דובי הקוטב בחלק המערבי של מפרץ הדסון שבקנדה - בקצה הדרומי של הקוטב הצפוני - ממשיכים למות במספרים גבוהים. כך עולה ממחקר שנערך על ידי ממשלת קנדה וחוקרים מבדינה. עוד עולה מהמחקר כי נקבות וגורים מתקשים במיוחד לשרוד. הסיבה להתמעטות דובי הקוטב היא משבר האקלים והתחממות כדור הארץ.
חוקרים שעוקבים אחר דובי הקוטב ליד צ'רצ'יל במניטובה, העיירה המכונה "בירת דובי הקוטב של העולם", אמרו בספירה שנערכה ב-2021 היו על פי הערכות 618 דובי קוטב, לעומת 842 בסקר שנערך ב-2016. מדובר בירידה של יותר מ-25% בחמש שנים במספר דובי הקוטב באזור. "הירידה בפועל היא הרבה יותר גדולה ממה שציפיתי", אמר אנדרו דרוצ'ר, פרופסור לביולוגיה מאוניברסיטת אלברטה, שחוקר דובי קוטב במפרץ הדסון במשך כמעט ארבעה עשורים. דרוצ'ר עצמו לא היה מעורב במחקר החדש.
מהמחקר עולה עוד כי מאז שנות ה-80 של המאה הקודמת ירד מספר דובי הקוטב באזור בכמעט 50%. הסיבה היא שהקרח החיוני כל כך להישרדותם של הדובים הולך ונעלם בשל התחממות כדור הארץ, הנגרמת מפליטת גזי חממה על ידי בני אדם.
דובי הקוטב מסתמכים על קרח ים ארקטי - מי אוקיינוס קפואים - שמתכווצים בקיץ עם העלייה בטמפרטורות ומתהווים שוב בחורף הארוך. הדובים משתמשים בקרח כדי לצוד. בין היתר הם יושבים ליד חורים בקרח הסמיך על מנת לזהות כלבי ים שעולים לשאוף אוויר. כלבי הים הם המאכל האהוב על דובי הקוטב.
אבל מכיוון שהקוטב הצפוני מתחמם פי 2 יותר מהר מאשר הממוצע העולמי, בשל משבר האקלים, קרח הים נסדק מוקדם יותר בשנה ולוקח לו זמן רב יותר לקפוא בסתיו. כתוצאה מכך לדובי הקוטב באזור נותר פחות קרח שאפשר לחיות עליו, לצוד וגם להתרבות.
דובי קוטב הם לא רק טורפים באזור הארקטי. במשך שנים, לפני ששינויי האקלים החלו להשפיע גם על בני האדם, הם היו הפנים המוכרות ביותר של הנפגעים מהתחממות כדור הארץ.
חוקרים אמרו שהמספר הרב של מקרי מוות אצל דובים צעירים ונקבות בצד המערבי של מפרץ הדסון מדאיג מאוד. "אלו סוגי הדובים שתמיד חזינו שיושפעו משינויים בסביבה", אמר סטיבן אטקינסון, המחבר הראשי של המחקר. אטקינסון חקר במשך יותר מ-30 שנה דובי קוטב.
אז למה דווקא הצעירים והנקבות לא שורדים? החוקרים הסבירו כי דובים צעירים זקוקים לאנרגיה כדי לגדול והם אינם יכולים לשרוד תקופות ארוכות ללא מזון. נקבות נפגעות גם הן, מכיוון שהן מוציאות הרבה אנרגיה בהנקה ובגידול הגורים. "זה מונע מהאוכלוסייה להתרבות", ציין פרופ' דרוצ'ר. אטקיסון אמר כי כתוצאה משינויי האקלים יכולות הרבייה באזור של דובי הקוטב תקטן, "כי פשוט יש לך פחות דובים צעירים ששורדים והופכים למבוגרים".
מכ"ם ומתקני כליאה לדובי קוטב
כתוצאה מהמצב מגיעים דובי הקוטב לעיירה ולעתים פוגעים בתושבים. בכתבה שפורסמה לפני כשנתיים נכתב כי במקום הוצבה מערכת מכ"ם חדשה, שיכולה לצפות ולהזהיר כשדוב מתקרב - גם בעיצומה של סופת שלגים וגם באמצע הלילה. "המכ"ם יכול לראות דרך כל דבר", אמר ג'ף יורק, מנהל הפרויקט שבדק השנה את מערכת הבינה המלאכותית לזיהוי דובים בטונדרה ליד צ'רצ'יל. "זו עוד דרך לשמור על הבטיחות של הקהילות".
התקיפה האחרונה של דוב בצ'רצ'יל הייתה ב-2013, כשדוב סורר תקף אישה שצעדה לביתה אחרי מסיבת האלווין. האישה שרדה פציעה שחייבה 28 תפרים בראשה. שני דובים נהרגו בתגובה.
תושבי צ'רצ'יל רגילים לחיות לצד מאות דובים. הם אף פעם לא נועלים את המכוניות והבתים, במקרה שמישהו צריך למצוא מחסה במהירות. "אנחנו תמיד מוכנים, אני לוקחת אקדח בכל פעם שאני יוצאת החוצה", אומרת ג'ואן ברונר, שמתגוררת שנים בעיירה. התושבים יכולים להתקשר גם לקו חם.
"מכ"ם הדוב" הוא גרסה של מערכת שפותחה לשימוש צבאי. האלגוריתם של המערכת למד כיצד להבחין בין דובים לעצמים גדולים אחרים כמו מכוניות, בני אדם ואילי הצפון. כשהמכ"ם מזהה דוב הולך לאיטו לכיוון מקום יישוב, הוא יזהיר את הרשויות שיכולות להשתמש במגוון טקטיקות, מכדורי גומי ועד מסוקים, כדי להרחיק את הדוב. אחרת, המידע על דוב שמתקרב יגיע רק אם מישהו ראה אותו בעיניו.
כאשר דוב מתקרב פעם אחר פעם יתר על המידה, הוא נתפס ומועבר למה שהמקומיים מכנים "כלא דובים", בהאנגר בבסיס חיל אוויר ישן, עד שיוחזר לחוף. "לרוב, אנחנו מטפלים ב-30 עד 50 דובים מדי עונה", אמר אחד האחראים, אנדרו שקלרוק. אבל עם התחממות האזור, המספר עלול לעלות.