מחקר על סלעים עשירים ביהלומים ממכרה היהלומים ארגייל (Argyle) שבמזרח קימברלי - האזור הצפוני ביותר מבין תשעת האזורים המרכיבים את אוסטרליה המערבית - זיהה את המרכיב השלישי שמשלים את הפאזל על האופן שבו אבני החן הייחודיות הללו עושות את דרכן אל פני השטח. הדבר, כך אומרים החוקרים, יאפשר את כריית היהלומים הוורודים (שנחשבים נדירים ויקרי ערך) בעתיד.
בעוד שיהלומים באופן כללי אינם נדירים במיוחד, יהלומים ורודים הם בין אבני החן הנדירות ביותר בעולם. ידוע שכדי שיהלומים ייווצרו צריך להיות פחמן בעומק כדור הארץ, שכן היהלומים נוצרים ממאגמות עשירות בפחמה (קרבונט). כדי שיהלומים אלה יהפכו לוורודים עליהם להיות נתונים לכוחות שמקורם בהתנגשות לוחות טקטוניים.
במחקר חדש, שפורסם בכתב העת Nature Communications, נמצא שהמרכיב השלישי הדרוש לנוכחות של יהלומים ורודים על פני כדור הארץ הוא יבשות ש"נמתחו" במהלך התפרקות היבשות לפני מאות מיליוני שנים.
"תהליך זה יצר פערים בקרום כדור הארץ שדרכם יכולה לעלות מאגמה נושאת יהלומים אל פני השטח. על ידי שימוש בקרני לייזר הקטנות מרוחב שערה אנושית על סלעים שסיפקה ריו טינטו (Rio Tinto) - חברה רב-לאומית בריטית-אוסטרלית שהיא תאגיד המתכות והכרייה השני בגודלו בעולם - מצאנו שתצורת ארגייל נוצרה ככל הנראה כתוצאה מהתפרקותה של קולומביה (נונה) - יבשת-על שהחלה להתפתח לפני 1.8 מיליארד שנה, והכילה את רוב השטח היבשתי של תקופתה, אם כי התפרקה לפני 1.3 מיליארד שנה - יותר מ-100 מיליון שנים מהזמן שהיה ידוע עד כה", אמר ד"ר הוגו אולירוק מאוניברסיטת קרטין, שנמנה על מחברי המחקר.
ד"ר אולירוק הוסיף: "כל עוד שלושת המרכיבים הללו קיימים - פחמן בעומק כדור הארץ, התנגשות של לוחות טקטוניים ומתיחה (תופעה הנוצרת בפעולה של זוג כוחות הפועלים לאורך ציר פעולה אחד בכיוון מנוגד זה לזה וכלפי חוץ) - תתאפשר עלייתם של יהלומים ורודים שנחשבים לנדירים מסוגם, אל פני השטח של כדור הארץ".
רוב מרבצי היהלומים נמצאים על שטחן של יבשות עתיקות. הר הגעש ארגייל נמצא בתפר של שתיים מהיבשות העתיקות הללו, מה שהופך את האפשרות, לפיה הרי געש דומים נושאי יהלומים ורודים עדיין לא התגלו לסבירה, כולל באוסטרליה.
"תצורת ארגייל היא המקור ליותר מ-90% מהיהלומים הוורודים בעולם, מה שהופך אותה למקור שאין שני לו לאבני החן הנדירות והנחשקות הללו. מכרה ארגייל ממוקם במקום שבו חלק מהיבשות המוקדמות ביותר של כדור הארץ התפצלו. נתון זה סיפק לנו תובנות משמעותיות נוספות לגבי היווצרותם של יהלומים נדירים אלה", אמר מורי ריינר, גיאולוג ראשי בריו טינטו, אשר נמנה על מחברי המחקר.
לדבריו, מעקב אחר נתיבים של יהלומים ממעמקי כדור הארץ אל פני השטח מועיל להבנת האופן שבו פחמן נע פנימה והחוצה מהשכבות העמוקות ביותר. "תצורת ארגייל הוא נקודה די ייחודית, אם כי קיים סיכוי לכריית יהלומים ורודים במקומות אחרים על פני כדור הארץ. הבעיה היא שאם יהלומים ורודים נוצרים בשולי היבשות, הם עלולים להיקבר תחת שכבות רבות של סלעים ומשקעים שנשחקו. יחד עם זאת, אני בהחלט חושב שבעתיד יימצאו עוד אוצרות יהלומים ורודים, גם אם יידרש זמן רב ולא מעט מזל לשם כך", סיכם ד"ר אולירוק.