כחול הינו צבע מועדף על בני אדם רבים, אך בפועל בטבע הוא נחשב נדיר למדי. בערך אחד מכל עשרה פרחים הוא בצבע כחול, אך כשפונים לעולם החי הצבע נדיר עוד יותר. מומחים אומרים כי לצמחים אין עלים כחולים מפני שחבל להם לבזבז אנרגיה בעוצמה גבוהה, המגיעה עם האור הכחול.
כחל בטבע
(צילום: נועה עומייסי, רשות הטבע והנגים)

ולמרות זאת אנחנו חבים את החיים על פני כדור הארץ ליצורים מיקרוסקופים, הנקראים אצות-כחוליות, שהן למעשה חידקים. אלו היצורים הראשונים הידועים לנו שביצעו פוטוסינטזה, שתוצר הלוואי שלה הוא החמצן, שמאפשר לנו חיים על פני כדור הארץ. האצות האלו נקראות כחוליות מפני שאחד הפיגמנטים שלהם הוא פיקוציאנין (ציאן = כחול), המקנה להן את הצבע הייחודי. מבין בעלי החיים הצבע הכחול נדיר אף יותר ולמעשה אין כמעט פיגמנט כחול מוכר בבעלי חיים, ולמעשה הצבע הכחול הנגלה לעינינו הוא השתברות של קרני אור על פני מבנים מיוחדים, שנוצרו על כנפים ונוצות של בעלי חיים.
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, התייחס לעובדה שהכחול נדיר בטבע. "ככלל נוצות כחולות של עופות נוצרות כתוצאה ממבנה מיוחד של הנוצה", הואע הסביר. "באופן רגיל ישנם פיגמנטים המקנים צבעי אדום, צהוב, שחור ועוד. פיגמנט או צבען בעברית קולטים את כל הצבעים ומחזירים לעינינו רק את הצבע שאותו אנחנו רואים. אם הנוצה אדומה - כל שאר הצבעים בספקטרום הנראה נקלטו בנוצה ורק האדום הוחזר לעינינו".
רותם הוסיף: "אבל אין פיגמנט כחול בנוצות. וגם עופות שאוכלים פירות כחולים לא נצבעים בכחול, כי הפיגמנט עצמו נהרס בתהליך העיכול. חוקרים מצאו כי על מנת לקבל צבע כחול הנוצה עוברת תהליך מופלא במהלך התפתחותה, המותיר בה חללים ששוברים את קרני האור העוברים דרכה, ומחזירים אלינו רק את הצבע הכחול מבין כלל הצבעים. לכן נקרא הצבע הכחול צבע פיזיקלי".
מהעופות בישראל אנחנו מכירים מספר מינים להם צבע כחול המושך את העין.

פורפיריה כחולה

עוף מים נדיר בישראל, שקינן בעבר בימת החולה וכיום מזדמן ומקנן באגמים מלאכותיים עם צמחיית גדות עשירה. הפורפיריה ניזונה ממזון מגוון, החל מצומח שאותו היא מלקטת מהמים, אך היא לא תבחל גם בגוזלים של עופות סבך הנקרים בדרכה. לעוף נפלא זה מינים שונים ודומים ביבשות רבות ובכולן מיוחסות לו תכונות מיסטיות. החל מעושר ומעמד ביוון העתיקה ועד לתכונות חיוביות או שליליות באוסטרליה וניו זילנד.
7 צפייה בגלריה
פורפיריה
פורפיריה
פורפיריה
(צילום: אורי קויפמן, מתנדב רשות הטבע והגנים)

כחול חזה

ציפור שיר קטנה הנודדת דרך ישראל ופרטים רבים מבלים כאן בחורף החמים יחסית לאירופה הקרה, שם הוא שב לקנן. זהו זמיר שבחזהו צבע כחול בוהק. הוא נוהג לנוע על הקרקע בהליכה ובמקומות רבים, שהוא נצפה בהם, ניתן לחשוב ברגע הראשון שעכבר עובר בריצה, אך אז הוא נעצר מניף את זנבו ומציג את חזהו הכחול לראווה.
7 צפייה בגלריה
כחול חזה
כחול חזה
כחול חזה
(צילום: איציק כהן, רשות הטבע והגנים)

כחלאים (הכחול כבר בפנים...)

