כלבת ים נזירית ים תיכונית, שנצפתה אתמול בחוף במרכז הארץ, ממשיכה לרתק אליה רבים. פקחי ומתנדבי רשות הטבע והגנים, ששהו במקום במשך כל הלילה כדי לשמור על כלבת הים, נשארו לא רחוק ממנה גם בשעות הבוקר (שבת) יחד עם מתנדבים מעמותת דלפיס, שדואגים למנוע התקרבות של סקרנים.
בינתיים חוקרי דלפיס קבעו באופן ודאי כי מדובר בנקבה והיא זכתה לשם יוליה. מי שהעניק לה את שמה הוא מוחמד, ילד ששהה בחוף בעת מציאתה. הוא סייע לחוקרי דלפיס למנוע מילדים אחרים להשליך לעברה אבנים, ואפשר לה לנוח על החוף.
ההגעה הנדירה של כלבת הים לחופי ישראל עוררה דאגה לגבי מצבה. בעקבות כך התקיימה התייעצות עם חוקרים מחו"ל. בתום ההתייעצות אמרו ד"ר מיה אלסר וד"ר אביעד שיינין מדלפיס, כי נוכחותה הארוכה של כלבת הים בחוף אינה בהכרח מעידה על מצב מצוקה כלשהו. "יש לנו על תיעוד כלבי ים ממין זה, שישנו שלושה ימים רצוף במערה. היא משתדלת להישאר יבשה למרות שהים עולה, זזה כל הזמן ומתרחקת ממשברי הגלים", אמרו השניים.
על השמירה על כלבת הים, סיפר בר מולוט - מתנדב רשות הטבע והגנים: "התגייסנו באמצע הלילה יחד עם עוד מתנדבים מרשות הטבע והגנים, והגענו לשמור על כלבת הים המתוקה בחוף מרחוק. חשוב לא להתקרב ולא להציק לה, פשוט לתת לה לנוח ולחזור לים כשהיא תרצה. זו תצפית ראשונה מסוגה בארץ, אירוע מאוד נדיר ומרגש, והיא יונק ימי בסכנת הכחדה שחשוב לשמור עליו ולכן אנחנו פה".
ברשות הטבע והגנים אמרו כי מדובר בתיעוד הראשון של כלב ים בחוף ישראלי, לאחר שבשנת 2010 נצפה כלב ים על שובר הגלים בהרצליה. עם זאת, זו הפעם הראשונה שבה רואים פרט כזה על החוף עצמו. כיום ידוע לחוקרי דלפיס על שלושה פרטים שונים לפחות שנצפו בארץ, ועם התצפית האחרונה - ייתכן שהמספר יעלה לארבעה, כיוון שעדיין לא ברור אם מדובר בכלב ים שנצפה בים ב-2020 מול חופי אכזיב. אחת מהם היא כלבת הים הנזירית "מאיה", שנצפתה כבר חמש פעמים בראש הנקרה.
ד"ר אלסר אמרה כי "רק לפני כעשור כלב הים הנזירי הים תיכוני הוכרז כמין בסכנת הכחדה חמורה וכאחד מ-12 היונקים הנדירים בעולם. אוכלוסייתו מנתה כ-500 פרטים - מספר נמוך מאוד ליונק שקצב רבייתו איטי (צאצא אחד כל שנתיים-שלוש) ומודלים חזו סיכויי הכחדה גבוהים מ-50 אחוזים תוך שלושה דורות בלבד".
כלב ים הנזירי הים-תיכוני, המשתייך למשפחת כלבי הים, הוא אחד היונקים הנדירים בעולם ונמצא בסכנת הכחדה חמורה. מדובר בבעל חיים שחי רק באזור הים התיכון. הוא ביישן וחמקמק, ונוהג להסתתר במערות מבודדות. אורכו מגיע ל-2.5 מ' לערך ומשקלו לכ-350 ק"ג. צבעו חום-אפור כהה ובטנו חיוורת.
בימים אלה נבחנות בדלפיס כמה אפשרויות ליצירת תנאים שיאפשרו את הישארותם של כלבי הים בישראל, בהן שיקום מערות בשמורת הטבע הימית ראש הנקרה בשיתוף רשות הטבע והגנים.