מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם" יוסיף בשנה הקרובה שישה פרויקטים חדשים, שייצטרפו ל-60 פרויקטים קיימים הנערכים בבסיסי צה"ל בכל הארץ.
המיזם החל לפני תשע שנים, ונערך בהובלת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, המשותף לארגוני הסביבה המובילים בישראל - החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. הוא מקדם תהליכים ועשייה סביבתית פעילה, מהחרמון ועד אילת. בחברה להגנת הטבע סבורים כי השותפות בין צה"ל ומשרד הביטחון לגופי שמירת הטבע והמורשת השונים היא בסיס ליצירת מודל לשיפור המציאות הסביבתית תוך שימור מגוון המינים ושימוש בפתרונות מבוססי טבע למיתון והתמודדות עם שינויי האקלים.
הפרויקטים החדשים:
בסיס חיל הים בחיפה יעסוק בצמצום ההשפעות הסביבתיות כתוצאה מפעילות חיל הים במרחב, במסגרתו יועמק הידע בנושא הים בקרב מפקדי היחידה וחייליה, ייאספו נתונים שיאפשרו דיוק בתכנון הפעילות ללא פגיעה בבעלי החיים בים, ויוטמעו ערכי שמירת טבע וסביבה אצל משרתים בכלל הדרגים.
יחידת הקישור לצבאות זרים תחל בפרויקט "פירות השלום". מטרת הפרויקט היא לחבר את מפקדי וחיילי היקל"ז לערכי הטבע והמורשת. במסגרת הפרויקט, יסייעו החיילים בפיילוט ראשון מסוגו בישראל של "התפראות" (באנגלית: Rewilding) בכפר רופין במסגרתו הוסבו בריכות דגים שיובשו לביצות לחות שמושכות אליהן עשרות מיני של ציפורי מים ועוד, וזאת על מים שזורמים מהנחלים ללא שאיבה. ביצות אלו אוששו גם מינים של חיות ארצישראליות כמו חתול הביצות, וכן של חיות שמוגדרות בסיכון להכחדה, כמו לוטרות. בנוסף לכך, יתבצעו השתלמויות בנושא טבע עם השותף הירדני ויקודמו מחקרים משותפים בנושא טבע חוצה גבולות.
בסיס רמת דוד של חיל האוויר ממוקם בעמק יזרעאל בליבו של בית גידול ייחודי המאופיין ב"קרקעות כבדות" (קרקעות שהתנקזו מרכסי ההרים סביב) לצד היותו חלק משמעותי מאגן הניקוז של נחל הקישון היוצר מי תהום גבוהים וריבוי מעיינות ואזורי הצפה. המטרה המרכזית בפרויקט שייערך בבסיס זה היא לשמר את בית הגידול בקרקעות כבדות ובתי גידול לחים כמענה לאתגרי משבר האקלים. במסגרת הפרויקט, יתבצע שימור והנגשה של בתי גידול לחים בתחומי המחנה, יוקמו גני מקלט למינים אדומים להבטחת שימורם ויפותחו פרוטוקולים לטיפול מבוסס טבע ללא ריסוס במרחבי המסלולים ואזורי ההצפות. בנוסף, ישופר ממשק תחזוקת הגדר על בסיס ניטור בעלי החיים, ויוכנו מעברים מוסדרים עבורם.
בה"ד 1 (ביה"ס לקצינים) יוביל פרויקט שתכליתו להוות מגדלור ערכי בהקשרי שמירת הטבע, אתרי מורשת ואתרים ארכיאולוגיים ובמסגרתו יעברו הצוערים סדרת הרצאות והשתלמויות בנושא השפעת משברים אקולוגיים והקשר המובנה בין צה"ל לסביבה. בה"ד 1 יבצע ייעול סביבתי וכלכלי בתחום זיהום האור, תוך צמצום השימוש בתאורה המזיקה, תבוצע הפרדת פסולת לפחים השונים, יוטמע שימוש בשירותים אקולוגיים, יוקמו גינות אקולוגיות הכוללות נקודות מים לציפורים וייפרץ שביל סובב יב"א על ידי הצוערים.
