כבוד: הצלמים הישראלים גיל וויזן ורועי גליץ זכו אתמול (יום ג') בתחרות העולמית היוקרתית "צלם הטבע של השנה" (Wildlife Photographer of the Year). וויזן זכה במקום ראשון בשתי קטגוריות וקיבל "ציון לשבח" על שתי תמונות נוספת, וגליץ קיבל ציון לשבח.
גיל וויזן, ישראלי שחי בקנדה, זכה במקום ראשון בקטגוריית "התנהגות חסרי חוליות" עם תמונתו Spinning the cradle, בה ניתן לראות עכבישה מכינה שק בו שוכנות הביצים שלה. הוא גילה את העכבישה מתחת לגזע עץ. על התמונה, וויזן סיפר כי "צילמתי את כל תהליך הטוויה הארוך עד לרגע הטלת הביצים. נזהרתי מאד שלא להפריע לעכבישה, משום שהיא פגיעה במיוחד בשלב הזה. כל הפרעה קטנה הייתה גורמת לה לנטוש את עבודתה ולפגוע בביצים. זו נקודה חשובה מאד, כצלמי טבע אסור לנו להתערב ולהפריע, ואנחנו מחויבים למנוע פגיעה בנושאי הצילום שלנו".
בנוסף לכך, וויזן זכה במקום ראשון גם בקטגוריה "בעלי חיים בסביבה עירונית", עם התמונה The spider room, של עכביש ארסי שמצא מתחת למיטה שלו. "זו תמונה שאנשים אוהבים לשנוא, אני יכול להבין את זה", אמר וויזן. לדבריו, "האם זה קצת מפחיד למצוא את אחד העכבישים המסוכנים ביותר בעולם מתחת למיטה? בוודאי. האם זה מנע ממני לישון במיטה הזאת? ממש לא. אני מעוניין שהתמונה הזאת תשמש נושא לשיחה. העובדה שעכביש הזדמן ונכנס אליך הביתה, לא אומרת שהוא יתקוף אותך. עכבישים עסוקים בלשרוד, אין להם זמן לחפש אותנו".
רועי גליץ, שנכח גם בטקס ההכרזה על הזוכים, קיבל ציון לשבח על התמונה "בטן לבטן" של לביאה ופילה. בריאיון ל-ynet סיפר כי "במרץ 2019 הייתי בשמורת טרנגירי שבטנזניה עם אשתי וחברים, ונסענו בג'יפ. תוך כדי הנסיעה, אנחנו רואים להקת אריות שוכבת על הרצפה עם בטן מלאה. הסתכלתי מסביב ולא הבנתי מה הם אכלו, לא ראיתי טרף. פתאום ראיתי שאחת הלביאות הצעירות קמה, הולכת כמה צעדים, ונכנסת לתוך שיח. עקבתי אחריה וראיתי אותה עם פילה מתה. צילמתי אותה מאוד מקרוב, מרחק של כ-5 מטרים. תוך כדי הצילום, הלביאה הצעירה הסתובבה סביב הפילה, ולבסוף הגעתי לזווית שבה נראה כאילו הפילה מחבקת את הלביאה. הפקחים של המקום מסרו לי כי הפילה עצמה מתה מנסיבות טבעיות".
על תהליך הצילום, סיפר גליץ כי "ככל שיוצאים יותר פעמים לשטח, כך יש יותר 'מזל' לצילומים מוצלחים. כדי להגיע לתוצאות הרצויות, צריך הרבה מאוד סבלנות והתמדה. בטבע - דברים קורים כשהם צריכים להתרחש, ולא כשאנחנו רוצים. הצילום הוא תהליך לא פשוט. צלמי טבע הם אנשים עם הרבה מאוד משמעת, מאמץ, ואהבה לטבע".
הצלם גיל וויזן קיבל גם ציון לשבח בשתי תמונות בקטגורייה "התנהגות חסרי חוליות". בתמונה "תחנה לתדלוק חרקים" ניתן לראות פשפש ניזון מנוזלים של זחל. "הסיטואציה הזו מיוחדת משום שזחל העש למעשה לכוד בתוך הפקעת שטווה והוא חסר אונים כלפי הפשפש שניזון ממנו. אין לו אפשרות להימלט או להגן על עצמו מפני הפשפש", אמר וויזן.
תמונה שנייה שזכתה לציון לשבח היא "מוצץ דם יפה" (Beautiful bloodsucker), של יתוש שנחת על וויזן אך נותר ללא תזוזה, כך שהתאפשר לצלם אותו. לדב"היתוש המיוחד הזה הוא אולי היתוש היפה בעולם. פגשתי אותו מספר פעמים במהלך ביקוריי בדרום אמריקה, ופעמים רבות ניסיתי לצלם אותו. המטרה שלי הייתה להראות לאנשים שיתושים, למרות המוניטין הרע שלהם, יכולים להיות מאוד אטרקטיביים אם עוצרים לרגע להסתכל עליהם. אחרי חמש שנים של ניסיונות, הצלחתי להפיק את התמונה שרציתי".
50 אלף תמונות מרחבי העולם הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית, בה לקחו חלק עשרות אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים מ-95 מדינות שונות. התמונות חולקו לקטגוריות, ביניהן:
התנהגות יונקים בטבע, התנהגות חסרי חוליות, בעלי חיים בסביבה שלהם, דיוקנות ועוד בעלי חיים, צמחים ופטריות, חיים מתחת לים ועוד. זו השנה ה-57 לקיום התחרות שהחלה את דרכה בשנת 1965 והיא מתקיימת מאז מדי שנה.
התמונה שזכתה במקום הראשון בכל התחרות היא "בריאה" (Creation) של הצלם הצרפתי לורן בליסטה (Laurent Ballesta). במשך חמש שנים, בליסטה והצוות שלו הגיעו שוב ושוב לאזור פולינזיה הצרפתית כדי לתעד את אירוע ההולדה השנתי של דגים מקריני סנפיר. לבסוף, המשימה הושלמה והתוצאה תועדה בתמונה.
כל התמונות הזוכות יוצגו במוזיאון הטבע והבריטי החל מ-15 באוקטובר. ההרשמה לתחרות של 2022 תחל ב-18 באוקטובר ותיסגר ב-9 בדצמבר. ניתן יהיה להרשם כאן.