גם כיום, כשנשים מאיישות אט-אט עוד ועוד עמדות הנהגה בחברה האנושית (ובהצלחה מעוררת השראה), בעיני רבים הסדר ה"טבעי" הוא כזה שבו מתקיימת הנהגה זכרית דומיננטית וכוחנית. אך למעשה, אם נסתכל על הטבע, נמצא בו דוגמאות רבות למטריארכיה - מבנה חברתי שבו נשים תופסות את עמדות הכוח ומנהיגות את הקבוצה שבה הן חיות. לכבוד יום האישה הבינלאומי, לפניכן ולפניכם כמה ממיני בעלי החיים שבהם הנקבות הן השליטות הבלתי-מעורערות.
פילים
הדוגמה המוכרת ביותר למטריארכיה בטבע היא כנראה הפילים, יונקי האדמה הגדולים ביותר. עדרי הפילים, שכוללים 70-6 פרטים, מורכבים מקרובי משפחה, והם מונהגים על ידי הפילה המבוגרת ביותר, שמשקלה יכול להגיע לכ-3,000 קילוגרם. מעמדה של הפילה השלטת, נקבת האלפא, לא נתון לערעור, ולאחר מותה בתה הבכורה יורשת את מקומה.
הנהגתה של הפילה המבוגרת מביאה עימה יתרונות לעדר, שמסייעים לו לשרוד: היא נעזרת בזיכרונה כדי לנווט אל עבר שטחי מרעה בימי בצורת ומאזנת בין צרכי העדר השונים. בנוסף, עדרים עם מנהיגה מבוגרת וגדולה יותר יודעים לנדוד על פני שטח גדול יותר – מה שמאפשר להם גישה נרחבת יותר למזון ולמים.
קופי בונובו
קוף הבונובו (שנקרא גם שימפנזה ננסית) חולק כמעט 99 אחוז מה-DNA שלו עם בני האדם. קופי-אדם אלו הם יצורים חברתיים מאוד, שחיים בקבוצות שיכולות למנות 120 פריטים. בראש הקבוצה עומדים זכרים ונקבות דומיננטיים - שיונהגו בידי מטריארכית. יש לציין שהבונובו מפגינים הרבה פחות אגרסיביות מאשר השימפנזה (שהוא מין "אח" לבונובו, שמשתייך גם הוא למשפחת קופי האדם), והם גם ידועים כפעילים מאוד מינית. מנהיגת הקבוצה היא לאו דווקא הקופה הגדולה או החזקה ביותר - היא תופסת את מקומה בזכות גילה, הניסיון שרכשה והקשרים שבנתה עם נקבות דומיננטיות אחרות. זכרים זוכים במעמדם בעקבות ייחוסם לנקבה הדומיננטית.
במחקר שתיעד את חייהם של הבונובו ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אזור המחייה הבלעדי של בעל חיים זה, נמצא שבמקרה של תקיפת נקבה צעירה בידי זכר תתארגן קבוצה של נקבות מבוגרות נגד התוקף. כך, הנקבות שולטות באגרסיביות של הזכרים, ומצליחות לשמור על מעמדן העליון בהיררכיה החברתית.
לווייתן קטלן
הלוויתן הקטלן, שמוכר גם בשם אורקה, זכה לפרסום רב בעקבות טרילוגיית סרטי "לשחרר את ווילי" משנות ה-90. הקטלן הוא יונק ימי אינטליגנטי שחי בקבוצות בעלות מבנה חברתי מורכב - שבראשן עומדות נקבות. צאצאים שמגיעים לבגרות נשארים לחיות בלהקה שבה נולדו, כך שהיא יכולה למנות שלושה ואף ארבעה דורות של לווייתנים.
הלהקה הגדולה מורכבת מקבוצות קטנות יותר של משפחות מטריארכליות, ומספר להקות מתאגדות יחד על בסיס קשרי משפחה רחוקים ויוצרות שבטים וקהילות. נקבות קטלן חיות עשרות שנים לאחר גיל הפוריות - בדומה לבני האדם, אך באופן יוצא דופן בעולם החי. נמצא ש"סבתות" קטלן, שעומדות כאמור בראש הלהקות שבהן הן חיות, משפרות את סיכוייהם של צאצאיהן לשרוד - הידע והמנהיגות של "סבתא" לוויתן קטלן עוזרת לצאצאים הצעירים, בעיקר בעיתות משבר.
