לוח השנה מראה שכמעט אמצע דצמבר, אבל לפי החום בחוץ אפשר לחשוב שעכשיו האביב. זה לא קורה רק אצלנו, אלא גם בארצות הברית. תוסיפו לחום וללחות תופעות אקלימיות המכונות "לה ניניה", והתוצאה היא סופות טורנדו קטלניות באופן חסר תקדים, שגרמו להרוגים בחמש מדינות בארצות הבית.
סופות טורנדו בדצמבר אמנם אינן שכיחות, אבל כבר אירעו בעבר. אבל העוצמה ואורך הנתיב של הסופות ביום שישי שמו אותן כנראה בקטגוריה משל עצמן. המומחים ציינו כי אחת מהן – אם יתברר כי זו אכן סופה אחת - כנראה שברה את השיא בן 100 השנים של הזמן שבו טורנדו נשאר על הקרקע בנתיב ההרס.
"בשתי מילים – בלתי רגיל. לא ייאמן זה כנראה עוד יותר מדויק", אמר פרופ' ויקטור גנסיני מאוניברסיטת צפון אילינוי. "זה היה באמת משהו שרגילים לראות בסוף האביב – וקרה באמצע דצמבר". מזג האוויר החם היה מרכיב קריטי בהתפרצות הטורנדו הזו, אבל מטאורולוגים הבהירו כי עם זאת לא ברור אם יש קשר לשינויי האקלים.
מדענים אמרו כי בדיקה כיצד שינויי האקלים משפיעים על תדירות סופות הטורנדו היא דבר מורכב וההבנה בנושא עדיין מתפתחת. אבל הם כן ציינו כי התנאים האטמוספריים שמובילים לעלייה של התפרצויות כאלה מתעצמים בחורף בעת שכדור הארץ מתחמם - ונתיב הסופות נע מזרחה מהאזורים של קנזס ואוקלהומה אל המדינות שבהן היכה הטורנדו ביום שישי.
עד כה דווח על לפחות 83 הרוגים בגל סופות הטורנדו, אך לפי ההערכות מספר הקורבנות יהיה גבוה מ-100. מוקד ההרס בקנטקי, ובארה"ב כולה, הוא העיירה מייפילד. בשבת בלילה נחרב בעיירה מפעל נרות, בזמן שכ-110 בני אדם שהו בו. כ-40 עובדים חולצו, ולפי ההערכה מספר ההרוגים במפעל יעמוד על כ-70 לפחות.
לפחות 30 סופות טורנדו השתוללו בסוף השבוע במדינות במרכז ארה"ב. מלבד ההרוגים בקנטקי דווח על לפחות 13 הרוגים באילינוי, ארקנסו, מיזורי וטנסי. סופת טורנדו הגיעה גם למיסיסיפי. במדינת אילינוי נהרגו לפחות שישה עובדים במחסן של חברת אמזון בעיר אדוארדסוויל, והחשש הוא שמספר זה יעלה בהמשך. גג המחסן נעקר ממקומו בסופת הטורנדו, וקירות הבטון שלו קרסו.
מה גורם לטורנדו?
טורנדו היא סופה מערבולית, הרסנית ומקומית. היא מאופיינת במשפך צר היורד מחלקו התחתון של ענן סופה על הקרקע. הטורנדו נע במהירות עצומה ומותיר הרס אדיר בנתיבו. סופות רעמים מתרחשות כשאוויר קר ויבש יותר נדחף מעל אוויר חם ולח, במה שמדענים מכנים "אי יציבות אטמוספרית". כאשר בגבהים שונים יש רוחות משתנות בכיוונן ובעוצמתן – מתחיל האפקט הסיבובי בעת תנועת האוויר מעלה.
השינויים ברוחות יוצרים את הסיבוב ההכרחי לטורנדו. בסופות טורנדו חזקות במיוחד השינוי הוא גם בעוצמת הרוח וגם בכיוון. בחורף האמריקני השינוי ברוחות הוא דבר נפוץ בגלל הפער הגדול בטמפרטורות ובלחץ האוויר בין הקוטב הצפוני לקו המשווה. אבל לרוב, אין מספיק אי יציבות בחורף הנדרשת לסופות טורנדו, כי האוויר לא מספיק חם ולח. ביום שישי, אמר פרופ' גנסיני, הוא היה כזה.
אילו תנאים הובילו לטורנדו כה חזק?
כמה משתנים, שהמטאורולוגים ימשיכו לחקור. טמפרטורות אביביות ברוב המערב התיכון והדרום בארצות הברית סייעו להביא אוויר חם ולח שמסייע ליצירת סופות רעמים. חלק מזה נובע מתופעת "לה ניניה", שמביאה לרוב טמפרטורות חמות מהרגיל בחורף לדרום ארצות הברית. ב"לה ניניה", ההפוכה למעשה ל"אל ניניו", הטמפרטורות באוקיינוס השקט נמוכות משמעותית מהממוצע.
אבל מדענים מצפים גם שמזג אוויר חם ולא טיפוסי בחורף יהיה יותר ויותר שגרתי ככל שכדור הארץ מתחמם. "התרחיש הרע ביותר אירע. אוויר חם בעונה קרה, באמצע הלילה", אמר המטאורולוג ג'ון גורדון משירות מזג האוויר הלאומי בארצות הברית.
בעת שהסופה נוצרה, שינוי רוחות חזק במיוחד גרם לכך שסופות הטורנדו לא שככו. לדברי גנסיני, לרוב סופות טורנדו מאבדות אנרגיה תוך דקות, אבל במקרה הזה זה לקח שעות. זו אחת הסיבות שנתיב הסופה היה ארוך במיוחד – לפחות 322 ק"מ. השיא הוא 352 ק"מ ונקבע על ידי טורנדו שפגע בארבע מדינות אמריקניות ב-1925. גנסיני סבור שבתום הניתוח של המטאורולוגים יתברר שהשיא הזה נשבר.
"כדי שהנתיב יהיה כל כך ארוך, הסופה חייבת לנוע במהירות גדולה מאוד. הסופה הזו נעה במהירות עצומה של יותר מ-80 קמ"ש במשך רוב הזמן שבו השתוללה", אמר. אין מדובר במהירות הרוחות, אלא במהירות תנועת הסופה.
יש קשר בין שינויי האקלים לסופות הטורנדו?
זה מורכב. מדענים עדיין מנסים להבין מה מבין המשתנים שמשתנים עם התחממות כדור הארץ הופך את סופות הטורנדו ליותר נפוצות, או ליותר עוצמתיות. בשנה שעברה היכו לפחות 1,200 סופות טורנדו בארצות הברית, הכי הרבה בעולם כולו, וקישור ישיר בין סופה ספציפית כמו זו של יום שישי לבין שינויי האקלים נותר דבר מאתגר מאוד.
מדענים זיהו שינויים שמתרחשים בסופות רעמים בעת התחממות כדור הארץ, אבל פחות מ-10% מבין סופות הרעמים מייצרות סופות טורנדו. גנסיני אמר כי בסך הכול, סופות קיצוניות "הופעות ליותר נפוצות כי יש הרבה יותר אוויר חם בעונה הקרה שיכול לתמוך בסוגים הללו של התפרצויות מזג אוויר קיצוני". ולא רק במספר יש עלייה, אלא גם במיקום – מהאזור של אוקלהומה וקנזס המוכר לכולנו מהטורנדו ב"קוסם מארץ עוץ" אל מדינות מזרחיות וקרות יותר כאילינוי. הסיבה: עליית הטמפרטורה והלחות.