אחרי שהכרנו את צבי הים ואת הגיטרן, ולמדנו קצת על העולם שלהם מתחת למים, נכיר את מי שחי על הקצה, בתפר שבין הים לחוף - חולון החוף.
החולון הוא סרטן קצר בטן. זה אומר, שהבטן שלו קטנה, ומקופלת מתחת לחזה, כך שלמעשה כדי לראות את הבטן שלו צריך להפוך אותו ולחפש טוב טוב... אבל אל תראו אותה כך, יש לה תפקיד חשוב - הבטן המקופלת של הסרטנית היא זו שעוזרת לה להחזיק את הביצים שלה במקום, שלא יישטפו ולא יפלו.
4 צפייה בגלריה
חולון החוף
חולון החוף
חולון החוף
(צילום: שחר חזקיה, החברה להגנת הטבע)
החולון מבלה את מרבית זמנו בחול (כמה מפתיע) בניגוד לסרטנים אחרים החיים באזורים סלעיים או ממש בתוך המים. תחילה זה לא נשמע כמשהו ייחודי, אך אי אפשר שלא לשאול איך חיה ימית הזקוקה למים ולחות כדי להתקיים, שורדת את החום הישראלי בקיץ על החול הלוהט?
הסוד של החולון טמון בהתאמות המיוחדות שלו לחיים בחול. גופו בנוי כך שהוא נמצא מורם מעל החול על ידי רגליים דקיקות וארוכות כמו עפרונות דקים. למרות גודלו הקטן המגיע לכמה סנטימטרים בודדים, הוא מסוגל לחפור מחילות המגיעות עד לעומק של כמעט מטר היכן שהקרקע רטובה.
מחילות אלה, שבהן חי החולון, מספקות לו הגנה מחום השמש ומטורפים. במקביל, הרטיבות של החול מזינה את הזימים שלו במים הדרושים לו לנשימה. עיניו נשואות על גבי "גבעולים" המספקים לו שדה ראיה רחב ויכולת להציץ ממחילתו מבלי להיחשף.
4 צפייה בגלריה
חולון החוף. מנקה פעמיים ביום
חולון החוף. מנקה פעמיים ביום
חולון החוף. מנקה פעמיים ביום
(צילום: ליאלי מלמן, החברה להגנת הטבע)
החולון ניחן במהירות מרשימה וברגע שהוא מזהה איום - הוא רץ בזריזות ונעלם אל תוך מחילתו. בשל אורח חייו התת-קרקעי, נדיר יחסית לראות אותו הולך על פני החוף, אך את המחילות שהוא חופר ניתן לזהות בקלות. המחילות עגולות ולידן תלוליות חול קטנות, שנערמו במהלך החפירה. מחילה פעילה, שבה מתגורר חולון, תסגיר את עצמה בעזרת עקבות המופיעות סביבה.
החולון הוא בעל חיים אוכל כל, והוא יוצא בעיקר בלילות ובשעות הבוקר המוקדמות לחפש מזון, שאותו הוא אוסף באמצעות שתי הצבתות שבקדמת גופו. אם אתם מהאנשים שהולכים כל בוקר בים להליכת זריחה, בטוח שנתקלתם בו, מרצרץ על החוף במרחק בטוח מהמחילה, ובורח לתוכה ברגע שהתקרבתם.
4 צפייה בגלריה
חולון החוף. כלי רכב פוגעים במחילות שלו
חולון החוף. כלי רכב פוגעים במחילות שלו
חולון החוף. כלי רכב פוגעים במחילות שלו
(צילום: איריס ארבל, החברה להגנת הטבע)
אם חושבים על זה, החולון, הוא ממש כמו עובד ניקיון מסור של החוף. עם עלות השחר הוא יוצא מוקדם לפני כל השאר אל החוף, ומתחיל במלאכת הניקיון שלו – מחפש שאריות של בעלי חיים מתים, רקבובית וכל מה שבא ליד, או יותר נכון לצבתות הקטנות שלו. לאחר שסיים את משמרת הבוקר שלו, הוא חוזר אל מחילתו, רק כדי לשוב שוב למשמרת הערב כשהחוף מתרוקן מאנשים. כך, החולונים שומרים על ניקיון ובריאות החופים שלנו.
