נחשפים החיים האמיתיים של אלו שעליהם לא נכתב בספרי ההיסטוריה, 1,942 שנים אחרי שהזמן בפומפיי עמד מלכת: חדר שנשמר בשלמותו ובו חיו עבדים התגלה בפרבר של העיר הרומית העתיקה, שחרבה בהתפרצות הר הגעש וזוב.
שלוש מיטות עץ, סיר לילה וקופסת עץ המכילה בדים ופריטים נוספים ממתכת היו בין הממצאים בחדר קטנטן וצפוף שהתגלה בווילה הגדולה סיביטה ג'וליאנה, כ-700 מטרים צפונית מערבית מחומות פומפיי. התגלית נחשפה כמעט שנה לאחר שבאותה וילה נמצאו שרידים של שני קורבנות מההתפרצות בשנת 79 לספירה – אדם עשיר והעבד שלו.
בחדר שהתגלה עתה נמצא גם חלק של מרכבה, שארכיאולוגים סבורים כי שימשה גם כלינה צנועה למשפחה קטנה שביצעה עבודות יומיות בווילה, כולל הכנת ותחזוק המרכבה. האור הטבעי היחיד בחדר, ששטחו 16 מ"ר בלבד, הגיע מחלון עילי קטן - ואין שום עדות לעיטורים על הקירות. בחוק הרומי העבדים נחשבו לרכוש ולא היה להם שום מעמד משפטי כבני אנוש.
גבריאל זוכטרייגל, מנהל הפארק הארכיאולוגי בפומפיי, אמר כי התגלית יוצאת דופן, בכך שהיא מעניקה תובנות נדירות "על החיים של האנשים שלרוב לא הופיעו במקורות ההיסטוריים הרשמיים, שנכתבו כמעט כולם על ידי גברים ששייכים לאליטה".
מתחת למיטות נמצאו כמה פריטים אישיים, ובהם כלי חרס גדול ששימש לאחסון רכוש אישי, וכן כדים קרמיים. שלוש המיטות הוכנו מחבל ומקורות עץ. אורכן של שתיים מה הוא 1.70 מ' והן שימשו מבוגרים, האורך של השלישית הוא 1.40 מ' - כנראה מיטת ילד.
"האוצר האמיתי - החוויה האנושית"
"הדבר המדהים ביותר הוא שהחדר נראה צפוף ומסוכן, משהו כמו שילוב של מעונות ומחסן", אמר זוכטרייגל. "זו אחת התגליות המלהיבות ביותר בחיי כארכיאולוג, גם בלי נוכחות של 'אוצר' גדול. האוצר האמיתי כאן הוא החוויה האנושית – במקרה הזה של הפגיעים ביותר בחברה העתיקה – והחדר הזה מעניק לכך עדות ייחודית".
ב"גרדיאן" נכתב כי החפירות בווילה סיביטה ג'וליאנה החלו ב-2017, ומאז נמצאו כמה שרידים מרתקים, ובהם מרכבה ששימשה בטקסים וכונתה "הלמבורגיני של המרכבות". במאי הוחזרו לפארק הארכיאולוגי בפומפיי 3 פרסקות שנבזזו מהווילה ב-2012.
ההתפרצות הגעשית של הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה הובילה למותם המיידי של אלפי בני אדם, החריבה את פומפיי השוכנת ליד נאפולי וכיסתה את חלקה הגדול של העיר הרומית תחת מעטה של אפר וולקני. הקבורה הפתאומית של העיר הגנה עליה מוונדליזם, מביזה ומאיתני הטבע. עתיקות התגלו לראשונה באזור פומפיי במאה ה-16, אבל העובדה שעיר שלמה נותרה מתחת לאפר התבררה רק 150 שנה לאחר מכן.
בעשרות השנים האחרונות הפכה העיר שקפאה בזמן לאחד מיעדי התיירות הפופולריים באיטליה. 2.5 מיליון תיירים מבקרים מדי שנה בפומפיי - אתר מורשת עולמית של אונסק"ו - וסוקרים את החנויות הרומיות, המרחצאות והבתים שהשתמרו.