תגלית מדעית מהעבר הרחוק במהלך טיול: פסלון בן יותר מ-3,000 שנה, המזוהה עם האלה המצרית חתחור, התגלה על ידי תושבת לוד בגן הלאומי חוף פלמחים. הפסלון הועבר לאוצרות המדינה.
לידיה מרנר, בת 74 מלוד, עלתה לארץ מאזרבייג'ן עם בעלה ושתי בנותיה. במשך שנים עבדה כמגשרת ברווחה, ומאז יציאתה לפנסיה נוהגים היא ובעלה לצאת לטיולים מידי שבוע בגן לאומי חוף פלמחים. "החוף הוא אחד המקומות האהובים עלינו בארץ. כמעט בכל שבוע אנחנו מגיעים לטיולים משפחתיים, לפעמים אף נכנסים לים, וזה מקום בעל ערך משפחתי מאוד גבוה עבורנו", היא אמרה.
לפני כמה שבועות, בעת שהלכה ברצועת החוף, היא שמה לב כי משהו נפלט מהים. "זה היה יום סוער למדי, הגלים היו גבוהים. בזמן הטיול ליד המים, שמתי לב שמן אבן מגיעה אליי. קראתי למיד לבעלי ואמרתי לו - זה לא סתם, אני הרגשתי שיש פה משהו שמעבר לאבן רגילה". לידיה צילמה את האבן, ובדקה עם מכריה שמבינים בנושא במה מדובר. הם אמרו לה שצריך להעביר את האבן לבדיקה של גורמי המקצוע. היא פנתה לדף הפייסבוק של רשות העתיקות, ונציגי הרשות הגיעו לאסוף ביחד איתה את הפסלון המיוחד.
לאחר בדיקה, התברר כי מדובר בצלמית. צלמית היא פסלון קטן ממדים בצלם אדם או בעל חיים. צלמיות יוצרו מחומרים שונים, בעיקר טין, אבן ומתכת. על פי הצלמיות ניתן ללמוד על מנהגי פולחן, אורחות חיים ומנהגים של התרבויות השונות לאורך ההיסטוריה. הצלמית שלידיה מצאה מזוהה עם האלה המצרית חתחור, ואופיינית לתרבות הכנענית ובעיקר לתקופת הברונזה המאוחרת, בשנים 1500 לפנה"ס ועד 1000 לפנה"ס.
מאז ומתמיד לידיה אהבה לחקור וללמוד על ההיסטוריה ועל הארכיאולוגיה בסביבתה. היא מספרת כי הכירה מדריך טבע, שהפך לחבר קרוב, איתו היא מתייעצת ומקפידה ללמוד יותר ויותר על תקופות שונות בהיסטוריה. עד היום לידיה נרגשת מהמציאה ומהאירוע. "אני לא מאמינה שזכיתי לכך. בהתחלה בעלי צחק עליי, אבל היום כל המשפחה כבר מכירה את הסיפור המדהים שלי. אני שמחה מאוד שהזכות למצוא את זה נפלה דווקא בחלקי", היא אמרה.
ד"ר אמיר גולני, מומחה לתקופת הברונזה ברשות העתיקות, "אמר: פסלונים אלה, אשר שימשו לפולחן ומזוהים בדרך כלל עם האלה המצרית חתחור, אופייניים לתרבות הכנענית בארץ ישראל – בעיקר בתק' הברונזה המאוחרת וגם בתקופת הברזל א'. הכנענים נהגו לאמץ מנהגים פולחניים ודתיים של המצרים, אשר שלטו על אזורנו באותה התקופה. ממש בדומה לבתים היום, שמתקינים מזוזה או תולים תמונה של קדוש על הקיר, אז - נהגו להניח פסלוני פולחן במקום מרכזי בבית, למזל טוב ולהגנה מפני דברים רעים. הפסלון אמנם שחוק מאוד אך כמותו מוכרים לנו היטב. הוא נעשה מחימר אשר הוטבע אל תוך דפוס אבן, דבר המאפשר ייצור מרובה של פסלונים מסוג זה. ניתן לזהות כי מדובר באלה חתחור לפי התסרוקת שלה, המדמה קרני שור, ולפי העיניים והאוזניים הבולטות שעוצבו לה. חתחור הייתה אלה חזקה, שסימלה עבור המצרים הרבה סגולות - פריון, כח, הגנה, וחכמה".
בשבוע שעבר יצאו לראשונה רשות העתיקות ומשרד המורשת למבצע "ממצא עתיק - מחזירים בקליק" אשר קורא לאנשים אשר יש בביתם עתיקות, להחזיר אותן למקומן הטבעי - אוצרות המדינה. עמיחי אליהו, שר המורשת, אמר: "מבצע החזרת העתיקות בהובלת משרד המורשת ורשות העתיקות הוא חשוב ומשמעותי. העתיקות שיוחזרו יסייעו בהרכבת הסיפור ההיסטורי של ארץ ישראל. אני קורא לציבור הרחב המחזיק בביתו עתיקות כלשהן להשיב אותן לרשות העתיקות, המחזיקה אותן בתנאי שימור נאותים. חלק מהעתיקות יוצגו לציבור בתערוכות שונות במוזיאונים״.
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, הוסיף: "אנשים רבים מחזיקים בביתם הפרטי עתיקות שהגיעו לרשותם בנסיבות שונות. חלקן בליקוט בשטח, חלקם בירושה, ועוד. חלק גדול מהם לא מודע לכך שלפי חוק צריך לדווח על העתיקות, שהן אוצר היסטורי ציבורי. הקמפיין מבקש את שותפות האזרחים בהחזרת העתיקות למקומם הטבעי והחוקי של נכסי המורשת שלנו. אצלנו, באוצרות המדינה, הפריטים הרגישים יתועדו ויישמרו מפני פגעי הזמן. חלקם יעברו לתצוגות, ואולי אפילו יוסיפו לנו מידע על עברה של הארץ. אנחנו כבר רואים שמגיעים אלינו פריטים משמעותיים, וסקרנים לגלות מה עוד יגיע לפתחנו".