גלים שוטפים את הבתים הנטושים בכפר הדייגים המקסיקני אל בוסקה (El Bosque), שנבלע אט אט על ידי הים - סמל להשפעות שינויי האקלים, המורגשים במדינה שנחשבת לאחת מיצרניות הדלקים המאובנים הגדולות בעולם.
יותר ממחצית מבתי הכפר ניזוקו, כמו גם בית הספר היסודי, גן הילדים והכביש הראשי שבו, כל זאת במקביל למצבי חירום אקלימיים שפוקדים את מקסיקו - מבצורת חמורה ומחסור במים באזורים מסוימים ועד שיטפונות ושריפות של אזורים מיוערים באזורים אחרים. כפר הדייגים הקטן הפך למקרה המתועד הראשון במדינה, שנפגע מעליית פני הים, כשישנן הערכות קודרות שמצביעות על כך שבטווח הזמן הקרוב ביותר, הכפר כולו עלול להיות מתחת לפני המים.
אדריאן פרז (24) תושב הכפר, משחזר את הימים שבהם למד בבית הספר הנטוש, בכל פעם שהוא חולף על פניו, בדרכו לדוג. "קשה לראות מה קרה למקום שבו למדתי, שינויי האקלים הרסו אותו, כמו מבנים רבים בשטח האי", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית.
השנה, גלי חום הובילו לעלייה חדה בטמפרטורות של טבסקו, בדומה לחלק גדול ממקסיקו, מה שעורר את הדיון על שינויי האקלים והשפעותיהם, בזמן שהמדינה מתכוננת לבחירות לנשיאות שייערכו ב-2 ביוני.
על פי ארגון איכות הסביבה הבינלאומי גרינפיס, קהילת אל בוסקה הפכה לראשונה במקסיקו שהוכרה רשמית כעקורה כתוצאה משינויי אקלים. כ-700 איש חיו באל בוסקה עד לפני שנתיים, היושבת על חצי אי קטן הבולט אל מפרץ מקסיקו וחשוף לסופות והוריקנים באוקיינוס האטלנטי, אולם כיום חיים שם בקושי תריסר בני אדם.
"אנחנו שומעים על שינויי האקלים כל הזמן, אבל אף פעם לא חשבנו שהם יגיעו אלינו", אמרה ל-AFP כריסטי אצ'ווריה (34), שאיבדה את ביתה. לפי הארגון המטאורולוגי העולמי (WMO), התחממות האוקיינוסים שהובילה להפשרת קרחונים ויריעות קרח, גרמו לעלייה בגובה פני הים העולמי.
מחופי אל בוסקה ניתן להבחין באסדות הנפט והגז, שבהן תלויה המדינה. אם לא די בכך, הנשיא המכהן אנדרס מנואל לופז אוברדור הוביל את בנייתו של בית זיקוק גדול בטבסקו, מדינת הולדתו, כחלק ממאמצי השגת עצמאות אנרגתית, על אף הלחץ הבינלאומי להפחתת פליטת גזי החממה.
טבסקו היא מהמדינות שנפגעו באופן החמור ביותר במקסיקו כתוצאה מגלי החום השנה, עם טמפרטורות של 40 מעלות צלזיוס. מאז מרץ, נרשמו 48 מקרי מוות הקשורים לחום ברחבי המדינה, כאשר אפילו מקסיקו סיטי - שגובהה הקנה לה אקלים ממוזג - חוותה לאחרונה את הטמפרטורה הגבוהה ביותר שתועדה בשטחה אי פעם (34.7 מעלות צלזיוס).
כתוצאה מכך, הזמינות השנתית הממוצעת של מים לנפש במקסיקו פחתה ב-68% מאז 1960. למרות שהרשויות מצידן טוענות כי הן פועלות לשתילת עצים בשטח כולל של 10,000 קמ"ר כדי לקזז את ההשפעה המזיקה של גזי החממה - במה שלופז אוברדור כינה "תוכנית הייעור החשובה בעולם".
קלאודיה שיינבאום, מועמדת מפלגת השלטון במרוץ לנשיאות (מדענית בהכשרתה, שזכתה ב-2007 בפרס נובל לשלום, יחד עם שאר חברי הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים) הבטיחה להשקיע מיליארדי דולרים באנרגיה נקייה. "שיינבאום הולכת לעודד השקעה הרבה יותר אקטיבית באנרגיה נקייה", אמרה ל-AFP ד"ר פמלה סטאר מהמחלקה למדעי המדינה ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת דרום קליפורניה.
מנגד, גם מועמדת האופוזיציה לנשיאות, סושי גאלווס, טענה שמקסיקו צריכה להפסיק את ההתמכרות לדלקים מאובנים, בין היתר באמצעות סגירת כמה מבתי הזיקוק.
למרות זאת, הבטחות הקמפיין השונות לא מנחמות את אצ'ווריה, שכמו רבים מתושבי אל בוסקה איבדו את האמונה במקבלי ההחלטות. "אנחנו לא אחראים לכל מה שקורה, אבל אנחנו משלמים על זה. אולי אנחנו הקהילה הראשונה שהושפעה מעליית פני הים במקסיקו, אבל בטוח שלא האחרונה", אמרו בכפר שנעלם מתחת לפני המים.