מגלן מצויץ, בעל כנף נדיר ביותר שנראה לאחרונה בישראל בשנת 2007, תועד בשבוע שעבר בנגב המערבי על ידי צפרי החברה להגנת הטבע.
ד"ר יואב פרלמן, המנהל המדעי של מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, סיפר כי "מאז יום ראשון, קיבלנו דיווחים מחקלאים על פרט של מגלן מצויץ שמשוטט בשדות החקלאיים בדרום. באחד הצילומים שהגיעו מהחקלאים היה ניכר שעל רגלו טבעת סימון בצבע כחול, אך לא היה ברור מוצאו. אתמול התקבל שוב דיווח עליו, הפעם בשדות ליד קיבוץ גבולות. נסענו לשם ומצאנו אותו בזמן אכילת שבלולים ופרוקי רגליים, והצלחנו לתעד בבירור את הקוד המופיע על הטבעת שעל רגלו". פרלמן איתר את המגלן המיוחד יחד עם עמיר בלבן, גם הוא מהחברה להגנת הטבע.
המנהל המדעי בירר עם מנהלי פרויקט שימור המגלן המצויץ בטורקיה, שאישרו כי זהו פרט צעיר במיוחד שבקע בקיץ הנוכחי במושבת קינון בדרום מזרח טורקיה, על גדת נהר הפרת, סמוך לגבול סוריה, וזוהי הנדידה הראשונה בחייו.
"בעבר, תפוצת המגלן המצויץ השתרעה ממרוקו דרך דרום אירופה ועד למזרח התיכון, אולם במהלך המאה העשרים חלה ירידה דרמטית בגודל האוכלוסייה והוא כמעט נכחד מהעולם. בשנות התשעים נשארו כחמישים פרטים בלבד", אמר.
ד"R פרלמן הוסיף כי מאמצי שמירת טבע מוצלחים במרוקו הצליחו לאושש במעט את האוכלוסייה העולמית לקצת פחות מ-800 פרטים כיום. לדבריו, "הסיבות העיקריות לצמצום האוכלוסייה הן שלאורך צירי הנדידה ובאזורי החריפה, המגלן המצויץ נתון לסיכונים קריטיים של ציד, הרעלה, התחשמלות והתנגשות בקווי מתח. משדרי לווין שהוצמדו לפרטים נודדים מטורקיה ומסוריה חשפו כי אחוזי השרידות של פרטים נודדים אפסיים ולכן, מזה כעשרים שנה, האוכלוסייה הדוגרת במושבה של הפרט הזה נכלאת בסוף עונת הקינון, כדי למנוע מהם לנדוד וכך לשמור על חייהם. עם בוא האביב, הם משוחררים מהמכלאה ודוגרים בתנאים טבעיים במושבת קינון מרשימה על צוק גבוה. השנה החליטו הטורקים לשחרר לנדידה 15 פרטים צעירים וכפי שאנחנו רואים, אחד מהם כבר הצליח לנדוד עד לישראל. נקווה שימשיך בדרכו וינדוד בבטחה".