אבנר רינות, מיחידת סקרי טבע עירוניים של החברה להגנת הטבע, הגיע השבוע לעמק המעיינות – אחד המקומות החמים ביותר בישראל בתקופה הזו של השנה, ותיעד חסידות לבנות הממריאות משדה אספסת שמושקה באמצעות קונוע (קו השקיה ממונע), המספק מים ומזון לחסידות לפני ההמראה לעוד יום נדידה.
"בימים האחרונים חלפו בשמי ישראל סביבות 100 אלף חסידות לבנות. בשבוע הקרוב צפויים ימי שיא נדידת החסידות, עם כ-500 אלף חסידות שיעברו דרכינו, מארצות הצפון למחוזות החורף באפריקה. אחד האתרים הטובים לחזות בלהקות החסידות הוא עמק המעיינות, וספציפית השדות המושקים ושדות האספסת שמלאים בחיים מספקים מים ומזון עבור הלהקות שעוצרות לנוח לפני המשך הנדידה", אמר רינות.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי להקות החסידות ממריאות לרוב כשהשמש מתחילה לחמם את הקרקע ולהעלות זרמי אוויר חם, עליהם עולות החסידות בדאייה עם מאמץ מינימלי. בימים אלו עיקר ההמראות מתרחשות בין השעה 8 ל-9 בבוקר, תלוי בתנאי מזג האוויר.
אבנר רינות, מהחברה להגנת הטבע, ממליץ על אתרים לצפייה בלהקות הממריאות: עמק החולה, עמק המעיינות, עמק חרוד, כפר אדומים ותצפיות נוספות מעל נחל פרת, בקעת הורקניה, מצוקי דרגות, בקעת באר שבע, בקעת ערד ועוד.
ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי במרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, ציין כי החסידות גדולות הן, ארוכות צוואר וארוכות רגליים. אורך הגוף של החסידה הלבנה כ- 100 ס"מ, מוטת כנפיים עד 180 ס"מ, משקל 2.5-4.5 ק"ג. חסידה שחורה: אורך גופן הוא 95-100 ס"מ, מוטת כנפיים 144-155 ס"מ, משקל כ- 3 ק"ג"
לחסידות יש שני מינים נפוצים - חסידה לבנה וחסידה שחורה. יש עוד שני מינים נדירים ביותר, מזדמנים מאפריקה - חסידן ורוד ומרבו. בישראל –זוגות בודדים של חסידה לבנה דוגרים בישראל, בעיקר ברמת הגולן.
עוד ציין ד"ר פרלמן כי "מצב החסידה הלבנה טוב - האוכלוסייה העולמית (ש- 75% ממנה נמצאים באירופה) נמצאת בעלייה מתונה. האוכלוסייה העולמית מוערכת ב – 700,000 פרטים. קטגוריית שימור עולמית LC - Least Concern.
עם זאת, אמר פרלמן כי מצב החסידה שחורה - לא ברור לחלוטין וכנראה פחות טוב. קיימת עלייה בחלק מהאזורים וירידה באחרים. הערכת גודל אוכלוסייה עולמית: 24,000 – 44,000 פרטים. קטגוריית שימור עולמית היא LC - Least Concern, אך היא מוגדרת באירופה כמין פגיע, בשל תלותה ביערות עתיקים.