בעבר, החולון היה נפוץ מאוד בחופים החוליים בישראל. לצערנו, בני האדם פגעו בבית הגידול שלו לאורך שנים, וכיום הוא נמצא בסכנת הכחדה. פעילות האדם, במיוחד כלי רכב הנוסעים על החוף, מהווה איום משמעותי. כלי רכב אלה רומסים את מחילות החולונים כשהם בתוכן, והשפעתם על האוכלוסייה היא קטלנית. אמנם ישנו איסור בחוק לנסיעה על החוף, אך בפועל, פעילות כלי הרכב, כולל רכבים פרטיים, טרקטורונים וכלי רכב מורשים של הרשויות השונות, נמשכת ותורמת להרס מתמשך של סביבת המחיה של החולון.
בנוסף, תהליך הניקוי המכני של החופים, הידוע כ"סירוק חופים", פוגע קשות בחולונים. בתהליך זה, טרקטור עם מגרפה גדולה חורש את החוף כדי לנקות אותו, אך פעולה זו הורגת את החולונים הקטנים שמסתתרים במחילותיהם השטחיות. מחילות אלו אינן מספיק עמוקות כדי להגן עליהם מהפגיעות, מה שמוביל להשמדה של הדורות הצעירים של החולונים.
4 צפייה בגלריה
חולון החוף על החוף
חולון החוף על החוף
חולון החוף על החוף
(צילום: אלון רוטשילד, החברה להגנת הטבע)
אף על פי שהחולון מוגדר כערך טבע מוגן בישראל, לא נעשו מספיק פעולות על מנת לשמר את האוכלוסייה שלו לאורך חופי ישראל. אז מה כן אפשר לעשות כדי לשמור עליהם?
1. הגבלת פעילות כלי רכב על החוף: יש להגביר את האכיפה על נסיעת רכבים על החוף ולצמצם ככל הניתן פעילות מורשית של נסיעה בחופים. נתקלתם ברכב או טרקטורון הנוסע במרחק של פחות מ-100 מטר מקו המים? דווחו לנו באפליקציית sea watch בצירוף מיקום מדויק ותמונה, והדיווח יגיע אוטומטית לפקחים האמונים על אכיפת החוק.
2. שימוש בטכנולוגיות ידידותיות לסביבה לניקוי החופים: במקום לנקות את החופים באמצעות טרקטורים ומגרפות, ניתן לפתח וליישם שיטות ניקוי פחות מזיקות ולאכוף איסור השלכת פסולת בחופים.
3. קידום שמורות ימיות וחופיות: הרחבת ההגנה על חופים חוליים באמצעות שמורות טבע. למשל, במפרץ אילת, האתר האחרון של חולון ים סוף חופף לשטח צבאי, שראוי להפוך אותו לשמורת טבע לשימור החולון!
נתקלתם ברכב שנוסע על החוף? זכיתם לראות מחילה או אפילו חולון רץ על החוף? דווחו לנו באפליקציית SeaWatch והדיווח יועבר לגורם האכיפה או גורם המחקר הרלוונטי בזמן אמת. התצפיות על חולון החוף ומחילותיו נאספות בשיתוף פעולה עם עמותת "אקואושן" ומתנדביה על מנת לשפר ולהרחיב את המידע הקיים אודות מין זה, תפוצתו בישראל ומחזור חייו.
למידע נוסף על הים התיכון https://mafish.org.il/
להורדת אפליקציית Sea Watch https://onelink.to/n8jhgj
בר שטרנבך, רכז אפליקציית Sea Watch ב"חצי הכחול" - תuכנית הים של החברה להגנת הטבע