ערך המשפחתיות שמלווה אותנו כלל אינו ייחודי לבני האדם. לרגל יום המשפחה החל מחר (יום ו'), נעזרנו בחברה להגנת הטבע ואספנו תיעודים של משפחתיות לתפארת בקרב חיות בר בישראל.
1. שועלים בזמן איכות משפחתי. בחודשים הראשונים לחייהם הגורים תלויים בהורים ויונקים חלב בלבד - מדי פעם הם יוצאים מהמאורה ומתבוננים בסקרנות על העולם שסביבם.
2. אומנויות לחימה "צבאיות" – הסרטון צולם באתר הטבע העירוני עמק הצבאים בירושלים, השייך לעירייה ומנוהל ע"י החברה להגנת הטבע, ורואים בו עדר מעורב המורכב מזכר בוגר אלפא, נקבות וצעירים. בחלק בו רואים שני צבאים נאבקים מדובר במשחק בין זכרים צעירים שמתאמנים ומשחקים ביניהם בנגיחות.
3. משפחת זאבים בחיפוש מזון. הזאבים הם יונקים עם מערכת חברתית מורכבת והגורים מתלווים לאם ולומדים ממנה כיצד לשרוד בטבע. יובל דקס, מהחברה להגנת הטבע, הסביר כי במדבר של ישראל מתקיים תת מין קטן של הזאב הנקרא "זאב ערבי", והוא נדיר מאוד בשאר ארצות המזרח התיכון. "בניגוד לשם שיצא להם - זאבים הם יצורים חששנים ביותר ולא מזיקים בשום צורה לבני אדם", אמר.
4. משפחת יעלים מצננת את החום במטע תמרים ליד שמורת עין גדי. השקט היחסי בשמורה בזמן הסגר גרם ליעלים לצאת למרחבים שהיו בלתי נגישים עבורם קודם לכן. בשמורת עין גדי מתקיימת אוכלוסיית יעלים נובים מהגדולות בעולם ,שמונה בסביבות 200 פרטים. מי שאחראי על חיי המשפחה הן הנקבות, שמבלות את הלילות במצוקים הרמים של המדבר ואחראי הזריחה הן יורדות למעיינות, שם יש גם צמחיה. בדרך, הן עוצרות עם הגדיים כמה פעמים כדי לוודא שאין טורפים באופק, אבל גם כדי להניק. לכל יעל יש לרוב גדי אחד או שניים.
5. זוג פרחוני בזי עצים, מין בסכנת הכחדה, במשחק וגילויי חיבה לאחר הפריחה מהקן והאכלה אווירית מעל הקבר של חוזה המדינה בהר הרצל. עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, מסביר כי עד לפני כעשור דגרו בבירה כשלושים זוגות ומספרם ירד השנה, על פי תצפיות שונות, לכשבעה זוגות בלבד.
6. שפני סלע - בטבע, היונקים מיוחדים כי הם בעלי משפחות ולרוב מטפלים בצאצאים לזמן ארוך יחסית. "אצל שפני סלע, הנקבה מטפלת בגורים במשך כחצי שנה, וחלק מהזמן הם תלויים בה בצורה מוחלטת כי הם דורשים הנקה ולכן הם יונקים ומשחקים. כיוון שהם יצורים חברתיים מאוד, הם חיים במושבות ואז רואים לפעמים 'גני גורים'. זה מאפשר לנקבות לנוח ולאכול בין ההנקות", הסביר עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.
7. זוג בזים שחורים. ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, מספר: "כשצפיתי בהם, בזמן האינטראקציה, דמיינתי לעצמי שהנקבה צועקת על הזכר: 'חסר לך שאתה חוזר בלי ארוחה!', ובאמת, כעבור כמה דקות הוא חזר ממסע צייד זריז ומוצלח עם סנונית בטפרים...".
8. חנקן אדום-ראש – בפורמט המשפחתי של החנקנים, לפעמים הפוקוס על הזכר ולפעמים על הנקבה. שניהם יפים, לשניהם תפקיד חשוב בגידול הצאצאים.
9. משפחת חוגלות (חוגלת סלעים) המנצלת תלולית אדמה קטנה וחשופה כדי לעשות "אמבטיית חול "לצורך תחזוקה שוטפת של הנוצות לניקוי הגוף מטפילים. החוגלה לרוב נעה בלהקות וידועה בשל הקרקורים הטריטוריאליים שמשמיעים הזכרים. בשל ירידה חדה באוכלוסיותיהן בעשורים האחרונים, נאסר הציד שלהן בכל האזורים בארץ אולם הרס בתי הגידול בשל פיתוח לבנייה ובפרט, של בתות עשבוניות, דוחק את החוגלות ופוגע באוכלוסיותיהן.
10. להקת חסידות לבנות בת עשרות פריטים, שהצליחה להתחמק מחום הכבשן של עמק המעיינות, באמצעות מקלחת במי ההשקיה בשדה האספסת. אין כמו מקלחת משפחתית כדי להצטנן. אבנר רינות, סוקר ביחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע וצפר מקצועי, תיעד.