משמעותית בנוגע להפחתת הפליטות, וציין כי סין מפתחת במהירות מקורות אנרגיה נקייה כאנרגיית הרוח ואנרגיית השמש. "כשזה אפשרי, התהליך יתרחש – ואני חושב שהוא כבר מתרחש", אמר.
בינתיים, הוא ציין, הממשלה ממשיכה לנקוט צעדים לטווח קצר כשהיא רוצה בכך, כמו סגירה זמנית של מפעלים מזהמים. הדבר מסייע להבטחת שמיים בהירים באירועים פוליטיים וחברתיים גדולים, כמו האולימפיאדה.