עובד רשות הטבע והגנים תיעד אתמול (יום א') חצבים, שהקדימו לפרוח בגן הלאומי מגדל צדק. מדובר בחצבים שהועתקו בעת בניית השכונות החדשות של ראש העין, ונשתלו בגן הלאומי הסמוך לעיר. חצבים נוספים נשתלו בגן הלאומי ירקון הסמוך.
החצב המצוי נפוץ בכל החבל הים-תיכוני וגם באזור המדברי בהר הנגב ובמדבר יהודה. פריחת החצב מתחילה בחודש יולי, בעמודי תפרחת גבוהים ולבנים, שבולטים בנוף היבש של עונה זו ובלא הופעת עלים, ועל כן נחשב לאחד ממבשרי הסתיו, מבשרי הגשם. הפריחה מתקדמת מלמטה למעלה, כשבכל יום פורח דור פרחים חדש, עד לחלקו העליון של הגבעול, ומסתיימת בתחילת נובמבר.
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, הסביר כי בניגוד למה שנהוג לחשוב, פריחתו של החצב אינה מבשרת את בוא הסתיו - אלא את אמצע הקיץ: "בעבר החצב נוצל לסימון חלקות חקלאיות. פריחתו בעמוד פרחים מפואר ובולט באמצע הקיץ, בזמן שהחקלאי מכין את שדהו לפני היורה, גרמה לניצול זה. בגלל שיש בו חומרים חריפים ומגרים, בעלי חיים אינם מחבבים אותו, דבר שהבטיח לחקלאים כי יישאר לדורות במקומו".
רותם הוסיף כי "השם 'חצב', כי הוא חוצב באדמה. בצליו מתפתחים בכיסי קרקע, במהלך השנים הבצל מעמיק את אחיזתו וחודר יותר ויותר לעומק האדמה. כצמח עם בצל המוציא עלים בסוף הפריחה, הוא יכול להתפתח גם במקומות יבשים מאוד, כמו במדבר".
מנהל הגן הבוטני, ד"ר אורי פרגרמן-ספיר, הוסיף: "שיא פריחת החצבים הוא בספטמבר. בכל שנה יש בודדים שמתחילים לפרוח כבר בחודש יוני. אבל תמיד יש יוצאי דופן, מוטציות, כאלה המקדימים לפרוח. הם זהים לאלה שפורחים בסתיו".