הסניף הרוסי של ארגון הסביבה גרינפיס הודיע אמש (יום ו') על סגירתו, לאחר שהרשויות במוסקבה הכריזו על ארגון הסביבה הגדול הפועל בעשרות מדינות ברחבי העולם - כארגון לא רצוי.
בהצהרה של משרד התובע הכללי הלאומי במוסקבה נאמר כי גרינפיס מהווה "איום על יסודות הסדר החוקתי והביטחון של הפדרציה הרוסית". "מאז תחילת המבצע הצבאי המיוחד של הפדרציה הרוסית באוקראינה, עסקו פעילי גרינפיס בתעמולה אנטי-רוסית, הקוראת לבידוד כלכלי נוסף של ארצנו ולהחרפת הסנקציות נגדה", נכתב בהצהרה.
2 צפייה בגלריה
הסניף של גרינפיס במוסקבה
הסניף של גרינפיס במוסקבה
הסניף של גרינפיס במוסקבה
(צילום: רויטרס)
מנגד אמרו בסניף של גרינפיס ברוסיה: "אנחנו בטוחים שההכרזה על גרינפיס אינטרנשיונל כארגון לא רצוי נובעת מהעובדה שניסינו למנוע יישום של תוכניות הרסניות לטבע, ובמקרים רבים עשינו זאת בהצלחה". עוד אמרו בגרינפיס כי "החלטה זו הופכת את המשך פעילות הארגון לבלתי חוקית ברוסיה. לכן, הסניף הרוסי של גרינפיס נאלץ להיסגר".
מאוחר יותר אמר ראש הסניף הרוסי, סרגיי ציפלנקוב, לסוכנות הידיעות רויטרס כי בכוונתו לבדוק האם ניתן לערער על ההחלטה. "לא ידוע לי על ערעורים מוצלחים על החלטה כזו", הוא אמר. "הבנו שזה יכול לקרות, אבל להגיד שאנחנו לגמרי לא היינו מוכנים לזה - זה לא יהיה כנה לגמרי".
ציפלנקוב הוסיף: "אני מקווה שפעילות סביבתית עדיין מותרת בארצנו, אני מקווה שהמדינה לא תרדוף את העובדים שלנו, כולל אותי".
מאז שהחלה המלחמה באוקראינה בפברואר 2022, הגבירה ממשלת רוסיה את פעילותה נגד המתנגדים למדיניות של הנשיא ולדימיר פוטין. השלטונות במוסקבה תקפו באופן שיטתי אנשים וארגונים ביקורתיים כלפי הקרמלין, מיתוגו רבים כ"סוכנים זרים", הכריזו על חלקם כ"בלתי רצויים" והעמידו לדין את אלה ש"הכפישו את הצבא".
2 צפייה בגלריה
הפעילות של פעילי גרינפיס ב-2013
הפעילות של פעילי גרינפיס ב-2013
הפעילות של פעילי גרינפיס ב-2013
(צילום: AFP PHOTO / HO/ GREENPEACE / DENIS SINYAKOV)
לא מדובר בפעם הראשונה שמוסקבה נוקטת בהליכים נגד הארגון הסביבתי. רוסיה פתחה בעבר בהליכים פליליים נגד פעילי גרינפיס, לאחר שבשנת 2013 מחו פעילי הארגון נגד כוונת מוסקבה להרחיב את פעילות קידוחי הנפט באוקיינוס הארקטי. בתקרית ההיא, שירותי הביטחון הרוסים עלו על הספינה של פעילי הסביבה, שהייתה רשומה בהולנד. 30 פעילים שהשתתפו במחאה נלקחו לחקירה.