בזמן שוועידת האקלים נכנסת לישורת האחרונה, ועדיין אין הסכמות - מתחולל קרב על הוועידה בעוד שנתיים: אוסטרליה וטורקיה נמצאות בעימות בנוגע לשאלה איזו מדינה מתאימה יותר לארח את ועידת האקלים של האו"ם בשנת 2026, כשאף אחת מהן אינה מוכנה לוותר על מועמדותה. הוועידה בשנה הבאה תתקיים בברזיל.
שתי המדינות מתמודדות על אירוח ועידת האקלים מאז 2022, אך המחלוקת הגיעה לשיאה בפסגת COP29 המתקיימת החודש בבאקו, בירת אזרבייג'ן.
שר האקלים האוסטרלי הגיע לטורקיה ביום שישי, כך אישר משרדו, בניסיון להגיע להסכמה על המועמדות האוסטרלית. עם זאת, גורמים טורקיים סירבו לוותר על מועמדותם, והשיחות בין הצדדים נמשכות.
למדינה המארחת יש תפקיד מרכזי בגישור על פערים בפסגה השנתית, ובהובלת שלב המשא ומתן הסופי בוועידה. תפקיד זה עשוי להעניק יוקרה דיפלומטית ופלטפורמה עולמית לקידום תעשיות ירוקות של המדינה.
פסגת COP היא האירוע המרכזי של הדיפלומטיה האקלימית העולמית, שבו מתכנסות כמעט 200 מדינות לנהל משא ומתן על תוכניות משותפות ומימון למניעת ההשפעות החמורות ביותר של עליית הטמפרטורות, תוצאה של פליטת גזי חממה על ידי בני האדם.
לכל מדינה יש הזדמנות לארח, אם היא מעוניינת בכך, כחברה באחת מחמש הקבוצות האזוריות המתחלפות ביניהן בתפקיד המארחת. שיטה זו ספגה ביקורת, שכן יצרניות דלקים מאובנים, כמו איחוד האמירויות, אירחו בעבר - דבר שעורר חשש בקרב פעילים באשר ליכולת של מדינות בעלות השקעות גדולות בתעשיות מזהמות לשמש כמתווכות הוגנות בשיחות האקלים.
פאטמה וראנק, סגנית שרת הסביבה של טורקיה, אמרה לרויטרס כי מיקומה הים-תיכוני של המדינה יפחית פליטות מטיסות של המשלחות המגיעות לוועידה, והדגישה את תעשיית הנפט והגז הקטנה יחסית של טורקיה בהשוואה לאוסטרליה. אוסטרליה היא אחת מיצואניות הדלקים המאובנים הגדולות בעולם.
"אנחנו לא מתכחשים לכך שבעבר היינו יצואנים גדולים של דלקים מאובנים, אבל אנו בעיצומו של מעבר ליצוא אנרגיה מתחדשת", אמר שר האקלים האוסטרלי כריס בואן לרויטרס ב-COP29. "יש לנו סיפור לספר", הוא הוסיף. השר הסביר שאוסטרליה מציעה "פסגת COP פסיפית", שתעלה את הנושאים המשפיעים על מדינות האיים הפגיעות באזור.
טורקיה, שלה תעשיית נפט וגז קטנה, מפיקה כ-80% מהאנרגיה שלה מדלקים מאובנים והייתה יצרנית החשמל השנייה בגודלה באירופה מפחם בשנת 2023. היא הציעה לארח את פסגת COP26 בשנת 2021, אך משכה את מועמדותה, מה שאפשר לבריטניה לשמש כמארחת. וראנק אמרה שטורקיה אינה מעוניינת לסגת שוב.
הזוכה באירוח יצטרך לקבל תמיכה פה אחד מ-28 המדינות החברות בקבוצת "מערב אירופה ואחרות" של האו"ם. כעקרון אין מועד סופי מוגדר, אם כי בדרך כלל זהות המדינה המארחת שנים מראש כדי לאפשר זמן הכנה.
חברות כמו גרמניה, קנדה ובריטניה הביעו תמיכה פומבית באוסטרליה. מנהיגי מדינות האוקיינוס השקט תמכו במועמדות האוסטרלית בתנאי שתעלה את סוגיות האקלים שמהן הן סובלות, כמו שחיקת חופים ועליית מפלס הים. מזכיר האקלים של פיג'י, סיבנדרה מייקל, אמר לרויטרס כי המדינה תומכת במועמדות של אוסטרליה. "עם זאת, אנו גם מזכירים להם בזהירות על המאמצים הלאומיים שהם צריכים לעשות כדי לעבור מדלקים מאובנים", אמר מייקל.
טורקיה סירבה לציין אילו חברות בקבוצה האזורית הביעו תמיכה במועמדותה.