הקפיברה, בעל חיים שעד לפני כמה חודשים כמעט אף אחד לא שמע עליו, הפכה בתקופה האחרונה לכוכבת ברשתות החברות. על פי ניתוח הנתונים של גוגל, בשנה האחרונה חל גידול של 75%-100% בחיפוש אחרי המילה קפיברה. אבל מה זאת קפיברה בכלל? יצאנו לגן החיות התנ"כי בירושלים כדי להכיר מקרוב את בעל החיים המסקרן.
בגן החיות הקפיברות מוצגות כחלק מתצוגת חיות דרום-אמריקאיות וחולקות חלל עם חיות נוספות שחלקן גדולות וחזקות מהן, בהן הטפירים שגדולים מהן פי כמה, אבל זה לא מה שמלהיב את המבקרים שמגיעים במיוחד לחזות בקפיברות. גלעד משה, מטפל במחלקת אוכלי עשב בגן החיות התנ"כי, אמר כי זהו המכרסם הכי גדול בעולם: "הם מגיעים למשקל של בערך 50 קילו. זה בעל חיים שמגיע מדרום אמריקה, מאזורים של ביצות ואגמים. הם אוהבים לשבת הרבה במים, ככה הם מרגישים בטוחים. כך הם גם מקררים את עצמם, במים או בבוץ, והם צמחוניים".
לדבריו, קפיברה יכולה להגיע לאורך של עד 120 סנטימטרים ואפילו יותר. "מדובר במכרסם מאוד מרשים. הם מתרבים בקלות יחסית, אוכלים שורשים ואוהבים לכרסם עם השיניים שלהם", הוא הוסיף. "הם פעילים בעיקר לפנות ערב ובלילה ואנחנו דואגים לבית גידול מתאים שישמור עליהם, ומנסים גם להעביר מסר על הצורך לשמור על בית הגידול הטבעי והמקורי שלהם".
משה הוסיף שניתן לומר על המכרסם הענק שהוא בעל חיים מעט עצלן. מבחינת אורך החיים של הקפיברה, בגני החיות הם יכולים להגיע לגיל 12-10, גיל מופלג עבור מכרסמים, אך בטבע זה מאוד תלוי בתנאי המחיה והמזון. בכל המלטה מביאה הקפיברה לעולם בין ארבעה לחמישה גורים, תלוי בתנאי הסביבה.
הן אומנם לא בסכנת הכחדה, אבל כמו בעלי חיים אחרים בדרום אמריקה, בתי הגידול שלהן נפגעים. בארגנטינה, תושבים מבוהלים רבים מצאו במהלך השנים האחרונות קפיברות במדשאות שבחצרות הבתים, מה שעזר לקפיברה לצבור פופולריות וויראליות - וגם גרם לתקריות פחות נעימות של נשיכת חיות מחמד.
הקפיברה אולי עושה רושם של יצור תמים ובלתי מזיק, אבל אל תיתנו לפרצוף החמוד הזה להטעות אתכם. יש להן שיניים גדולות מאוד, הרי זהו בכל זאת המכרסם הכי גדול בעולם. בגן החיות התנ"כי סיפרו שבעבר עבד במקום וטרינר שחטף ביס. זה נגמר עם כמה תפרים ביד.
בגן החיות התנ"כי בירושלים ישנו זוג קפיברות שנולדו בארץ. אין להן שם (גן החיות פתוח לקבל הצעות מהציבור), הם בנות תשע וחצי, ואורח החיים שלהן שקט ואפילו די עצל. משה מודה שהקפיברות לא פעילות במיוחד, ובעיקר רובצות במים במהלך רוב היום. אולי דווקא בגלל זה כל כך קשה להסביר למה בעל חיים שעל הנייר לפחות אינו ממש אטרקטיבי זכה לכזאת פופולריות. "זה לא בעל חיים כמו ג'ירף, קרנף. אני קצת לא מבין למה הטרנד הזה, למה דווקא קפיברות", אמר.
כאמור, קשה להסביר מדוע דווקא הקפיברה זכתה להפוך לתופעת רשת כיום, אבל אם ננסה להסביר על קצה המזלג, הכול התחיל מכמה סרטונים ויראליים מארצות הברית ומאסיה (שנזכיר, רחוקה מאוד מבית הגידול הטבעי של הקפיברה), לצד שיר קליט אחד, שבן-לילה הפכו את המכרסם המשונה לתופעת רשת.
כשצוות ההנהלה של גן החיות בירושלים גילה יום אחד שהעמוד הפופולרי ביותר באתר הוא דווקא של הקפיברות - יותר מאלה של האריות, הנמרים או הזברות - אנשי הגן תפסו את הראש בתדהמה וניסו להסביר את התופעה. "מבחינתנו זה היה מאוד מוזר", סיפרה מאיה ז'רמן, מנהלת השיווק והלקוחות של גן החיות התנ"כי. "יש לי ילדה בת 11, שאלתי אותה אם היא יודעת למה זה קרה והיא אמרה לי: 'מה אמא, את משוגעת? יש שיר מדהים בטיקטוק: 'קפיברה, קפיברה', ומאותו רגע הבנתי שהקפיברה על הגל".
ז'רמן מודה שלא עובר שבוע בלי שגן החיות מקבל פנייה מאנשים שמוודאים שיש בגן החיות קפיברה טרם ההגעה שלהם, ומוכנים לשלם כל מחיר כדי להתקרב ולהגיע למרחק נגיעה מהקפיברות כדי להצטלם איתן. "אני חושבת שדני אבדיה לא מקבל כל כך הרבה פניות כמונו", סיפרה. מובן שלא ניתן להתקרב לחיות ולראות אותן ממרחק נגיעה, ומבקרי הגן ייאלצו להסתפק במרפסת התצפית שמקיפה עליהן מלמעלה.
למרות החמידות של המכרסם הגדול בסרטונים, משה לא ממליץ ללטף קפיברה. "יש סיבה שחשוב שאנחנו נחיה בהפרדה מחיות בר", הוא אומר. "הן חיות פראיות, הן לא צפויות, אתה לא יכול לדעת באיזה מצב אתה פוגש את בעל החיים הזה - ויכול להיות שאתה מאיים עליו, ואז התגובה שלו תהיה לתקוף אותך, גם אם הוא לא מתכוון, כי הוא באמת מפחד. זאת חיה מסוכנת, אגב היא נושכת נורא חזק, וצריך כמו לכל חיית בר להתייחס אליה בכבוד".