צוות בינלאומי של ארכיאולוגיים מיפן וממצרים גילה את מה שהם מתארים כ"אנומליה" תת-קרקעית ליד מתחם הפירמידות האייקוני של גיזה במצרים, מתחם שבו נטמנו בני משפחת המלוכה ופקידים בכירים, השוכן במרחק של כ-8 ק"מ מהעיר גיזה שעל הנילוס, ובמרחק של כ-25 ק"מ דרומית-מערבית ממרכז קהיר.
במחקר, שהתפרסם בכתב העת Archaeological Prospection, השתמשו החוקרים ברדאר חודר קרקע (GPR) שבאמצעותו נקלטים החזרי הגלים מהשכבות התת-קרקעיות ונוצרת תמונת קרקע דו-ממדית או תלת-ממדית, על מנת לחקור את האזור שמתחת לאדמת בית הקברות המערבי בגיזה.
המחקר של המתחם בגיזה נמשך כבר מאות שנים והביא להבנה טובה יותר של הפירמידות והאנשים שבנו אותן. מחקר קודם הוביל גם לגילוי בית הקברות המערבי, השוכן ליד הפירמידה הגדולה של גיזה - הידועה גם בשם הפירמידה של ח'ופו - שנחשבת לעתיקה שבשבעת פלאי תבל של העולם העתיק, והיחידה מבין השבעה ששרדה עד ימינו.
המחקר של בית הקברות המערבי התמקד בעיקר במסטבות, מבני קברים שקדמו להופעת הפירמידות, ומתוארכים לתקופה שבין המאה ה-31 לפנה"ס עד הופעת הפירמידה הראשונה שנבנתה במאה ה-27 לפנה"ס, הפירמידה של ג'וסר. הקברים עשויים מאבן גיר או בוץ, עם גגות שטוחים, כשמשמעותו המילולית של השם "מסטבה" בשפה הערבית היא "ספסל בוץ", שכן צורתם השטוחה של הקברים מזכירה את צורתו של הספסל. יחד עם זאת, חלק אחד של בית הקברות המערבי נותר כתעלומה בלתי פתורה שטרם נחקרה - אזור שטוח ופנוי ללא קברים.
על כן, צוות החוקרים ביצע סקירה מעמיקה ומדוקדקת בין השנים 2021 ל-2023, שמטרתה הייתה לגלות האם משהו קבור באזור זה. כדי לברר זאת, הם ערכו כאמור את סקרי הקרקע. מהבדיקות שערכו החוקרים עלה כי יש משהו מתחת לפני השטח. החוקרים מתארים אותו כ"אנומליה", מכיוון שהצפיפות שלו שונה מהאדמה שמסביב.
הנתונים גם הראו כי האנומליה הזו הייתה כמעט בוודאות מעשה ידי אדם בשל צורתה. מהשיטות שבהם השתמשו החוקרים, נראה כי ישנם שני מבנים תת-קרקעיים באזור זה - אחד רדוד ואחד עמוק. מידותיו של המבנה הרדוד, שצורתו מזכירה את האות L, נאמדו ברוחב של כ-10 מטרים ואורך של 15 מטרים, כשהוא נמצא בעומק של כ-2 מטרים מתחת לאדמה.
לטענת החוקרים, המבנה הזה סייע בבניית המבנה הגדול והעמוק יותר, שייתכן והתמלא בחול וחצץ, נוכח ההתנגדות הגבוהה שהתקבלה. המבנה העמוק יותר היה שקוע בעומק של כמעט 5 מטרים מתחת לפני הקרקע (בנקודה הרדודה ביותר) ו-10 מטרים בעומקו הרב ביותר, כששטחו נאמד ב-10 מ"ר. החפירות שמבצעים כעת החוקרים מיועדות לשם הבנת המבנים, שאת היווצרותם שללו החוקרים ככאלה שנוצרו בשל תופעת טבע נוכח הצורה דמוית האות L. תקוותו של צוות המחקר היא לגלות מה היה השימוש שעשו הפרעונים במבנה המסתורי לפני אלפי שנים, כשנוכחותם של שרידים ארכיאולוגיים איננה נשללת על הסף לדבריו.