במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבעו הגנים הבחינו בעלייה תלולה במספר צבי הים הירוקים והחומים שהגיעו לטיפול, לאחר שהסתבכו בשקיות פלסטיק שסיכנו את חייהם.
המרכז טיפל ב-45 צבי ים בשנת 2019, ואילו בשנת 2018 טיפלו ב-15 צבי ים. בשנת 2017, לשם השוואה, טיפלו רק ב-12 פרטים בלבד. בשנים 2014-2106 טיפלו בשלושה צבי ים מדי שנה. מדובר בעליה של כ-62 אחוז בשנת 2019 בלבד.
העלייה התלולה במספר צבי הים שנפגעו משקי פלסטיק הובילו את אנשי המרכז להעריך כי ייתכן ומדובר בתופעה. "המציאות כנראה חמורה יותר", אומר ל-ynet מנהל המרכז, יניב לוי (48). "רק בחודשיים-שלושה האחרונים אני מפנים שיש לנו כאן בעיה. אבל עדיין יש לי יותר שאלות מתשובות. עובדתית הפגיעות בצבי הים קיימות. אבל קשה לנו לדעת מה המקור לבעיה".
צבי הים שנפגעים משקיות מגיעים למרכז בעיקר בחודשי הקיץ, לעומת צבי ים שנפגעים ממכמורות, חוטי דיג, טביעה ובעיות אחרות. "אנחנו מקבלים צב ומטפלים בו. אבל ממשיכים לקבל עוד ועוד. השנה המצב היה חמור. בשנה שעברה ולפני שנתיים לא התייחסתי לנושא כי זה לא נראה משמעותי. אבל השנה יותר מ- 40 צבים זה המון. זה לא הגיוני".
המרכז הארצי להצלת צבי ים הוקם בשנת 1999 על ידי רשות הטבע והגנים, האמונה על הגנת חיות הבר בישראל, במטרה לשקם ולהשיב לטבע צבי ים פגועים לאחר החלמה והתאוששות. מאז הקמתו טופלו במרכז למעלה מ- 700 בעלי חיים ימיים, לרוב צבי ים חומים, ירוקים וכן צבים רכים, צבי ביצה ואף חמישה דולפינים. כ-70 אחוז מבעלי החיים ששוקמו, שוחררו לים הפתוח.
צבים צעירים נפצעים כבר בגיל 3-4 שנים
בשטח הימי של מדינת ישראל ניתן לפגוש בצבי ים מארבעה מינים: בים סוף חיים צב הים הירוקים, הגלדיים והקרניים, אם כי לרוב הם אינם מקננים בחופים שבשטח מדינת ישראל.
הצבים הירוקים והחומים מקננים בחופי הים התיכון שבשטח מדינת ישראל, כמו גם בחופי המדינות השכנות (סוריה, לבנון, מצרים, קפריסין, טורקיה ויוון). צבי הים החומים והירוקים של הים התיכון, הם היחידים המקננים בחופי ישראל, והם אלה שמטופלים במרכז לאחר שנפגעו משקיות.
בשנת 2019 טופלו 34 צבי ים חומים ו-11 צבי ים ירוקים. בשנה הקודמת 9 חומים ו- 6 ירוקים. מי שנפגעים מהשקיות הם צבי ים בגילאי שנה עד 6-7. הגיל הממוצע של צבי הים שנפגע משקיות עומד על 3-4 שנים והדבר קשור בהתנהגות שלהם כצבי ים צעירים. כאשר האבקועים בוקעים הם זוחלים לים התיכון ומסתובבים בים.
יש יותר פלסטיק מאצות בים התיכון
"צב הים מתיישב על אצות שצפות ונודד נדידה פאסיבית בים", מסביר לוי. "הוא אוכל מזון שנמצא על האצות, ומתנהל במיקרוקוסמוס הקטן הזה בשנותיו הראשונות. לרוע המזל, בים התיכון יש יותר פלסטיק מאצות ועם השנים זה הולך ומחמיר. כאשר הצב מבחין במשטח פלסטיק הוא עולה עליו".
לוי מסביר כי מדובר בתעלומה של ממש. השקים מהם נפצעים הצבים הם "טריים". כלומר, נזרקו לאחרונה לים, שכן אין עליהם גידולים ימיים שהעידו כי הם נזרקו לים לפני זמן רב. מדובר בשקיות פלסטיק איכותיות פרומות שהצבים מסתבכים בהם. "זה גורם לי לחשוב שאולי מישהו משתמש בשקיות בים ואז חותך אותם".
לוי מתבטא בזהירות ומעלה מספר השערות בנושא. "אולי יש האכלה של בעלי חיים בים, דוגמת כלובי דגים. הדבר קיים בקפריסין, טורקיה ויוון. האוכל מגיע בשקית, חותכים אותה, זורקים את האוכל וזורקים את השקית לכחול הגדול. ייתכן שמדובר במטענים החיים שמגיעים לארץ. גם החיות האלה צריכות לאכול. אלה האפשרויות ההגיוניות, אבל יכולות להיות אופציות נוספות".
כך או כך, מספר צבי הים בהם טיפלו אנשי המרכז עמד בשנת 2019 על 153. בשנת 2018 טיפלו סה"כ ב- 115, ואילו בשנת 2017 טיפלו ב- 74. בשנת 2010, לשם השוואה, טיפלו "רק" ב- 46 צבי ים.
הצבים חשופים לפגיעות, אך הציבור מסייע יותר בהצלתם
הצבים הופכים לחשופים יותר לפגיעה אך גם המודעות של אזרחים איכפתיים הולכת ועולה. לוי מבקש מהציבור להזעיק את אנשי המרכז בכל מקרה בו הם נתקלים בצב ים במצוקה. במקרה של שקיות פלסטיק, הצבים לרוב מסתבכים בחוטי הפלסטיק, המתלפפים סביב הגפיים שלהם.
"אחת הבעיות הגדולות, לצערי, בישראל היא שאנשים רואים צב פצוע בשק פלסטיק ומשחררים אותו לחופשי. לרוב, הם דנים אותו למוות". מדוע? הפלסטיק מתלפף סביב האיברים של צב הים, דבר שעוצר את זרם הדם. "שחרור הפלסטיק משחרר את הזיהום לגוף ומחזיר רעלנים. אם אתם רוצים לעזור לצב הים - קראו לנו".
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה 3639*
סייע בהכנת הכתבה: ארז ארליכמן