אחרי שנים קשות למשק הישראלי, קצת נחמה לקראת ראש השנה: גדיד התמרים בערבה התיכונה היה מוצלח במיוחד השנה, והחקלאים צופים ליבול שיא. הצפי: למעלה מ-6,800 טונות תמר מג'הול ישראלי ומתוק.
הגדיד הנדיב השנה התאפשר בזכות מטעי התמר הצעירים שננטעו החל משנת 2015, והגיעו לראשונה להנבה. אז, החל משבר בענף הפלפל, ושטחי גידול רבים הוסבו למטעי תמרים. בשנת 2021 בהשוואה, עמד יבול התמרים על 6,340 טונות, ובשנת 2020 על כ-6,000 טונות. השיא הקודם נרשם בשנת 2019 - כ-6,500 טונות של תמרים.
כיום מגדלים כ-170 משקים בערבה התיכונה מטעי תמרים איכותיים על פני כ-9,000 דונם. הם מייצאים כ-90% מיבול המג'הול, הנחשב לזן התמרים המתוק, הבריא, הטעים והיוקרתי ביותר המבוקש בעולם ומיוצא לאירופה, ארה"ב, אוסטרליה, רוסיה, הודו ותאילנד.
אבי קורן (74), תושב מושב פארן בערבה, הוא חקלאי משנת 1970. הוא הסב חלק משטחי הפלפלים שלו לגידול תמרים. קורן הסביר כי כי "לפני כ-9-8 שנים החלה תוכנית של משרד החקלאות לנסות להסב חלק מחלקות הפלפל לתמרים והחקלאים זכו לעזרה בהשקעות. זה לא שלקחנו את הפלפל וזרקנו אותו. מתוך 50 דונם פלפל הורדתי 20 דונם ונכנסתי לתמרים".
קורן סיפר על ההצלחה לאחר ההסבה: "הפעולה הזו נעשתה בעיקר אצל חקלאים ותיקים כמוני. חלק היו גם חקלאים צעירים. פלפל זה ענף עתיר ידע וסופר אינטנסיבי. הידע והניסיון קובעים אם תצליח או לא, ונדרש ניהול אינטנסיבי. זמן התגובה בפלפל לאירוע בשטח יכול להיות פחות מיום. אם לא הגבת תוך כמה שעות, אתה בנחיתות ביכולת ייצור פלפל בכמות ואיכות. עד כדי כך זה רגיש. התמרים הם גידול עתיר ידע וניסיון. אבל יש לך זמן תגובה של ימים. אפילו שבוע. זה נוח מאוד לחקלאים מבוגרים".
בישראל יש כ-68 אלף דונם מטעי תמר מזנים שונים, מתוכם 80% מטעי מג'הול, שניטעו על ידי למעלה מ-500 מגדלי תמרים, מתוכם 170 שוכנים בערבה התיכונה. היבול הארצי יעמוד העונה על כ-55 אלף טונות לעומת כ-50 אלף טונות אשתקד. על פי הערכות, בתוך עשור, מספר זה יוכפל ויעמוד על כ-100 אלף טונות.
בשנת 2021 עמד הייצוא על כ-30 אלף טונות תמרים והשנה עשוי לגדול עד לכ-33 אלף טונות (לשם השוואה, ארה"ב מייצאת כ-15 אלף טונות בשנה וירדן כ-10 אלף טונות) מעל 85% מהיצוא הישראלי הוא תמר מג'הול והיתר בעיקר דקל נור.