כיצד מאפשרים תאורה בשטח מדברי רגיש, תוך מזעור הפגיעה בטבע? חשיפה לתאורה מלאכותית פוגעת בחיות בר, בין היתר היא פוגעת ברבייה וגורמת לתמותה ואף לקשיים תפקודיים של מערכות אקולוגיות. במדבר התאורה היא מפגע בולט במיוחד. לכן, בפארק תמנע שדרגו את התאורה כדי לשמור על הסביבה ולהפריע פחות לחיות הבר.
בשנים האחרונות משודרגת תאורת החוץ ברחבי פארק תמנע. התאורה במבואת הפארק הותאמה לסטנדרט סביבתי כבר לפני שנתיים. אבל במסגרת מיזם "טבע ביז" - המשותף לחברה להגנת הטבע, המשרד להגנת הסביבה ופארק תמנע - נעשה תכנון מדוקדק של התאורה בשלושה אתרים בפארק.
התכנון המחודש הוביל לחיסכון אנרגטי של 90% לעומת התאורה המזהמת הקודמת. בנוסף, הוא מונע סינוור של המבקרים, ומצמצם את זיהום האור למינימום האפשרי. זאת על ידי מניעה של הארת השמיים, מניעה של הארת שטחים שלא מבוקשים להארה, ומעבר לגוון תאורה בטוח אקולוגית.
קבוצת "אור מכוון", המורכבת מאזרחים המבקשים לקדם שימוש מושכל במשאבים, תכננה את התאורה. הקבוצה עשתה שימוש בפנסים מסוג "גובו", המאירים אך ורק את האזור הנדרש, בגוון "צהבהב חם", שבטוח יותר מבחינה ביולוגית מהגוון הלבן והקר. הארה זו, יוצרת מעבר חד ומדויק בין חושך לאור, מאירה רק את הצורה המבוקשת להארה, ומאפשרת הארה מהקרקע כלפי מעלה, תוך שמירה על החשיכה מסביב לאטרקציה - לרקיע ולשטחים הפתוחים הסמוכים.
פארק תמנע, המשתרע על פני כ-70 קמ"ר של סביבה מדברית טבעית, מהווה מוקד תיירותי בלב הערבה הדרומית. התאורה הידידותית לסביבה מאפשרת למטיילים ליהנות מהשמיים זרועי הכוכבים, שנותרו חשוכים ברובם באזור זה. חלק מפעילויות הפארק כוללת הארה של הפסלים הטבעיים בפארק, כגון הפטרייה, עמודי שלמה, הספינקס ועוד.
הארה זו בוצעה בעבר ללא תכנון מושכל וגרמה לזיהום אור שפגע בחוויה, וגם בחיות הבר באזור, שרובם פעילים בשעות הלילה. זיהום אור משפיע לרעה על הרגלי הטריפה, שיחור מזון, רבייה, השעון הביולוגי ויכולת ההתמצאות של בעלי חיים בסביבה המדברית הרגישה.
ההערכה היא שכ-80% מאוכלוסיית העולם נחשפת לתאורה מלאכותית בשעות החושך. השטח החשוף לזיהום אור עולה ב-2% עד 6% מדי שנה. הדבר קורה גם בישראל הצפופה, שבה כמעט שאין אזורים שאינם חשופים לזיהום אור. במחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב, בהובלת פרופ' נגה קרונפלד-שור המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, עלה כי חשיפה לתאורה מלאכותית, בעוצמה נמוכה, לאורך זמן, גורמת לפגיעה ברבייה ואפילו לתמותה בבעלי חיים יומיים וליליים, ועלולה לפגוע בתפקוד של מערכות אקולוגיות. המחקר הוכיח לראשונה השפעה ישירה של חשיפה לזיהום אור על תמותה ופגיעה ברבייה בבעלי חיים.
"אני מאמינה באיזון בין פיתוח תיירות, לשימור הסביבה", אמרה איריס דניאלי, מנכ"לית החברה הכלכלית לפיתוח חבל אילות, המנהלת את הפארק. "הקדשנו תשומת לב מיוחדת לתאורה, אשר מצד אחד משפרת את החוויה הלילית של המבקרים ומצד שני, אינה פוגעת באיכות הסביבה הטבעית".
"כיום, אנו רואים פתרון יצירתי וייחודי, המספק את צרכי הפארק, תוך פגיעה מינימלית בטבע", הוסיפה ליהי ברקן, מנהלת המיזם בחברה. "הבנת חשיבות הנושא, נכונות לשינוי התנהלות קיימת ועבודה עם יועצי תאורה, הלוקחים בחשבון את הסביבה, זו ההתנהלות שהיינו רוצים לראות מוטמעת בכל מקום שבו נדרשת תאורת חוץ בארץ".
ד"ר אנה טרכטנברוט, ראש תחום מגוון ביולוגי במשרד להגנת הסביבה, הוסיפה: "הפתרונות המעשיים שננקטו בפארק תמנע הובילו גם להתייעלות אנרגטית, ואנחנו מצפים שיוטמעו בצורה רחבה באתרים נוספים הנדרשים לתאורת חוץ".