מטיילים שביקרו ביער פלך שבגליל המערבי הבחינו בנחש זעמן שחור לכוד בתוך בור. הם דיווחו על כך למנהל מרחב גליל עליון ברשות הטבע והגנים, שי קורן. מנהל המרחב הזעיק את הפקח האזורי, איימן מזעל, לנסות לחלץ את הנחש. למקום הוזעק גם ארז אדמוני, לוכד נכשים ומתנדב ברשות הטבע והגנים. אדמוני ירד לבור שהיה מלא באשפה ולכן לקח זמן רב עד שנמצא הנחש. לאחר חילוצו נבדק הנחש לראות שהוא לא סובל מפציעות כלשהן ורק לאחר מכן שוחרר חזרה למקומו הטבעי.
מזעל שיבח את המטיילים: "עירנותם של המטיילים ברחבי הארץ חשובה מאוד ומסייעת לנו להציל בעלי חיים שנפצעים, נלכדים או מסתבכים בפסולת שנזרקת בשטח. גם הפעם עירנותם של המטיילים עזרה לנו להגיע לנחש כמה שיותר מהר ולחלץ אותו".
הפקח הדגיש כי אסור לנסות לחלץ את הנחש לבד. "חשוב מאוד, בעת מפגש עם נחש, לא להתקרב ולא נסות לגעת בו. הטיפול בנחשים יעשה אך ורק על ידי אנשים מקצועיים העוסקים בלכידת נחשים ואני מודה לארז אדמוני שהגיע לסייע לי היום ללכוד את הזעמן השחור ולשחררו בצורה בטוחה לטבע", אמר מזעל.
ברשות הטבע והגנים אמרו כי זעמן שחור הוא מין של נחש במשפחת הזעמניים והארוך בנחשי ישראל, הזעמן השחור אינו ארסי, ובשל רעבתנותו הגדולה נחשב למועיל שבנחשים בהדברת מכרסמים רבים, ואף נחשים ארסיים באזורי תפוצתו. ככל נחשי ישראל הזעמן השחור הוא בעל חיים מוגן.
בישראל חיים כ-41 מיני נחשים, רובם אינם מסוכנים לאדם. למעשה, רק תשעה מיני נחשים בישראל הם ארסיים. הארס משמש אותם לציד או להגנה מפני תוקפים. ברשות הטבע והגנים אמרו כי אמנם לנחשים יצא שם רע ושמם נקשר להם תכונות כגון אכזריות וערמומיות, אך האמת אחרת, לנחשים חשיבות רבה בשמירה על תפקוד המערכת האקולוגית שבה הם חיים, והם מסייעים מאוד בהגבלת ריבוי מכרסמים ומזיקים אחרים.
עם בוא האביב הנחשים מתעוררים מתרדמת החורף ומתחילים לחפש מזון ובני זוג, ובמקביל יש להגביר את המודעות לסכנות שטומן בחובו מפגש מקרי עם נחשים ארסיים, בין בטיול באזורים פתוחים בין ליד הבית או אף בלב העיר. לכן, אם נכנס לבית או לחצר, פנו למוקד 106 או הזמינו לוכד נחשים מורשה (מתוך רשימת הלוכדים באתר רשות הטבע והגנים). הוא יחזיר אותו לביתו הטבעי. זכרו: ניסיון ללכוד נחש או לפגוע בו עלול לגרום הכשה.
במקרה שזיהיתם חיה פצועה או במצוקה יש להתקשר למוקד רשות הטבע והגנים 3639*