שריפה גדולה שפרצה היום (שני) באזור רמלה הגיעה גם לגן הלאומי והאתר הארכיאולוגי "תל גזר", ומאות דונמים של האתר נשרפו.
מרשות הטבע והגנים נמסר כי "היום בשעות הצהריים החלה שרפה ככל הנראה משריפת גזם בשטחים החקלאיים של בית עוזיאל, מהירות הרוח גרמה לעליה של השריפה לכיוון תל גזר. מאות דונמים נשרפו בגן הלאומי המוכרז תל גזר. על פי בדיקה ראשונית בשטח לא נפגעו בצורה דרמטית מונומנטים ארכיאולוגיים באתר. כוחות כיבוי אש יחד עם כ-20 פקחי רט״ג השתתפו בכיבוי האש. מחר באור ראשון תבצע הרשות סיור יסודי לבחינת הנזקים בגן הלאומי תל גזר".
מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו ציין כי ארכיאולוגים ואנשי שימור מרשות העתיקות יגיעו מחר למקום כדי לאמוד את הנזק. "תל גזר אמנם נשרף והמראות ללא ספק מחמיצים את הלב. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי לרוב, שריפה לא מסבה נזק בלתי הפיך לממצא הארכיאולוגי, העשוי אבן", ציין.
עוד הוסיף כי "בעבודה מאומצת, צוותי השימור שלנו יוכלו להסיר את הפיח מהממצאים העתיקים באתר, שנחשב לאחד החשובים בארץ. בנוסף, רוב הממצא הארכיאולוגי בתל נמצא מתחת לפני השטח ולכן, מוגן מפני השריפה. אנו נפנה אל הממשלה בבקשה לעגן תקציבים, על מנת שהאתר החשוב ישומר, ישוחזר ויוצג לציבור, כראוי לו".
ראשת מועצה אזורית גזר, רותם ידלין, שנכחה במקום בעת כיבוי השריפה, אמרה כי "מדובר ביום קשה עבור תושבי מועצה אזורית גזר אשר תל גזר הוא הלב הפועם שלהם" והודתה לצוותים על המאמצים לכיבוי מהיר שמנע פגיעה ברכוש ובנפש.
כמו כן, ידלין הוסיפה כי היא "סומכת על ממשלת ישראל שתיתן יד לשיקום תל גזר, מהתלים החשובים בהיסטוריה של ארץ ישראל ומוקד תיירות ומורשת מרכזי לעשרות אלפי מבקרים מכל הארץ והעולם".
האתר הארכיאולוגי תל גזר שוכן בקרבת היישוב כרמי יוסף. שרידי העיר התנ"כית המפורסמת - גזר, שהייתה ממוקמת בצומת הדרכים הקדום של דרך הים העתיקה עם דרך יפו - ירושלים, נחפרה לראשונה בתחילת המאה הקודמת על-ידי אחד מאבות הארכיאולוגיה המקראית, רוברט מקאליסטר, שחשף עיר מבוצרת ומרשימה, שמאז מושכת אליה חוקרים, תיירים וצליינים רבים.
בתל גזר התגלה "לוח גזר" המפורסם בכל העולם, שמשויך למאה העשירית לפני הספירה, ונחשב במשך שנים רבות לכתובת העתיקה ביותר בעברית שנמצאה בחפירות ארכיאולוגיות. שרידי העיר כוללים ביצורים של חומה פנימית וחיצונית וגם שער מפואר שמכונה על-ידי החוקרים - "שער שלמה".
בתנ"ך מופיעה העיר הידועה גזר פעמים רבות והיא גם מוזכרת בכתבים חיצוניים, שגילו ארכיאולוגים בחפירות שונות בכמה מקומות ברחבי העולם העתיק, כמו: גניזת מכתבי אל עמרנה, תאורי הקרבות של פרעה תחותמס השלישי ופרעה שישק הראשון וגם במצבת הניצחון של מלך אשור, תִּגְלַת-פַּלְאֶסֶר השלישי. באתר ישנה גם מערכת המים כנענית קדומה, שנחצבה עשרות מטרים בסלע אל מאגר מי תהום מקומי לפני כ-3,800 שנה.