לוח חימר בן כ-3,500 שנה, שעליו נחרט קטע מעלילות גילגמש, הוחזר אתמול (יום ה') מארצות הברית לעיראק, לאחר שנגנב לפני כ-30 שנה. שר התרבות של עיראק, חסן נאזים, קיבל את הלוח במהלך טקס שנערך בוושינגטון.
למרות שמדובר בפריט קטן יחסית, ללוח העתיק יש ערך תרבותי והיסטורי גדול. הוא מכיל חלקים מעלילות גילגמש, הנחשבת לאחת מיצירות הספרות העתיקות ביותר בהיסטוריה האנושית, המספרת את סיפורו של מלך רב עוצמה ממסופוטמיה, שמחפש אחר אלמוות.
"זהו סיפור שהשפיע על כל הדתות המונותאיסטיות הגדולות", אמרה מנכ"לית אונסק"ו, אודרה אזולאי. היא הוסיפה שהסיפור הוא "אוצר" ל"אנושיות המשותפת שלנו".
אזולאי אמרה עוד כי החזרת הלוח לבית החוקי שלו היא "ניצחון מרכזי של הקהילה הבינלאומית על אלה שמנסים לעקר את המורשת".
"ההחזרה של הלוח היא סיפור בעל ממדים אפיים", הוסיף עוזר התובע הכללי האמריקני, קנת פולייט.
על פי ההערכות, הלוח העתיק העשוי מחימר, נגנב ממוזיאון עיראקי בשנת 1991, בזמן מלחמת המפרץ הראשונה. פולייט אמר כי בשנת 2001 הלוח נראה בבריטניה.
סוחר אומנות אמריקני קנה לאחר מכן את הלוח ממשפחה ירדנית מבוססת בלונדון בשנת 2003. הוא שלח את היצירה לארצות הברית מבלי להצהיר על אופייה האמיתי למכס. בשנת 2007 נמכר הלוח לסוחר עתיקות תמורת כ-50 אלף דולר. ללוח צורפה תעודה מזויפת.
בשנת 2014 הלוח נמכר תמורת 1.67 מיליון דולר למשפחה של נוצרים פונדמנטליסטים, שביקשו להציג את הלוח העתיק במוזיאון התנ"ך בוושינגטון, שם גילו כי מדובר בפריט שנגנב.
במשרד התרבות העיראקי קראו למדינות ולארגונים לבדוק חפצים עתיקים, שייתכן שנגנבו, כדי לחשוף אוצרות מהעת העתיקה. "אנו מזמינים את כל האוניברסיטאות, המוזיאונים, המכונים ואספני העתיקות להתעמת עם סחר בלתי חוקי", נמסר.
כ-17 אלף חפצים עתיקים הוחזרו מארצות הברית לעיראק בחודש יולי. החפצים מתוארכים ברובם מהתקופה השומרית, לפני כ-4,000 שנה. רבים מפריטי העתיקות בעיראק נבזזו בעשרות השנים האחרונות.