הערב (יום ב') והלילה יאיר את שמי הלילה ירח-על (סופרמון). מדובר במצב שבו הירח נמצא בנקודה קרובה יחסית לכדור הארץ במסלולו האליפטי, וכתוצאה מכך הוא נראה גדול וזוהר בהשוואה לירח מלא רגיל באמצע חודש עברי.
2 צפייה בגלריה
סופרמון
סופרמון
סופרמון
(צילום: REUTERS/Borja Suarez)
המונח "ירח-על" נטבע על ידי האסטרולוג ריצ'רד נול בשנת 1979. בשונה ממולד הלבנה (New Moon), ירח-על מושך בכל פעם מחדש את תשומת הלב הציבורית מכיוון שהוא הירח המלא, הגדול והבהיר ביותר של השנה. למעשה, הירח שיאיר את שמי הלילה יהיה הראשון מבין ארבעה ירחי-על רצופים השנה.
המרחק הנתון בין מרכז כדור הארץ למרכז הירח יהיה הערב 361,970 ק"מ. כששלושת האירועים הבאים יתרחשו ב-17 בספטמבר (אז יתרחש גם ליקוי ירח חלקי שאותו ניתן יהיה לראות בין היתר גם בישראל), ירח-העל השלישי יעלה ב-17 באוקטובר ויהיה הקרוב ביותר לכדור הארץ (357,364 ק"מ), בעוד שירח-העל הרביעי והאחרון יופיע ב-15 בנובמבר ויהיה מרוחק ב-361,867 ק"מ מכדור הארץ.
2 צפייה בגלריה
ירח-על ביוון
ירח-על ביוון
ירח-על ביוון
(צילום: Nicolas Economou, Reuters)
למרות שהוא לא ייראה כחול, מדובר גם ב"ירח כחול", מונח שבו נעשה שימוש מתועד ראשון בשנת 1582. ירח כחול הוא שם הניתן למופע ירח מלא בשני מקרים שונים - ירח כחול חודשי (הירח המלא השני בחודש) וירח כחול עונתי (השלישי מתוך ארבעה ירחים מלאים באותה עונה).
מאז היפוך הקיץ ב-21 ביוני, היו ירחים מלאים ב-22 ביוני וב-21 ביולי, מה שהופך את ירח-העל ב-19 באוגוסט לשלישי בסדרה, כשהירח המלא הבא יעלה בליל 18 בספטמבר, לפני נקודת השוויון שתחול ב-22 בספטמבר, אז אורך היום ואורך הלילה שווים זה לזה. שם נוסף שניתן לירח המלא הזה, הוא "ירח החדקן", על שם הדגים הגדולים שנמצאים באגמים הגדולים בתקופה זו של השנה, שאותם ניתן לתפוס בקלות רבה יותר.
הירח המלא הזה מתכתב עם הפסטיבל ההינדי "ראקשה בנדהן" (Raksha Bandhan), שבו מציינים החוגגים את הקשר בין אחים ואחיות. על פי המסורת, האחות קושרת על פרק ידו של אחיה צמיד צבעוני ומעוטר ומברכת אותו, כשהאח מבטיח לאחותו להמשיך לשמור ולהגן עליה, תוך שהוא מעניק לה מתנה כאות לקשר המתמשך ביניהם.