חיזבאללה פועל גם מאתרים היסטוריים, חלקם אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו, ולכן אותם מקומות הפכו ליעדים לתקיפות של חיל האוויר. אבל בלבנון מפנים אצבע מאשימה דווקא לישראל, לאחר שכמה אתרים עתיקים נפגעו בתקיפות שכוונו נגד מחבלי ארגון הטרור.
חשוב להדגיש כי התקיפות האחרונת באזור כוונו למחבלי חיזבאללה. צה"ל מפעיל שיקול דעת בכל פגיעה בסביבת מבנים רגישים. אך הדבר לא משכנע את הלבנונים.
השבוע התייחס לסוגייה ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, שאמר: "אנו קוראים להפסקת אש מיידית, כדי לעצור את האלימות ולהגן על המורשת התרבותית של ארצנו ועל האתרים הארכאולוגיים העתיקים בבעלבכ ובצור". בלבנון קיימים אתרי מורשת רבים, המהווים יעד לתיירים שמגיעים לארץ הארזים ותורמים בכך רבות לכלכלת המדינה.
באל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי פורסמה לפני כמה ימים כתבה בנושא, ובה הועלו טענות כי ישראל מתכוונת להרוס עתיקות ואתרי מורשת בתקיפותיה בלבנון. לפי הכתבה, אחד האתרים שנפגעו לאחרונה מהתקיפות הוא כיפת דוריס בבעלבכ. בלבנון דווח חלק מהמבנה עצמו נפגע ויציבותם של העמודים העתיקים במקום התערערה. מדובר במבנה עתיק בעל חשיבות היסטורית, הכולל מעין מקדש הנתמך בשמונה עמודי גרניט אדומים.
עוד, נטען כי מקדשי בעלבכ היו נתונים לתקיפות בסביבתם, במרחק של כ-500 מטר מהם. מתחם המקדשים של בעלבכ הוכר בשנת 1984 על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי.
התקיפות, לפי הדיווחים, לא פוסחות גם על ההיסטוריה של העיר צור. צור היא אחת הערים העתיקות ביותר באזור הים התיכון והיא בעלת ערך היסטורי. העתיקות בה מתוארכות לתקופות היסטוריות שונות הנפרסות משנת 5,000 לפני הספירה ועד המאה ה-19.
בכתבה באל-ערבי אל-ג'דיד נטען כי ישראל תקפה גם את השוק המפורסם בא-נבטיה בדרום לבנון והשמידה אותו לחלוטין, כאשר מדובר בחלק מהמורשת ומהזהות התרבותית והחברתית של העיר. הוזכר כי חוקי המלחמה אוסרים על ביצוע כל פעולה נגד נכסי תרבות, כאשר נאסר גם שימוש בהם כתמיכה במאמץ מלחמתי.
הכתבה כללה גם רשימה של אתרים דתיים רבים בדרום לבנון, שאותם ישראל תקפה, לטענת הדיווח. בין היתר מדובר במסגדים בעיירות וכפרי הגבול השונים. כמובן שבכתבה שכחו לציין כי מחבלי חיזבאללה הסתירו באותם מקומות כלי נשק.
במהלך המלחמה צה"ל חשף גם ברצועת עזה וגם בלבנון כי ארגוני הטרור פועלים דווקא ממקומות שאמורים להיות מוגנים, בטח שעל ידם, כמו מסגדים. שר התרבות הלבנוני, מוחמד מורתדא, מסר לאל-ערבי אל-ג'דיד כי מתחילת המלחמה "ישראל מכוונת לאתרי תרבות, כמו תקיפת הטירה בכפר תבנין".
לדבריו, ישראל מנסה למחוק את הזהות, הזיכרון וההיסטוריה של האנשים. לבנון, כך נכתב, חתמה על הסכמים בינלאומיים רבים הקשורים להגנה על עתיקות. מורתדא הוסיף: "אנו מכבדים אמנות בינלאומית ומקווים להדדיות מכל הצדדים". הוא קרא לקהילה הבינלאומית "לחייב את ישראל לציית ולכבד את האמנות הבינלאומית".
השר שלח מכתב לאונסק"ו בדרישה להגן על אתרי תרבות במדינה ואמר כי משרד התרבות הלבנוני "החל בגיבוש מפתח דרכים לשיקום ובניית המורשת התרבותית יחד עם מדינות ידידותיות, כאשר לשם כך תוקם קרן תמיכה". פגישה של אונסק"ו בנושא אמורה להתקיים ב-12 בנובמבר.