נמשכת מגמת הפגיעה בחקלאות הישראלית כתוצאה מההתחממות כדור הארץ: מסיכום הנתונים לשנת 2021 שערכה קנט עולה כי היקף הפיצויים שתשלם הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות לחקלאים בגין נזקי מזג האוויר בשנה החולפת יסתכם בכ-300 מיליון שקלים. היקף הפיצויים לשנת 2020 עמד על למעלה מ-300 מיליון שקלים. מדובר בגידול של למעלה מ-8% בהיקף הנזקים לעומת שנת 2019, במהלכה שילמה קנט למגדלים כ-277 מיליון שקלים. לשם השוואה, היקף הפיצויים הממוצע לפני כעשור עמד על כ-170 מיליון שקלים.
2 צפייה בגלריה
חוסר יבול בעצי אפרסק באזור קריית שמונה
חוסר יבול בעצי אפרסק באזור קריית שמונה
חוסר יבול בעצי אפרסק באזור קריית שמונה
(צילום: אסף שמיר, קנט)
בקנט מעריכים כי בשל משבר האקלים נמשיך לראות גם בשנים הבאות נזקים בהיקפים גדולים לחקלאות, מאלו שהיינו עדים להם בעבר. "אין ספק שהחקלאות הישראלית תוכל להמשיך ולספק את צרכי המשק, אבל הסיכונים שהמגדלים יצטרכו לקחת יהיו גדולים יותר ויחייבו התאמות מצד כל הגורמים", אומרים בקנט.
מנכ"ל הקרן שמוליק תורג'מן אמר כי "כל הגורמים בארץ צריכים להפנים את השלכותיו הכלכליות המידיות של משבר האקלים ואת הדרך להתמודד איתן".
מסיכום נתוני 2021 עולה כי בשנה החולפת טיפלו מעריכי הנזקים בקנט בכ-11 אלף דיווחים על נזקים לגידולים החקלאיים. עיקר הדיווחים היו ממגדלים בצפון הארץ - כ-5,000 דיווחי נזקים. ממגדלים בדרום הארץ התקבלו כ-3,500 דיווחים וממגדלים במרכז כ-2,500. מבחינת היקף הנזקים, הענף שספג השנה את הנזקים הגבוהים ביותר, ובהקשר ישיר לתופעת ההתחממות הגלובלית, הוא ענף הפירות. למעלה מ-80 מיליון שקלים שולמו השנה למגדלי הפירות. חלק ניכר מכך כתוצאה מהחורף החם שעברנו שהוביל בהמשך השנה לחוסר ביבול ולירידה משמעותית בהיקף התוצרת של פירות הקיץ.
2 צפייה בגלריה
הצפת שדה בקבוצת שילר בחודש דצמבר
הצפת שדה בקבוצת שילר בחודש דצמבר
הצפת שדה בקבוצת שילר בחודש דצמבר
(צילום: אסף אבנרי)
שנת 2021 החלה בעצירת גשמים ארוכה מאוד ובטמפרטורות גבוהות. בינואר 2021 נמדדה תקופה של 19 יום של עצירת גשמים מוחלטת. הימים החמים והמחסור במנות קור ההכרחיות להתפתחות הפירות הובילו בהמשך למחסור משמעותי ביבול ולמעלה מ-3,000 דיווחי נזק. זאת בעיקר בענפי הפירות, זיתי השמן וגפן היין.
בהמשך החודש הייתה תופעה הפוכה: גשמים מרובים מלווים בברד כבד שפגע קשות בגידולי הירקות, ההדרים והפלחה. ברד כבד גורם לפציעת הפירות ובמקרים רבים פוסל אותם לשיווק. גם במהלך פברואר היינו עדים להמשך אירועי הקיצון ולכמויות עצומות של משקעים, ברד ושלג. בסה"כ התקבלו בקנט למעלה מ-900 דיווחים על נזקים בתוך ארבעה ימים.
הקיץ החולף אופיין במזג אוויר קיצוני. למעשה, למעט יוני, כל חודשי השנה החולפת התאפיינו בטמפרטורות גבוהות מהממוצע הרב שנתי. במאי, אוגוסט ונובמבר נשברו שיאי טמפרטורות מאז החלו המדידות בארץ. במאי, לדוגמה, שרר שרב כבד בכל הארץ, עם יותר מ-40 מעלות במישור החוף, בשפלה, בנגב ובעמקי המזרח. האירוע גרר למעלה מ-200 הודעות נזק, בעיקר בענפי האבוקדו, הפירות וההדרים.