תכנון מבוסס תשתיות טבעיות, בהובלת אגף ההנדסה והבינוי - לאגף השפעה רחבה על היקף ואיכות הבינוי בשטחי בסיסי צה"ל, ובהתאם לתוכניות אותן הוא מוביל, גם על בינוי בשטחים פתוחים ושטחים טבעיים בישראל. במסגרת הפרויקט, יבוצעו פעולות להעלאת המודעות והידע בנושאי טבע ועתיקות בקרב ההנהלה ודרג התכנון והמימוש המקצועי, יוקמו כיתות ירוקות וגני מקלט ירוקים כפרויקט חינוכי לשימור הצמחייה, ויבוצע צמצום בתחום זיהום האור ופגיעה בציפורים באמצעות התייעלות בנושא התאורה. בין הצעדים שינקטו, ייבחרו מספר בסיסים כפיילוט לצמצום זיהום האור ויאותרו מפגעים המזיקים למיני הציפורים.
"קום והתהלך בארץ" – פרויקט העוסק בסימון שבילים והסדרת טיילות בשטחי אש, שיובל על ידי מחלקת האימונים במפקדת זרוע היבשה. היחידה תעסוק ביצירת מנגנון טיילות בשטחי אש תוך שמירה על צורכי האימונים - סימון שבילים חדשים, תיאום למטייל הבודד ולקבוצות, שינוי תוואי השביל לפי צורך והנגשת אתרי ערכים לאומיים.
"המאמץ לשמירה על הטבע הייחודי בישראל, על אחת כמה וכמה בעידן של משבר אקלים, הוא קריטי לחיינו", אמרה איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע. לדבריה, "צה"ל הוא חלק משמעותי במאמץ זה, בהיותו גורם משמעותי במרחב הישראלי, ובעל השפעה משמעותית על הטבע והסביבה. אנו גאים ושמחים להיות חלק ממיזם משמעותי זה, המבטא אחריות סביבתית משמעותית של מפקדים ויחידות על סביבתם".
יתיר שמיר, ראש חטיבת אכיפה ברשות הטבע והגנים, הוסיף כי ״רשות הטבע והגנים רואה בשיתוף הפעולה עם צה"ל ערך לאומי ומנוף לשמירת הטבע הנוף והמורשת, באמצעות המפקדים והחיילים בכל מקום בו יפעלו היחידות. צה״ל פועל ומשפיע על שטחים פתוחים רבים בישראל אנו רואים חשיבות בחינוך המפקדים להיות אחראים לסביבה ולשמירת טבע לצד קיום משימתם״.
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "בשטחים שעליהם אמון צה"ל, פזורים אלפי אתרי עתיקות ומורשת. רשות העתיקות לוקחת חלק משמעותי במיזם "צבא ההגנה לטבע", בחפירות ואימוצי אתרים ארכיאולוגיים, בהרצאות, תצוגות ארכיאולוגית המוקמות בבסיסים, ועוד".
גיא סלעי, מנהל המיזם: "פרויקטים אלו, מהווים קומה נוספת ביישום התוכנית הרב שנתית של המיזם בצה"ל, המזהה את המיזם כפלטפורמה לביצוע פעולות ממוקדות ובעלות פוטנציאל למידה מערכתי, לשמירת טבע והעתיקות. כחלק מהמאמץ הלאומי במיתון ובהתאמה לשינוי האקלים".
תא״ל אריאל שימה, קצין חיל הטכנולוגיה והאחזקה הראשי: "המיזם מהווה פריצת דרך לחיזוק הקשר בין צה"ל לסביבת פעילותו, תוך לקיחת אחריות של המפקדים והחיילים, לשמירה על הטבע, הנוף והמורשת. אנו מוצפים בפניות של מפקדי יחידות שרוצים לקחת חלק ואנחנו מאוד גאים ומאושרים שיש לנו כצה"ל, את היכולת לסייע ולתרום לסביבה שלנו".