לכבוד יום צילומי הטבע שמצוין היום (ב') ברחבי העולם, ניסחו אנשי הצפרות, הטבע וחיות הבר של החברה להגנת הטבע בשיתוף האגודה הישראלית לצילום טבע, שישה כללים חשובים לצילום חיות בר בטבע, שמהווים קוד אתי לצלמי טבע, במטרה למנוע פגיעה בחי ובצומח.
כללים לצילום חיות בר
תנו כבוד לסביבה הטבעית - הימנעו מירידה משבילים, כניסה לשטחים חקלאיים ונסיעה ברכב בבתי גידול טבעיים. אל תגרמו נזק לחי ולצומח
אל תצלמו חיות בר באתרי המשכן שלהן - צילום ב"בית" של חיות הבר מטריד אותם וגורם לעיתים קרובות לעזיבתו. השאירו לחיות הבר את ביתם כמבצרם. אין להתקרב לקינים ואזורי קינון, או לשנות את סביבתם.
היזהרו במיוחד בתקופת הרבייה - צילום גורים וגוזלים גורם להפרעה וחושף אותם לסכנות. אל תצלמו גורים וגוזלים מטווח קרוב תוך גרימת הפרעה וסיכון.
הימנעו מהתקהלויות בשטח - כשצלמים רבים מגיעים לשטח המחייה של חיות הבר, הדבר עלול לגרום נזק מתמשך ליכולת ההישרדות שלהם.
אל "תשכנעו" את המצולמים - אל תיעזרו במזון, קולות וכדומה כדי לגרום לחיות הבר להצטלם. אין להאכיל חיות בר.
הכירו את חיות הבר - צלמי טבע טובים לומדים על בעלי החיים שהם מצלמים. התייעצו עם גורמי מקצוע כדי להבין את האיומים והרגישויות
"בשנים האחרונות תופסות הרשתות החברתיות חלק משמעותי בחיי כולנו. זאת ביחד עם העובדה שציוד צילום זמין היום כמעט לכל, יוצרים מצב בעייתי, בו אלפי אנשים מסתובבים בשטח, מפעילים לחץ גדול על אתרים או ערכי טבע רגישים. המצב חמור במיוחד בעונת האביב עת חיות הבר עסוקות בגידול הדור הבא", אמר יהונתן מירב, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע וממנסחי הקוד האתי.
מירב הוסיף כי "הפרעה במהלך עונת הרבייה, קינון וגידול גורים יכולה להיות קריטית להצלחה של חיות בר וציפורים. בעקבות עליה מתמשכת בתמונות שעולות למדיות השונות שברור כי חלקן צולמו תוך הפרעה לערכי טבע מוגנים החלטנו לגבש מסמך המפרט מה מותר ומה אסור בצילום טבע".
הטבע מעורר כה השראה וייחודיות, כך שלעתים קרובות רגעים מרגשים – גוזל שפורח לראשונה מהקן, נקבת צבועה שממליטה, דבורה מאביקה פרח - חולפים במהירות. צילום טבע נחשב לתחביב בולט וישנן הערכות על עשרות אלפי צלמי טבע בישראל, ברמות התמקצעות שונות. "על מנת שנמשיך ליהנות מהטבע המיוחד והאהוב שלנו אנו חייבים לחשוב, לכבד ולשמר אותו. בתור צפר המסתובב עם מצלמה, מי כמוני מבין את הריגוש והדחף להשיג 'פריים בלתי נשכח' שאולי לא נזכה לראות שוב, אולם השמירה על חיות הבר, הצמחייה והמערכת כולה חשובים הרבה יותר. עדיף לוותר על תמונה או סרטון יפה מאשר לפגוע בטבע שלנו. חשוב לציין כי רוב צלמי הטבע הם אנשים שאוהבים את הטבע ושומרים עליו, עם זאת ישנם מקרים בהם הדחף מתגבר על ההיגיון, זה בדיוק השלב בו יש לעצור, לחשוב ולעיתים לוותר", מוסיף מירב.
משה כהן, העומד בראש האגודה הישראלית לצילום טבע, ציין כי "כצלמי טבע, חשוב לנו לקחת אחריות ולהעביר מסר אמיתי של כבוד לסביבה. צלמי הטבע שעומדים בחזית של העברת יופיו של הטבע לציבור הרחב והגברת המודעות לשמירה עליו, מחויבים גם לדוגמה אישית בהתנהגותם".