אחד השלבים המוקדמים ביותר בהמצאת הגלגל - התגלה בישראל: מעל 100 אבנים מחוררות, בנות כ-12 אלף שנה, שהיו ככל הנראה בשימוש ככלי עזר לטוויית חוטים - התגלו באתר הארכיאולוגי נחל עין גב II שליד הכינרת. חוקרים מהאוניברסיטה העברית אמרו כי מדובר בעדות ראשונה מסוגה לשימוש נרחב במשקולות פלך בתקופה זו.
החוקרות, טליה ישוב ופרופ' ליאור גרוסמן מהמעבדה לארכאולוגיה חישובית במכון לארכאולוגיה, השתמשו בסריקות תלת ממדיות ובטכנולוגיה חישובית מתקדמת לניתוח המבנים המורפולוגיים של האבנים המחוררות, ומצאו התאמה ברורה לשימוש של משקולות פלך.
האתר הנטופי נחל עין גב II מציג מאפיינים ייחודיים, המצביעים על אורח החיים בהתיישבות קבע. במבנים שהשתמרו באתר נמצאו עדויות לישוב אינטנסיבי לצד בית קברות ומגוון רחב של כלי צור, אמנות ומתקנים, המשקפים את תהליכי המעבר בין התקופה האפיפליאוליתית לתקופה הניאוליתית.
החוקרות הסבירו כי טוויית חוטים נעשית על ידי ליפוף וסיבוב קווצת סיבים. ניתן לבצע אותה באופן ידני או בשימוש בכלים ייעודיים כגון מקל טווייה שלקצהו מחוברת משקולת פלך. צורת המשקולת ומשקלה מייצבים ומאריכים את תנועת הסיבוב של מוט הטוויה, ובכך היא מקלה על תהליך יצירת החוטים ומגבירה את קצב הטוויה.
בעזרת סריקת תלת-ממד, תוכנה ייעודית לניתוח המודלים, וניסויים מעשיים, הוכיחה קבוצת המחקר כי האבנים שנמצאו בנחל עין גב II יכלו לשמש כמשקולות פלך, דבר המצביע על שימוש מוקדם בטכנולוגיות סיבוביות. הממצאים החדשים מראים כי השימוש בטכניקה זו החל בעמק הירדן כ-4,000 שנה לפני כל עדות מוכרת אחרת לכלי טקסטיל באזור.
פרופ' גרוסמן אמרה: "משקולות הפלך בנחל עין גב II הן למעשה הגלגל הראשון בהיסטוריה: אובייקט עגול עם חור במרכז המחובר לציר סיבובי, שהיה בשימוש הרבה לפני הופעת הגלגל לצורכי תחבורה". כיאה להמצאות, אובייקט זה לא הפך לנפוץ בזמנו, אלא רק כמה אלפי שנים לאחר מכן. ואז, משהתפשטו משקולות הפלך והעיקרון המכאני שלהן, מופיעות טכנולוגיות סיבוביות חדשות בזו אחר זו, כולל גלגל האובניים ליצירת כלי חרס וגלגל הרכב המפורסם מהאלף השישי לפני זמננו".
הממצאים מרחיבים את ההבנה על תהליכי חדשנות טכנולוגיים לאורך ההיסטוריה, ומדגישים כיצד טכנולוגיית הסיבוב מתחום הטקסטיל, שקדמה להמצאת הגלגל, תרמה להתפתחותו ומאירים על הדינמיקה של שינויים שהניעו את המעבר מצידו ולקט לחקלאות.