שדות הקנאביס הבלתי חוקיים בנגב מאיימים על הסביבה ועלולים לשנות ללא היכר את שטח המדבר. מאות שדות, שבהם מגדלים את הסם, נחשפים מדי שנה. בפתחת ניצנה, שם אותרו לאחרונה שדות קנאביס על ידי אנשי החברה להגנת הטבע, חוששים שהדבר עלול לפגוע בחיות הבר, ביניהן החוברה המדברית שנמצאת בסכנת הכחדה.
מרחב ניצנה הוא אחד האזורים החשובים ביותר בישראל לשמירת טבע. עבור החוברה המדברית, מין בסכנת הכחדה, מדובר בשטח מחיה חיוני לשרידותה. אלא שבשטח פועלים גם מגדלי הסמים. רק לאחרונה התגלו מספר שדות קנאביס בפתחת ניצנה, המאיימים על הסביבה.
4 צפייה בגלריה
שדה קנאביס בנגב
שדה קנאביס בנגב
שדה קנאביס בנגב
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
מתחילת שנת 2024 התגלו מעל 200 חממות באזור וכ-200 אלף שתילים הושמדו. עם זאת, מדובר במספרים קטנים יחסית לעבר, בין היתר בגלל המלחמה. בשנת 2021, אותרו והושמדו כמעט 1,500 חממות. לפי נתוני הסיירת הירוקה, בכל שנה מאותרים ומושמדים לפחות כמה מאות חממות ושדות רק באזור הדרום.
שדות הקנאביס האלה גובים גם מחיר סביבתי כבד. דרור בוימל, סמנכ"ל שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע, הזהיר מפני הפגיעה הסביבתית החמורה, בנוסף לסיכון הבטחוני, בעקבות גידולי הקנאביס וההברחות באזור ניצנה.
במכתב שנשלח למפקד מחוז דרום במשטרה, ניצב אמיר כהן, כתב בוימל כי גידולי הקנאביס הבלתי חוקיים מאותרים במחפורות ובתת הקרקע באזור ניצנה. "אנשינו בשטח זה מדווחים על שטחים נרחבים המופרים לצרכי הגידול, וכן על שימוש ברחפנים לצורך הברחות מישראל לסיני, וייתכן שגם בכיוון ההפוך", נכתב.
4 צפייה בגלריה
מספר הפשיטות ירד בגלל המלחמה
מספר הפשיטות ירד בגלל המלחמה
מספר הפשיטות ירד בגלל המלחמה
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
עוד ציין בוימל כי "לפעילות זו השלכות סביבתיות משמעותיות. הגידול הבלתי חוקי של הקנאביס בשדות פתוחים ובחממות, פוגע בשטחי טבע ייחודיים ובעל השפעה שלילית משמעותית על החי והצומח המקומי באזור ניצנה, בשל הרס בתי גידול, פריצת כבישים, שימוש וריסוס בחומרי דישון כימייים, ציד בעלי חיים ועוד".
סמנכ"ל שמירת טבע וסביבה בחברה להגנת הטבע הוסיף כי נראה שהפעילות הבלתי חוקית מתגברת בחודשים האחרונים. "יש לפעול בדחיפות לעצירת פעילות זו, הפוגעת קשות בערכי הטבע שבאזור ואף מסכנת את ביטחון אזרחי מדינת ישראל", הוא כתב.
4 צפייה בגלריה
חוברה
חוברה
חוברה
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
4 צפייה בגלריה
אלימון
אלימון
אלימון
(צילום: מידד גורן, החברה להגנת הטבע)
מידד גורן, מנהל מרכז צפרות רמת נגב, תיעד בחודשים האחרונים את שדות הקנאביס באזור. "האזורים שבהם מגדלים את הקנאביס הם שטחים בעלי ערכיות גדולה מאוד", הוא הסביר. "באזורים שקרובים לגבול, בין שמורת חולות שונרה וחולות עגור, נחל ניצנה והר חריף, יש ערכי טבע חשובים. עשינו סקרי טבע רבים, בהם של חוברות ובעלי כנף נוספים, ואנחנו יודעים שמדובר באזור עם ערכיות גבוהה. בתי הגידול הטבעיים של חיות הבר באזור כל הזמן מאויימים. השטחים האלה מאפשרים למגוון גדול של בעלי חיים וצמחים להתקיים שם". בין בעלי הכנף באזור ניתן למנות את רץ המדבר, החוברה כמובן, וגם קטה חדת זנב, עפרונן גמדי וסבכי ערבות. כולם בסכנת הכחדה".
תדירות ההברחות, אומרים גורמים בשטח, הולכת וגדלה. וכעת, כשהמבריחים משתמשים ברחפנים, נוספת גם הפגיעה הזו. גם הפגיעה בקרקע ויצירת קוליסים מאיימת לשנות את תוואי השטח. "הקרקע היא הבסיס להכול", הסביר גורן. "זה בסיס שרשרת המזון במדבר. ברגע שהוא נרמס כל המיקרואורגניזמים הולכים לאיבוד. כל פעם שאנחנו יורדים משביל ורומסים את הקרקע ויוצרים מה שנקרא קוליסים, אנחנו מסיטים את נתיבי הזרימה של המים. המשקעים כל כך נדירים באזור הזה - שכל מילימטר קובע. המים נקווים בערוצים קטנים לערוצים גדולים יותר. ברגע שכלי רכב חותך את הערוץ - הוא בעצם יוצר סכר, מה שמשנה את משטר הזרימה בשטח. זה הורס את הכול".
פורסם לראשונה: 09:42, 03.11.24