היסטוריה בתעשיית החלל, למרות הכישלון: הסטארט-אפ Relativity שיגר לפנות בוקר (יום ה') לחלל את Terran 1, הטיל הראשון שיוצר כמעט כולו בהדפסת תלת-ממד. הטיל ששוגר מנמל החלל קייפ קנוורל שבפלורידה לא נשא עליו מטען. הטיל מסוגל לשאת לוויינים במסלול נמוך, במשקל כולל של 1,250 ק"ג. אבל המשגר לא הצליח להגיע למסלול המיועד בחלל בשל תקלה בשלב השני של המשגר.
לאחר כמה דחיות, שוגר המשגר לחלל בשעה 5:25 (שעון ישראל) לחלל. החלק הראשון של השיגור עבר בהצלחה, אך השלב השני של הרקטה סבל מאנומליה זמן קצר לאחר הפרדת השלבים והצתת המנוע. ככל הנראה המנוע של השלב השני הוצת, אך נכבה כמה שניות לאחר מכן, וכתוצאה מכך הוא לא הצליח להיכנס למסלול המתוכנן.
בסטארט האמריקני פרסמו הבוקר הודעה על השיגור: "השיגור היום הוכיח את טכנולוגיות הרקטות המודפסות בתלת-ממד של Relativity, שיאפשרו את פיתוח המשגר הבא שלנו, Terran R. הצלחנו לעבור את Max-Q, מצב הלחץ הגבוה ביותר במבנים המודפסים שלנו. זוהי נקודת ההוכחה הגדולה ביותר לטכנולוגיית הייצור התוסף החדש שלנו. היום הוא ניצחון ענק. התקדמנו גם דרך ניתוק מנוע ראשי והפרדת שלבים. אנו נבדוק את נתוני הטיסה ונעדכן במהלך הימים הקרובים".
מדובר במשגר קטן יחסית, שגובהו 35 מטרים. 85 אחוז ממסת הגוף הטיל הם חלקים שיוצרו בהדפסת תלת-ממד. החברה האמריקנית מתכוונת להעלות את שיעורם ל-95 אחוז בדגמים הבאים, בהם Terran R – טיל גדול הרבה יותר, שבניגוד לטראן 1 מיועד לשימוש חוזר. המשגר המתקדם יותר אמור לפעול החל מ-2024.
Relativity היא אחת מכמה חברות סטארט-אפ אמריקניות שמתחרות על הביקוש הגובר לשירותי שיגורים זולים לחלל. כדי לחסוך בעלויות, ייצרה החברה את המשגר באמצעות מדפסות תלת-ממד ענקיות.
אחד המשקיעים בחברה הוא האסטרונאוט הישראלי, איתן סטיבה, שאמר: ״פריצת הדרך של צוות של- Relativity Space הצליחה להוכיח הלילה שרקטה שהודפסה כמעט כולה בתלת מימד יודעת לעמוד בעומסים האדירים של השיגור (MaxQ) וסייעה לאנושות לעשות עוד צעד גדול בדרך להוזלת עלויות השיגור לחלל, שתביא כמובן להקטנת עלות המחקרים ולהקמת תשתיות מחוץ לאטמוספרה".
סטיבה הוסיף על חשיבות הטכנולוגיה: "הדפסה תעשייתית בתלת ממד מאפשרת להקטין את מספר הרכיבים העצום ברקטות, לפשט את תהליך התכנון והייצור שלהן ולקצר את זמני ועלויות הייצור של רקטות ורכיבים תעשייתיים אחרים. אנו מאמינים מאוד בפוטנציאל של טכנולוגיה זו לבצע מהפכה לא רק בתעשיית החלל, אלא גם בתעשיות נוספות".
רוב החברות המתחרות שלה, המנסות גם הן להשתלב בשוק שיגורי הלוויינים לחלל, התמקדו בהורדת עלויות על ידי בניית רקטות המיועדות לשימוש חוזר, כמו משגרי פלקון 9, המיוצרים על ידי SpaceX של אילון מאסק.
השיגור הראשון של Terran 1 נועד לאשר את ההנחה של החברה, שהמבנה המודפס בתלת-ממד של הרקטה יכול לעמוד בכוחות השיגור מחוץ לכדור הארץ.
"השימוש במדפסות תלת-ממד", אמר ג'וש ברוסט - סגן נשיא החברה, "מאפשר ל-Relativity לזרז חלק גדול מתהליכי הייצור שלה ולבצע בקלות רבה יותר שינויים, על מנת לשפר את עיצוב הרקטה במידת הצורך לאחר שיגור, ולבטל את הצורך בשרשרת אספקה מורכבת, שאחרת תאט את שיפורי הרקטות".
בחברה אמרו כי ל-Relativity יש חוזי שיגור בשווי כולל של כ-1.65 מיליארד דולר עבור שתי הרקטות שלה, כאשר עיקר ההכנסות הללו הוא ל-Terran R.