סדרה של ציפורים, שחלק מהמינים בה עוטים צבעי כחול עז. כלל הם מקנני חורים ולכן גם הזכר וגם הנקבה דומים בצבעם, כי גם בעת הקינון בתוך מחילה חשוכה, מי שדוגר מוסווה היטב. בישראל מספר מינים שאותם ניתן לראות בעת טיול בשטחים הפתוחים ואף ליד הבית.
7 צפייה בגלריה
כחל
כחל
כחל
(צילום: אורי קויפמן, מתנדב רשות הטבע והגנים)
שלדג גמדי, נודד לאורך חופי הארץ כבר בסוף יולי ונעמד זקוף על כל סלע או עמוד מזדקר. צבעי הטורקיז שלו עזים ולכן זהו עוף שצלמים רבים עושים לו Book שלא מבייש דוגמנים. השלדג לבן החזה הוא עוף מצוי בכל צפון הארץ וניתן לראותו סביב מקווי מים אך גם בנחלים ללא מים, שם הוא צד בתוך העשביה הגבוהה זוחלים ואף ציפורי שיר וחרקים. שתי ציפורים מרהיבות אחרות הן שרקרק וכחל, אלו נודדים דרך ישראל לאפריקה וחזרה לאירופה ואסיה ואוכלוסיות שלהם מקננות באביב ובקיץ בשטחים פתוחים ברחבי ישראל. הם צדים דבורים שפיריות וחרקים אחרים בשטחי בתה ומוגדרים בסכנת הכחדה עקב התמעטות שטחים אלו בארצנו.

גם הים מזמן לנו יצורים בצבעי כחול

המיוחדים שבהם נוצרים ונוצלו בעבר ליצירת צבעים לצביעת טליתות וציציות. הצבע הופק מגופם של חלזונות הארגמון הנדירים כיום בחופי ארצנו. חלזונות מיוחדים אלו גודלו בהיסטוריה, בבריכות ייעודיות וכיום חל איסור חמור לשלותם או לפגוע בהם. לשוחים בים מזדמנות גם מדוזות כחולות שכמו כל בנות מינן גם הן בעלות זרועות שבמגע עימן משתחררים חיצים זעירים עם חומר צורב. לאלו שיבחרו שלא להיכנס לים ניתן לפגוש בחופים את החילזון סגולית דו גונית שקונכיותיה נפטות מדי פעם לחופים זהו חילזון טורף שצף הפוך על-ידי כך שהוא מפריש ריר שנקרש ומסייע לציפה. צבעו הכול מסייע לו בהסוואה בקרבתו לפני המים.
7 צפייה בגלריה
צדפה כחולה
צדפה כחולה
מדוזה כחולה
(צילום: שלומי יצחקי, רשות הטבע והגנים)
7 צפייה בגלריה
מחבטן ספירי
מחבטן ספירי
מחבטן הספירים
(צילום: מירון שגב, רשות הטבע והגנים)
7 צפייה בגלריה
אורליה מדוזה
אורליה מדוזה
אורליה מדוזה
(צילום: עומרי יוסף עומסי, רשות הטבע והגנים)

פרפרים

מבין פרפרי היום בארצנו נבחר הפרפר בצבעי כחול לבן לפרפר הלאומי, הלא זהו כחליל השברק היפיפה. בדומה לנוצות של העופות גם הצבע הכחול בפרפרים נובע משבירה של קרני האור על פני קשקשי הכנף של הפרפר המסודרים באופן המפזר את קרני האור כך שרק האור הכחול חוזר לעיני המתבונן. כחליל השברק הוא מין מצוי למדי של פרפר המעוף במשך חודשים ארוכים ומטיל את ביציו על צמחי השברק ומיני פרפרנים אחרים.
7 צפייה בגלריה
כחלחל השברק
כחלחל השברק
כחלחל השברק
(צילום: שלומי יצחק, מתנדב רשות הטבע והגנים)