שני תבליטים זהים של בני אומת האולמקים, שסותתו על אבן גיר לפני כ-2,500 שנה, נמצאו על ידי ארכיאולוגים במקסיקו. התבליטים מתארים שליטים מקומיים, שמבצעים טקס פולחני קדום.
שני החלקים נמצאו בטנוסיקה, עיירה הממוקמת במדינת טבסקו, סמוך לקצה הדרומי של מקסיקו. על פי ההערכות מדובר בשליטים מהציוויליזציה האולמקית העתיקה, ששמה בא משפתם של האצטקים ופירושה "אנשי הגומי" - הן בשל סחיטת שרף גומי מעץ בשם קאוצ'וק והן בשל המילה אולמק (Olmec), המיוחסת גם לכדורי הגומי שבו השתמשו במשחק הכדור הקדום ביותר בעולם שנקרא "טלאצ'טלי". במשחק זה הועבר כדור הגומי באמצעות המותניים דרך טבעות, מבלי שייגע ברצפה.
האולמקים שלטו באזור שהוא כיום דרום-מרכז מקסיקו מ-1200 לפנה"ס עד 400 לפנה"ס והם נחשבים לציוויליזציה הפרה-קולומביאנית המשוכללת הראשונה במסו-אמריקה, מה שהפך אותם לתרבות האם בעיני רבים של כל התרבויות באזור זה. בנוסף, הם מזוהים בעיקר בזכות פסלי ראשי אבן ענקיים, שגובהם נע בין 3.5-1.5 מטר.
שתי הדמויות המגולפות מתארות את פניהם של שליטים מקומיים עם פרצופים נרגנים, זרועות שלובות, כתרים המונחים על ראשיהם וכן סימנים של טביעות רגליים, צלב אולמקי, קלחי תירס (אשר שולבו במזון שצרכו האולמקים) ויגואר, כשהפה הפעור של המנהיגים מרמז על שאגת היגואר. חוקרים ממשרד התרבות של ממשלת מקסיקו, חלק מהמכון הלאומי המקסיקני לאנתרופולוגיה והיסטוריה, שאיתרו את שני הסלעים המסותתים, אשר קוטרם כ-1.4 מטר ומשקלם כ-700 ק"ג, ציינו שמה שהכי בולט בתבליטים הוא מיקום פיות הדמויות.
כיוון שהפיות ממוקמים באזור הלסת, הארכיאולוגים סבורים כי הדיוקנאות, שמתוארכים בין 900 לפנה"ס ל-400 לפנה"ס, היו של דמויות חשובות בקהילת האולמקים ואף התפתחו בהמשך והפכו להיות המזבחות של בני המאיה בתקופה מאוחרת יותר. כמו כן, שני התבליטים סותתו על אבן גיר, בשונה מכך שהרוב המכריע של פסלי הראשים האולמקים עשויים מאבן בזלת, כתוצאה מהתפרצות וולקנית.
"מבנה הפה הייחודי והבולט של האולמקים, דומה מאוד לזה של בני המאיה, ממש כמו בפסלים שנמצאים באתר קרקול בבליז. הדמויות החדשות דומות להפליא לחמישים תבליטים שונים שנמצאו במקומות אחרים באזור ויוחסו גם הם לאולמקים. אחד הגיע מבלנקאן ומאוחסן כיום במוזיאון האזורי לאנתרופולוגיה בוילהרמוסה (בירת מדינת טבסקו), אחד נוסף נמצא במוזיאון של האתר הארכיאולוגי פומונה ושלושה נוספים נמצאים בטנוסיקה. לחמשת המונומנטים הללו יש ייצוג דומה של פרצופים גדולים, אולי של שליטים מקומיים, שגם היו ככל הנראה במעין מצב של טראנס כחלק מטקס ניבוי שהעניק להם כוחות", אמרו הארכיאולוגים מטעם המכון הלאומי המקסיקני לאנתרופולוגיה והיסטוריה.
"נראה כי מקורם של התבליטים החדשים שנמצאו, הוא באזור מרכז אוסומקינטה, אזור הגובל בנהר צ'קמקס מצפון ובשפך נהר סן פדרו מדרום. כעת, שני הפסלים שנמצאו, ישוכנו במוזיאון של אתר פומונה בטנוסיקה", הוסיפו הארכיאולוגים.