צב ים גילדי (המין הגדול ביותר של צבי הים) נמצא אתמול (יום ד') בחוף גן לאומי תל דור, לאחר שגפו השמאלית הקדמית נקטעה, וגפו הימנית הקדמית הסתבכה בחוט דיג.
קרול כרמי, תושבת נחשולים ומתנדבת ברשות הטבע והגנים, שמצאה את הצב הפצוע סיפרה: "במהלך הליכה בחוף ראיתי צב גדול מאוד על האבנים במים הרדודים. הוא נראה במצוקה גדולה. ראיתי שהגפה הימנית הסתבכה בחוט דיג. כמתנדבת ברשות הטבע והגנים, המסייעת במרכז ההצלה לצבי ים כ'שמרצבית', ידעתי שחשוב להשיג לו עזרה כמה שיותר מהר מבלי לגעת בו. קראתי לעובדי הרשות של חוף תל דור והם קראו לצוות מרכז ההצלה לצבי ים במכמורת. נשארתי עם הצב והצוות עד שהעלו אותו על העגלה ולקחו אותו להמשך טיפול. זה היה מאוד מרגש וייחודי להיתקל בצב כזה".
הצב, שמשקלו מוערך בכ-300 ק"ג ואורכו כ-2 מטרים, הגיע למרכז ההצלה לצבי ים במכמורת של רשות הטבע והגנים, שם הוא מקבל את הטיפול הנדרש לו.
"לפני שנוכל להסיר את חוט הדיג מהגפה הקדמית של הצב, הוא יקבל אנטיביוטיקה", הסביר רותם שדה, מנהל מרחב ימי ופקח באזור הצפון ברשות הטבע והגנים. "ברגע שישחררו את חוט הדיג, ישתחררו מהגפה רעלים לדם, לכן חשוב מאוד שלא להסיר את החוט לפני קבלת אנטיביוטיקה. פעמים רבות, אזרחים טובי לב מנסים להסיר חוטי דיג מצב ים במטרה לעזור להם, אבל למעשה זה מאוד מסוכן. מזל גדול שקרול המתנדבת שמצאה את הצב ידעה בדיוק מה לעשות".
יניב לוי, מנהל מרכז ההצלה לצבי ים, הוסיף: "זהו אירוע די נדיר ומאוד מרגש לראות צב ים גלדי בחופינו. לנו במרכז יש את כל התנאים והציוד הנדרש כדי לעזור לו. אנחנו נותנים לצבים טיפול תומך, אך את רוב עבודת השיקום הם עושים בעצמם. אלו יצורים מאוד עמידים, שיודעים להשתקם. נטפל בצב במטרה להשיבו לטבע בהקדם, מפני שמדובר בזוחל ימי ענק שחי במים עמוקים והיכולת שלו להתרפא טובה יותר בטבע מאשר בשבי". הצב קיבל את השם דור – אותו בחרה כמקובל קורל אשר מצאה אותו.
בפעם האחרונה שבה מרכז ההצלה לצבי ים נתקלו במין זה בחופינו, הייתה בשנת 2022 לאחר שנמצא פרט מת על החוף שהסתבך גם הוא בציוד דיג. הצב, שאזור המחייה שלו הוא באוקיינוס האטלנטי, נצפה בישראל 35 פעמים בלבד ב-70 שנות תיעוד, כאשר ברוב הפעמים שנצפו צבים גילדיים בישראל היה למרבה הצער כשהם נשטפו לחוף ללא רוח חיים.
צב הים ממין גילדי (leatherback) נחשב לאחד מצבי הים הגדולים בעולם - ומגיעים למשקל של בין 300 ל-500 קילוגרם כל אחד. למרות משקלם הכבד, הם נחשבים לשחיינים מהירים שחיים בדרך כלל באזורים פתוחים באוקיינוסים. הצבים הגילדיים ניזונים מאצות, אך המזון החביב עליהם הוא מדוזות - וזו גם הסכנה הגדולה המאיימת על קיומו. הצבים הגילדיים מתבלבלים בין מדוזות לבין שקיות הניילון הרבות שמגיעות לים, ובעקבות זאת נחנקים למוות.
בדומה לשאר מיני הזוחלים הימיים, כדוגמת צבי הים החומים והירוקים, גם צב הים הגילדי נתון לאיומים רבים בטבע כתוצאה מציד בלתי חוקי, ביזת קינים בחופי הים, כריתת יערות טרופיים בסמוך לאזורי ההטלה של הצבים, מפגשים קטלניים עם סירות ורשתות דייגים וזיהומים ימיים - בעיקר אשפה כמו שקיות פלסטיק שנראות במים כמו מדוזות. השילוב של הגורמים הללו הביאו לפגיעה קשה במין הנדיר והוא נחשב לבעל חיים בסכנת הכחדה קריטית - החמורה ביותר הקיימת.
רשות הטבע והגנים מזכירה כי במקרה שנתקלתם בצב ים במצוקה, יש לשמור עליו, לא לגעת בו ולהתקשר מיד למוקד רשות הטבע והגנים במספר 3639*. אם אתם נמצאים בתחום גן לאומי, יש לנסות לבקש את עזרת צוות עובדי רשות הטבע והגנים.