עזנייה שחורה, מין נדיר בסכנת הכחדה ומהעופות הדורסים הגדולים בעולם והגדול בישראל, שנלכדה לפני כמה ימים, מושדרה בשמורת הטבע גמלא ברמת הגולן - ושוחררה לחופשה. העזנייה השחורה מושדרה במסגרת מבצע ניטור תקופתי של אוכלוסיית הנשרים בישראל, המבוצע כחלק מפרויקט "פורשים כנף" המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל ומטרתו שימור וביסוס אוכלוסיית העופות הדורסים בישראל.
עזנייה שחורה, מין נדיר בסכנת הכחדה, מושדרה בשמורת גמלא
( צילום: טל טורוז, רשות הטבע והגנים)

ברשות הטבע והגנים אמרו כי העזנייה השחורה היא מין של נשר אוכל פגרים, גדול מאד וכהה, המאכלס מדרונות הרים מיוערים ומקנן על עצים. צבעה של העזניה הבוגרת חום כהה אחיד למדי, למעט כיפה בהירה וראש קירח. מקורה גדול וחזק מאוד. העזניות השחורות מגיעות לישראל ככל הנראה מאזור הקווקז, הבלקן וטורקיה, כאשר בכל שנה מגיעים פרטים בודדים. עד לפני כ-100 שנה, עוזניות שחורות קיננו גם בצפון הארץ.
אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים, אמר: "לכידת העזנייה בוצעה במסגרת מבצע לכידת עשרות נשרים, שנועד לבדוק מעת לעת את מצבם הגופני בעקבות מקרי תמותה רבים. במסגרת לכידה זו נלקחות מהנשרים דגימות שונות, לרבות דם, ומוצמדים להם משדרים מיוחדים, טבעות ותגי כנף, המאפשרים לנטר ולעקוב אחר אוכלוסיית הנשרים במרחב".
2 צפייה בגלריה
העזניה השחורה עם המשדר על גבה
העזניה השחורה עם המשדר על גבה
העזניה השחורה עם המשדר על גבה
(צילום: בנימין וייזל, רשות הטבע והגנים)
2 צפייה בגלריה
העזניה השחורה לפני השחרור
העזניה השחורה לפני השחרור
העזניה השחורה לפני השחרור
(צילום: בנימין וייזל, רשות הטבע והגנים)
הצופה הוסיף: "המידע המתקבל באמצעות המשדרים מסייע רבות גם להילחם בנגע ההרעלות, שהוא בין האיומים המרכזיים על אוכלוסיית העופות הדורסים. בתוך כך, המשדר המיוחד שהוצמד לעזנייה יסייע לנו לנטר את תנועתה בישראל ובמרחב הקרוב ויתרום למידע העולמי על המין ועל אוכלוסיית הפרטים במזרח הים התיכון שפחות מוכרת לעולם. כולי תקווה שבאמצעות הפעולות שאנו נוקטים למען שימור אוכלוסיית הנשרים בישראל נמנע את הכחדתם ונזכה לראות אוכלוסייה גדולה ומשגשגת גם בשמורת גמלא כמו בעבר".