השבטים הילידים באמזונס דורשים ממשלת ברזיל להכריז על מצב חירום אקלימי, מכיוון שאין להם מי שתייה, מזון או תרופות עקב בצורת קשה, שמייבשת נהרות ביערות הגשם.
בארגון שמייצג 63 שבטים באמזונס אמרו הלילה (יום ד) כי הבצורת וגל החום גרמו למותם של המוני דגים בנהרות. בנוסף המים באזור, בין היתר ביובלים של האמזונס, הפכו לבלתי ראויים לשתייה.
"אנו מבקשים מהממשלה להכריז על מצב חירום אקלימי, כדי לטפל בדחיפות במצב שאליו נחשפים העמים הילידים", אמרו ראשי ארגון APIAM במסיבת עיתונאים.
בהודעה נמסר כי נהרות ריו נגרו, סולימוס, מדיירה, ג'ורואה ופורוס מתייבשים בקצב חסר תקדים, ושריפות יער הורסות את יערות הגשם באזורים שלא נפגעו בעבר באמזונס. כך נמסר בהצהרה של APIAM.
השרה לאיכות הסביבה של ברזיל, מרינה סילבה, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס בחודש שעבר כי הממשלה מכינה צוות משימה על מנת לספק סיוע חירום לאזור האמזונס שנפגע מהבצורת. היא שלחה עשרות אלפי חבילות מזון לקהילות מבודדות, זאת בשל חוסר האפשרות להגיע למקומות האלו דרך הנהרות שהתייבשו.
הבעיה החמורה ביותר עבור השבטים הילידים היא שכיוון שאין להם מים זורמים - מצב התברואה הפך לירוד. בנוסף לא ניתן לשתות מים מהנהר, כמו שעשו השבטים במשך מאות שנים אם לא יותר מכך. "הנהרות הקטנים יותר התייבשו והפכו לבוץ", אמרה בכירה ב-APIAM. "הילידים צריכים ללכת מרחקים ארוכים ביער הגשם כדי למצוא מים ראויים לשתייה, והאיכות הירודה של המים גורמת למחלות".
איווניידה בנדיירה, העומדת בראש ארגון הילידים Kaninde במדינת רונדוניה, אמרה כי קהילות מבודדות שאינן ילידיות מבקשות מכפרים ילידים מזון. לדבריה, העשן משריפות היער גרוע מתמיד, והוא החמיר את משבר האקלים והשפיע על בריאותם של קשישים וילדים. "זה לא רק 'אל ניניו'. כריתת היערות נמשכת עם השריפות האלה", אמרה. "ההתקדמות של כריתת יערות עבור חקלאות לא נעצרת. הם הורסים הכל, כאילו לא רואים מה קורה לטבע".