11 פרופסורים ממכון ויצמן למדע, אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית והטכניון השתתפו היום (א') בטקס בבית הנשיא בירושלים, שבו הוכרז על מתן מענקי "מחקרים פורצי דרך" של הקרן הלאומית למדע. המענקים נועדו לממן מספר קטן של חוקרים מעולים בכל תחומי הדעת בהתבסס על הצלחתם בעבר ועל כיוונם המחקרי העתידי.
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר בנאומו: "התכנסנו כאן על מנת לברך את זוכי המענקים למחקרים פורצי דרך של הקרן הלאומית למדע. אך עוד יותר מכך, אנו ניצבים כאן על מנת להפגין את תמיכתנו הממשית במסעם הארוך, והכמעט בלתי-נתפס, אל תוך עתידנו". הנשיא הוסיף כי "מה שהנשים והגברים הללו השיגו - אגב שנים של התמודדות עם נתונים ופיענוח של ההיסטוריה, החברה, והטבע; של התנגדות מצד עמיתיהם ומשפחותיהם; של התגברות על מכשולים רבים וספקות עצמיים; של כישלונות וטעויות, לכאורה - בקיצור, מה שהחוקרים הללו עשו ישנה את חיינו".
הנשיא סיכם ואמר: "זוכי המענקים היום, ביחד עם זוכי מענקים אחרים מהקרן הלאומית למדע, מייצגים את המיטב של המחקר המדעי. הודות לקרן הלאומית למדע, החוקרים הישראלים ממשיכים לעמוד בחזית פריצות-הדרך אשר משפרות את בריאות האדם, תורמות לבניית חברות מכילות ומשגשגות, ומעמיקות את הבנתנו את קיומנו. הקרן הלאומית למדע גם תורמת למחקר של אולי האתגר הגדול מכולם: משבר האקלים. וכפי שהסכמי אברהם הראו, למדע יש את הכוח לקרב בין אנשים, באופן חוצה-גבולות ואמונות, ובכך להמחיש שוב את החיוניות של שיתוף הפעולה האזורי החדש".
אלו מקבלי המענקים לשנת 2022 ע"פ סדר הא' ב':
- פרופ' קרן אברהם (אוניברסיטת תל אביב): לקידום מחקר לטיפול בחרשות.
- פרופ' אלישבע באומגרטן (האוניברסיטה העברית): לקידום מחקר על תולדות יהודיי אשכנז מסוף המאה ה-13 עד לתחילת המאה ה-15.
- פרופ' חגי ברגמן (האוניברסיטה העברית): לקידום מחקר על הקשר בין הפרעות שינה לבין מלחות ניורולוגיות, כגון פרקינסון.
- פרופ' גלעד הרן (מכון ויצמן למדע): לקידום מחקר לפיתוח כלים למחקר המצב האנרגטי של חלבונים.
- פרופ' דן יקיר (מכון ויצמן למדע): לקידום מחקר על השפעות המערכות האקולוגיות באפריקה על האקלים.
- פרופ' אריאל כנפו-נעם (האוניברסיטה העברית): לקידום מחקר על ההתפתחות ההתנהגותית של ילדים.
- פרופ' אילן מרק (הטכניון): לקידום מחקר בתחום ה"כיראליות" הכימי.
- פרופ' טובה מילוא (אוניברסיטת תל אביב): לקידום מחקר בתחום הביג-דאטה.
- פרופ' מאיר שחר (אוניברסיטת תל אביב): לקידום מחקר בתחום הדת והסביבה בסין.
- פרופ' רותם שורק (מכון ויצמן למדע): למחקר בתחום מערכות החיסון של בקטריות נגד ווירוסים.
- פרופ' עמוס תנאי (מכון ויצמן למדע): לקידום מחקר בתחום התבגרות הדם.
עוד השתתפו באירוע בבית הנשיא: פרופ' דוד הראל, נשיא האקדמיה הישראלית למדעים ויו"ר הקרן הלאומית למדע; פרופ' דניאל זייפמן יו"ר מועצת הקרן, פרופ' הלגה נובוטני, ראש הוועדה המדעית המייעצת הבינלאומית ופרופ' יוסי מקורי, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב.