בית הדין האירופי לזכויות אדם פסק היום (ג') לטובת קבוצה של נשים מבוגרות משווייץ, שטענו כי המאמצים הלא מספיקים של ממשלתן להילחם בשינויי האקלים - מעמידים אותן בסיכון למות במהלך גלי חום. להחלטת בית המשפט האירופי, שאליו עתרו יותר מ-2,000 נשים, עשויה להיות השפעה ברחבי אירופה ומחוצה לה, וליצור תקדים לאופן שבו בתי משפט מסוימים מתמודדים עם התביעות בנושאי אקלים.
נשיאת בית הדין האירופי לזכויות אדם, סיופרה או'לירי, קבעה שממשלת שוויץ הפרה את זכות האדם לחיים פרטיים ומשפחתיים, בכך שלא הציגה מדיניות פנים מספקת להתמודדות עם שינויי האקלים. "זה כלל כישלון בכימות מגבלות פליטת גזי חממה לאומיות, באמצעות תקציב פחמן או בדרכים אחרות", אמרה או'לירי באולם בית המשפט.
היא גם ציינה שממשלת שוויץ לא הצליחה לעמוד ביעדי הפחתת פליטת גזי החממה בעבר, בכך שלא הציבה אמצעים כדי להבטיח שהמטרות יושגו.
בין אלו שהגיעו לתמוך בנשים משווייץ, שהגיל הממוצע שלהן הוא 74, הייתה גרטה טונברג, פעילת האקלים השבדית (21). פעילת האקלים הצעירה הגיעה לבית הדין בצרפת, לאחר שנעצרה בשבת במהלך הפגנה של פעילי אקלים בעיר האג בהולנד. היא שוחררה כעבור כמה שעות.
ב-Avaaz, ארגון אזרחי בינלאומי המקדם אקטיביזם בנושאים כגון התחממות גלובלית, זכויות אדם, זכויות בעלי-חיים, שחיתות - אמרו כי פסיקת בית המשפט פתחה פרק חדש בליטיגציה אקלימית. "הפסיקה הזו קובעת תקדים משפטי מחייב, המשמשת דרך לתבוע בהצלחה את הממשלה שלך על כשלי אקלים", אמרה רות דלבאר, מנהלת הקמפיינים המשפטיים ב-Avaaz.
מנגד, ממשלת שווייץ ביקשה במהלך הדיונים לדחות את התביעה. "התובעות אינן מושפעות במידה מספקת, כדי שהבקשה תהיה קבילה", אמר אלן שאבלה, שמייצג את ממשלת שווייץ בדיון. "שווייץ לא לבד (בהיותה מושפעת מההתחממות הגלובלית) ולא ניתן לפתור בעיה זו על ידי שווייץ לבדה", אמר עורך הדין בדיון שנערך בשנה שעברה.
לאחר הפסיקה אמרה נשיאת שווייץ, ויולה אמהרד, כי היא לא יכולה להגיב על ההחלטה, לפני שתקרא אותה.
פסק הדין, שלא ניתן לערער עליו, עשוי לחייב את ממשלת שווייץ לנקוט צעדים גדולים יותר בהפחתת הפליטות, כולל עדכון יעדי הפחתת הפליטות שלה לשנת 2030, כדי להתיישר עם יעדי הסכם פריז של הגבלת ההתחממות ל-1.5 מעלות צלזיוס - מעל למצב שלפני המהפכה התעשייתית..
מנגד, בית הדין דחה שתי עתירות דומות. הראשונה שהוגשה על ידי שישה צעירים פורטוגלים נגד 32 ממשלות באירופה והשנייה שהוגשה על ידי ראש עיר לשעבר בצרפת נגד ממשלתו.
"ממש קיוויתי שננצח, אז ברור שאני מאוכזבת שזה לא קרה", אמרה סופיה אוליביירה, צעירה מפורטוגל, שתביעתה נדחתה. "אבל הדבר החשוב ביותר הוא שבית המשפט אמר בתיק של הנשים משווייץ, שממשלות חייבות לצמצם את הפליטות שלהן יותר, כדי להגן על זכויות האדם. לכן, הניצחון שלהן הוא ניצחון גם עבורנו ועבור כולם!"
בתביעות דנו 17 שופטים בבית המשפט בשטרסבורג. התביעות הללו הצטרפו למגמה גוברת של קבוצות, המגישות תביעות בנושאי אקלים נגד ממשלות עם טיעונים הנשענים על חוקי זכויות האדם.