הלילה הקרוב (בין שלישי לרביעי) יזמן לנו שני אירועים אסטרונומיים, הקשורים זה בזה – סופרמון וליקוי ירח חלקי. מדובר בשני אירועים שיכולים להתרחש רק כאשר הירח מלא.
סופרמון הוא מצב שבו הירח המלא מצוי סמוך לנקודה שבה מרחקו מכדור הארץ הוא הקטן ביותר. כיוון שמרחקו של הירח מכדור הארץ אליפטי, ההפרשים בין המרחקים המינימליים בין הירח לכדור הארץ מגיעים לכמעט 20 אלף ק"מ. ולכן צירוף של הירח המלא, כאשר הירח מצוי בדיוק מול השמש וכל צדו הפונה לכדור הארץ, והקרבה המירבית אלינו, יוצרים מצב שהירח גם מאיר בכ-14% יותר מירח מלא ממוצע וגם גודלו הזוויתי (הגודל שבו הוא נראה לעין) גדול ב-7% לערץ מגודלו הזוויתי של ירח ממוצע.
הירח יהיה מלא בדיוק בשעה 5:35 לפנות בוקר ביום רביעי, אלא שהוא יגיע לנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ (357.3 אלף ק"מ) כמה שעות מאוחר יותר בשעה 18:26, מעט טרם זריחתו באופק המזרחי. גם העובדה שהירח נראה גדול יותר כשהוא קרוב לאופק (זוהי אשלייה אופטית, אבל נושא למאמר אחר), תעצים את המראה. לכן, הסופרמון יראה גם ביום שלישי בערב עם הזריחה, אך ייראה במיטבו ביום רביעי בערב לאחר הזריחה, למרות שיהיה כ-12 שעות לאחר המילוא. קרבתו בעת הזריחה להיותו בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ החודש, תעצים את המראה.
אפשר כמובן לצלם את הירח הבוהק, המצוי מעל האופק על רקע תפאורה – מבנים, עצים וכל דבר אחר שישמש מסגרת לסופרמון. מי שיחמיץ – אל דאגה, גם הירח המלא של 17 באוקטובר, חג הסוכות, יהיה סופרמון.
ליקוי הירח החלקי לפנות בוקר
ירח מלא הוא מצב שהירח מצוי על או סמוך לקוח הנמתח מהשמש לכדור הארץ. למעשה, כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש ואז אנו רואים את כל פניו המוארות. הירח המלא של הלילה שבין 18-17 בספטמבר יעמוד קרוב מאוד למישור שבו כדור הארץ חג סביב השמש ולכן הוא גם ייכנס לחרוט הצל שמטיל כדור הארץ. במקרה הזה חל ליקוי.
אולם, הליקוי הזה יהיה ליקוי חלקי מאוד. הירח יהיה מעל מישור המילקה באופן שרק חלק קטן מחלקו הדרומי יהיה בחרוט הצל של כדור הארץ ורוב חלקו עדיין יהיה מואר באור השמש. בשיא הליקוי, תיראה הצללה קלה בצדו הצפוני של הירח.
תחילת הליקוי תהיה בשעה בשעה 03:41 לפנות בוקר (שעון ישראל). ברגע זה הירח נכנס לחרוט הצל החלקי של כדור הארץ. חרוט הצל החלקי הוא אזור שרק חלק מקרני השמש נמנע ממנו (מי שנמצא באזור זה, יראה בכל שלב רק חלק מדסקת השמש מוסתר ממנו). מסיבה זו, יהיה קשה להבחין בהצללה כלשהי על פני הירח ורק כאשר הירח יתקרב לחרוט הצל המלא, יהיה אפשר לראות צל קלוש על שוליו הצפוניים.
בשעה 5:13 הירח ייכנס לחרוט הצל המלא. חרוט זה הוא האזור שבו כל דסקת השמש מוסתרת על ידי כדור הארץ וקרניה אינן מגיעות אליו, למעט חלק מקרני השמש האדומות הנשברות על ידי האטמוספרה לתוך חרוט הצל. בשעה 5:45 יהיה שיא הליקוי. אז תיראה כיפה כהה על צדו הצפוני (הימני) של הירח. הליקוי יהיה כאמור חלקי ורק כ-10% מקוטר הירח יוסתרו לחלוטין מקרני השמש. הירח יצא מחרוט הצל המלא בשעה 6:15 והוא למעשה ישקע כ-20 דקות לאחר מכן ויזרח שוב, כאמור, בערב כסופרמון.
ליקוי הירח הבא יחול בעוד כשנה, ב-7 בספטמבר, אז הליקוי יהיה מלא וכל דיסקת הירח תימצא באזור הצל המלא. ליקוי החמה הבא שייראה מישראל יהיה ב-2 באוגוסט 2027 והוא יהיה ליקוי כמעט מלא (הליקוי המלא יהיה במצרים)
מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים ספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל.