ארכיאולוגים חשפו מדליון כסף המתאר את האלה היוונית אפרודיטה בקבר בן 2,100 שנה בחוף הצפון-מזרחי של הים השחור.
על פי אתר Live Science, ארכיאולוגים רוסים חשפו את מדליון הכסף, שהיה שייך לאישה צעירה, אולי כוהנת, בחוף הצפון-מזרחי של הים השחור. במרכזו של המדליון מופיעה האלה אפרודיטה, מוקפת בסמלים המתארים 10 מתוך 12 מזלות (ללא מזלות דלי ומאזניים) הנמנים על גלגל המזלות, ונותן בכך תובנה ייחודית לגבי מנהגים דתיים באותו זמן ומקום. בנוסף, ממצאים נוספים שהתגלו בקברה של אותה אישה, מלבד המדליון עם דמותה של אפרודיטה, היו גם הם עם דמותה של אלת האהבה והיופי במיתולוגיה היוונית, דוגמת טבעות, עגילי כסף ומספר פריטים נוספים שהונחו בקבר והוקדשו לאפרודיטה.
הקבר הוא בין מספר ממצאים בולטים שנחשפו באתר סמוך לחוף חצי האי טאמאן, מזרחית לחצי האי קרים ובין הים השחור לים אזוב, ביניהם גם קברו של לוחם שנקבר במתחם קבורה צבאי, בין המאות הרביעית והשישית לספירה - כ-500 שנים לאחר קבורתה של האישה הצעירה - כשלצידו חרב ברזל עם ידית זהב גדולה, המעידה על השפעה פרסית של האימפריה הסאסאנית (האימפריה הפרסית הקדם-אסלאמית האחרונה), ששלטה באזורי איראן של ימינו, עיראק, טורקמניסטן וחלק גדול מאפגניסטן.
הממצאים האחרונים מאשרים שהאתר הוא למעשה פנגוריה (Phanagoria) - העיר היוונית העתיקה הגדולה ביותר בחצי האי טמאן, ומראים כיצד העיר התפתחה במאות מאוחרות יותר, בנוסף לחפירות שמתבצעות שם מתחת למים, שכן שליש מהעיר העתיקה הוצף. יש לציין כי הממצא הייחודי לא רק מספר את סיפורם של הלוחמים הקדומים של חצי האי טאמאן, אלא גם מצביע על כך שבאמצע האלף הראשון היו לפנגוריה קשרים פוליטיים ותרבותיים הדוקים עם האימפריה הסאסאנית. בקבר הלוחם נמצאו גם שברי רתמת סוס, אבזמים, קצוות חגורה, כדי זכוכית, כלים וקופסאות עץ. בקברה של האישה הצעירה התגלו כד חרס, חרוזים, מראת פליז ומספרי ברזל.
לפי ההיסטוריון היווני הקטאיוס ממילטוס, שנחשב ל"אבי הגיאוגרפיה", פנגוריה נוסדה במאה השישית לפנה"ס על ידי פליטים מתאוס (Teos), עיר יוונית על חופי אנטוליה (טורקיה של ימינו) לאחר שנבזזה בערך בשנת 540 לפנה"ס על ידי המלך הפרסי כורש הגדול. פנגוריה הייתה ממוקמת ליד מושבות יווניות אחרות באזור הצפון-מזרחי של הים השחור, כמו למשל הממלכה של בוספורוס הקימרי על עם מקומי עתיק בשם הקימרים.
מדליון הכסף מתחילת המאה הראשונה לפנה"ס מראה את פלג גופה העליון של אפרודיטה - שזוהה על ידי ניקולאי סודרב, ארכיאולוג מהאקדמית הרוסית למדעים, ועמיתו הארכיאולוג מיכאיל טרייסטר. כאמור, הדיוקן מוקף ב-10 סמלים המתאימים למזלות, למעט סמליהם של מזלות דלי ומאזניים, שסיבת היעדרם לא ברורה לחוקרים. למעשה, הופעתם של עשרת המזלות על המדליון מהווה סימן לאמונה באסטרולוגיה ולכך שגרמי השמיים יכולים להשפיע על אירועים על פני כדור הארץ. "זהו אחד התיאורים המוקדמים ביותר של גלגל המזלות בעולם היווני, כשייתכן וזהו מנהג שהובא מתקופת מצרים התלמיית. התגלית הזו יכולה לשנות את השקפותינו על ההיסטוריה של פנגוריה והבוספורוס האסייתי כולו", הסביר סודרב.