צבוע נקוד
הצבוע הנקוד (Spotted Hyena), שמתמודד עם תדמית מפוקפקת מאז "מלך האריות", חי בקבוצות שמונות 100-6 ויותר פרטים, והוא מין הצבוע היחיד שחי בקבוצות. בראש קבוצת הצבועים עומדת נקבת אלפא, שמעבירה לאחר מותה את מעמדה לצאצאיה.
זכרים שמגיעים לגיל בגרות עוזבים את הקבוצה – וכשהם משתלבים באחרת, הם מוצאים בה את מקומם בתחתית ההיררכיה, כפופים לנקבות השליטות. בזכות מנהיגותן, הנקבות זוכות לגישה טובה יותר למזון, שמיתרגמת לכמות גדולה יותר של צאצאים - דבר שגם מרחיב את המעגלים המשפחתיים שמסייעים לנקבות ויוצר עבורן תמיכה חברתית. נקבות הצבועים הן בעלות מבנה גוף מעט גדול יותר מזה של הזכרים, אך מחקר על המבנה החברתי של הצבועים גילה כי מעמדן הבכיר של הנקבות בקבוצות לא ניתן להן עקב יתרונן הפיזי - אלא בזכות התמיכה החברתית שהן מקבלות מנקבות אחרות בקבוצה.
ללמוד מבעלי החיים על מנהיגות נשית
מההתבוננות על מנהיגות נקבית בקרב יונקים בטבע עולה החשיבות של קשרים חברתיים במנהיגות - גם באדם, ידוע שלנשים יש מערכות חברתיות גדולות ומגוונות יותר, עם יותר חברים ויותר תמיכה חברתית מאשר גברים. מעבר לכך, גם בעולם בעלי החיים, לעיתים אנחנו עלולים להתעלם מהנהגה נשית כיוון שאנחנו לא שמים למאפייניה הייחודיים: במינים מסוימים, כמו קופי ורווט (Vervet monkeys), הנקבות הן המנהיגות - אך הן עושות זאת מ"דרג ביניים" מבחינת ההיררכיה בקבוצה, ולכן במחקרים מוקדמים החוקרים טעו לחשוב שהזכרים הם שמקבלים את ההחלטות.
אומנם לקח לנו קצת זמן, והדרך לא הייתה פשוטה, אבל גם בקרב בני האדם נשים תופסות יותר ויותר עמדות ניהול בכירות בפוליטיקה, בתעשייה ובתחומים רבים נוספים. ד"ר אנה הלס, המנהלת המדעית של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה, משתפת: "אני גאה למלא את תפקידי, שאליו הגעתי אחרי לימודי דוקטורט בתחום הזואולוגיה. מקצועות טכנולוגיים רבים הם עדיין עולם גברי, במיוחד כשמתקדמים בתארים ובאקדמיה. אני מעודדת נשים ונערות לבחור מקצוע לימודים לפי נטיית ליבן, כולל מקצועות מדעיים וטכנולוגיים, ולא להירתע מתקרות זכוכית שנדמה להן שקיימות. נשים מביאות עימן נקודות מבט ודרכי פעולה ייחודיות, וחשוב שהן תשתלבנה בעמדות מפתח גם בתחומים אלה".
ייתכן ששמעתן.ם קולות שמערערים על הצורך בקיומו של יום האישה ב-2022. בעת הכתיבה, Word סימן לי את המילה "מטריארכיה" כטעות, והציע את המילה "פטריארכיה" במקומה. אולי מדובר בעדות קטנה וטרחנית, אך גם היא משמשת כראיה לכך שכנראה שיש לנו, בני האדם, עוד דרך לעשות. אז לנשים שבינינו שקוראות את הכתבה, קבלו השראה לא רק מהנשים החזקות סביבכן - אלא גם מעולם החי, ודענה שיש בכן הכוח להנהיג. אחרי הכול, זה טבעי.
הכתבה הוכנה על ידי זווית – סוכנות הידיעות של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה